Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iugani: Uniunea Mamelor Milostive Creștine în sărbătoarea adeziunii

Duminică, 26 martie 2023, Uniunea Mamelor Milostive Creștine a trăit un moment de sărbătoare în biserica "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iugani. 36 de mame au depus adeziunea la Uniunea Mamelor Milostive Creștine în cadrul Sfintei Liturghii solemne celebrate de PS Petru Gherghel, episcop emerit. La sărbătoare au participat mame care deja fac parte din această familie, surori din Congregația "Misionarele Patimilor lui Cristos", preoți care au concelebrat și un număr mare de credincioși din Iugani.

Mamele milostive din diferite comunități catolice din Dieceza de Iași au ajuns la Iugani încă de dimineață. Bucuria revederii se citea pe chipul lor la salutul de bun venit din fața bisericii. Acolo mamele nu au zăbovit prea mult, deoarece au dorit să intre imediat în biserică pentru a se ruga. Rugăciunea sfântului Rozariu, celebrarea sacramentului Sfintei Spovezi și celelalte pregătiri pentru Sfânta Liturghie au făcut ca timpul să treacă foarte repede.

La începutul Sfintei Liturghii, pr. Petru Blaj, parohul comunității, i-a urat bun venit PS Petru Gherghel, părintelui Alois Bulai, asistentul spiritual al Uniunii Mamelor Milostive, părintelui Gabriel Sascău, care de mulți ani este aproape de mamele milostive, părintelui Ionuț-Eremia Imbrișcă, nou adoptat în această familie, mamelor milostive venite la sărbătoare din diferite parohii și sorei Elisabeta, care însoțește mereu aceste mame în drumul lor spiritual. La rândul său, PS Petru și-a exprimat bucuria de a fi prezent la sărbătoarea mamelor milostive, transmițând totodată și salutul PS Iosif Păuleț.

În cadrul cuvântului de învățătură, pr. Alois Bulai, asistentul spiritual al Uniunii Mamelor Milostive, a evidențiat încă de la început profunzimea lecturilor biblice din duminica a V-a a Postului Mare. Imaginea familiei din Betania cu Marta, Maria și Lazăr a fost un ajutor în înțelegerea vieții de familie pentru mamele milostive. Încercările, necazurile și suferința nu au scutit nici această familie din Betania, cum, de altfel, nu scutește pe nimeni. În încercare, Marta și Maria primesc mângâiere din partea lui Isus prin chemarea la viață a lui Lazăr. Învierea lui Lazăr are menirea de a întări și mai mult credința în înviere precum și de a oferi încurajare în momentele de încercare. Părintele Alois a încheiat predica cu recitarea Psalmului 130, "Dintru adâncuri strig către tine, Doamne, Doamne, ascultă glasul meu", care invită la încrederea în milostivirea lui Dumnezeu.

După predică a urmat adeziunea. PS Petru Gherghel a invitat mamele să exprime public dorința lor de a intra în Uniunea Mamelor Milostive Creștine. Dorința lor a fost întărită apoi de ajutorul cerut în rugăciune. Cruciulițele binecuvântate au fost înmânate una câte una de către sora Elisabeta Preasfințitului Petru Gherghel care le-a oferit apoi fiecărei mame adresându-le și invitația de a purta crucea cu bucurie.

După sfânta împărtășanie toate mamele care fac parte din Uniunea Mamelor Milostive Creștine au reînnoit adeziunea și au cerut ajutorul în rugăciune de a parcurge mai departe drumul vieții de credință întărite fiind de pătimirea lui Cristos. După Sfânta Liturghie mamele au luat prânzul la parohie având astfel posibilitatea de a petrece un timp împreună.

Uniunea Mamelor Milostive s-a născut în Italia din dorința maicii Maria Margherita Lazzari, fondatoarea Congregației "Misionarele Patimilor lui Cristos". Maica Margherita își dorea să aparțină congregației și mamele milostive creștine care să colaboreze cu rugăciunea, deoarece din familie se nasc noi vocații la viața călugărească. În anul 2010, Uniunea Mamelor Milostive Creștine vine și în România, mai întâi la Butea și apoi în multe alte comunități. La îndemnul fondatoarei, mamele învață de la Isus să ofere prin iubire, iar suferințele și durerile care apar pe cale să fie unite cu cele ale lui Isus pentru ca nimic să nu se piardă, ci fiecare lacrimă și suferință să se transforme în haruri și binecuvântări pentru întreaga omenire.

Pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Iugani: Uniunea Mamelor Milostive Creștine în sărbătoarea adeziunii. Foto: Cezar Robu


 

lecturi: 2474.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat