Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bălțați: Misiuni populare

În perioada 23-26 martie 2023, comunitatea catolică din Parohia "Coborârea Sfântului Duh" din Bălțați s-a îmbogățit spiritual prin misiunile populare conduse de pr. Lucian Păuleț.

În anul 80 al sfințirii bisericii parohiale a comunității parohiale catolice din Bălțați, ca o bună pregătire spirituală în vederea unei trăiri adecvate și proxime a Paștelui Domnului nostru Isus Cristos, dar și în vederea vizitei pastorale pe care Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop al Diecezei de Iași, o va efectua în luna mai în parohia noastră, în amintirea mereu vie a celor "care au mers înaintea noastră cu semnul credinței și acum dorm somnul păcii" și care cu sudoare și vie trăire creștină au construit biserica în timpuri grele (criza Celui de-al Doilea Război Mondial), ne-am adunat cu bucurie în jurul mesei Cuvântului lui Dumnezeu și al jertfei euharistice pentru a ne motiva trăirea credinței, deschizând ușile sufletelor noastre lui Cristos, ajutați fiind de părintele Lucian Păuleț prin meditațiile oferite din inimă înspre inima fiecăruia dintre noi.

Joi, 23 martie, în primul cuvânt de învățătură, părintele ne-a vorbit despre iertare: avem nevoie de ea ca de aer, face parte din trăirea vie a credinței, ne ajută să nu fim egoiști și ne deschide spre celălalt pentru o iubire autentică. Nu suntem creștini fără iertare, de aceea ne-a prezentat un decalog al iertării: în cinci puncte ne-a ilustrat ce nu este iertarea, iar în alte cinci ceea ce ea este cu adevărat.

Vineri, 24 martie, părintele ne-a vorbit despre spovadă: nu o judecată, ci o manifestare a iubirii lui Dumnezeu față de noi când ne întoarcem la el, o îmbrățișare călduroasă, plină de afecțiune, o sărbătoare a reînvierii noastre spirituale, un mod ciudat de comportament pentru standardele noastre sociale, dar nu pentru ale Părintelui care iubește și ne vrea binele, dacă vrem să-l vedem (parabola Tatălui milostiv față de fii risipitori, dar căiți și sinceri). Oricât am fi de înstrăinați de noi, la minimul gest de întoarcere el ne spune tresăltând: Bine ai venit acasă! - Nu te teme! Astfel s-a făcut legătura cu cea de-a treia meditație din sărbătoarea Bunei-Vestiri de sâmbătă, 25 martie. Viața noastră depinde de alegerile pe care le facem, de cine ne lăsăm ajutați, cine ne încurajează, pe cine lăsăm să ne inspire și, mai ales, cum alegem când Dumnezeu suprapune chemarea sa dorințelor noastre: cum s-a întâmplat cu Maria. Astfel, am văzut că Dumnezeu nu intră brutal în viața noastră, ci ne cere participarea la planul său de mântuire. Chiar dacă nu înțelegem cum va fi, ne cere să avem încredere. El îmbogățește viața noastră, nu ne-o împiedică, chiar dacă pare, la prima vedere, că ne sacrifică.

26 martie, duminica învierii lui Lazăr, bucurându-ne și de prezența Preasfințitului Petru Sescu, care ne-a acordat și binecuvântarea apostolică spre primirea indulgenței, după urmarea fizică a Căii Sfintei Cruci din biserică, am parcurs în meditație empatică o parte din aceste stațiuni. Plecând de la acel Răstignește-l al mulțimii cuprins în prima stațiune, în care ne regăsim când nu suntem implicați, dar ne lăsăm manipulați, ne-am alăturat lui Simon din Cirene, miloasei Veronica, femeilor compătimitoare și, în mod special, Mamei lui Isus în întâlnirea de pe drumul crucii, dar mai ales la coborârea de pe cruce.

Zile de har, zile de bucurie spirituală, zile de prietenie, zile pline de Duhul Sfânt. Mulțumim din suflet părintelui predicator care, îmbinând învățătura Bisericii cu pilde grăitoare, ne-a ajutat să înțelegem sensul motoului Postului Mare din biserica noastră și cum se împlinește în mesajul duminicii a V-a: Deschide ușa (sufletului), creștine... și întoarce-te la viață!

Georgiana Iacomi


 

lecturi: 872.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat