Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: O primă... "Vară împreună" sub semnul Bunei-Vestiri

Sâmbătă, 25 martie 2023, Comunitatea Iosefinilor lui Murialdo a organizat, la sediul de pe strada Moldovei nr. 6, prima întâlnire din acest an cu animatorii din mediul rural, implicați în activitățile desfășurate la "Vara împreună". Soarele prietenos și cald din prima parte a zilei, participarea peste așteptări a tinerilor și invitatul special al acestui eveniment - Vlad Ropotică (speaker, trainer și realizator ERCIS FM) - au făcut din această zi o adevărată sărbătoare a entuziasmului și a răspândirii Bunei-Vestiri. La invitația lansată de părinții iosefini au răspuns "prezent!" cu voie bună și dorință de implicare 140 de tineri din 18 parohii din județele Neamț, Bacău și Iași.

Încă de la primele ore ale dimineții, curtea părinților iosefini s-a umplut de grupurile tinerilor dornici să descopere ori să-și dezvolte competențele necesare unui animator. Întâlnirea a început cu un moment de rugăciune comună coordonat de părintele Fabio Volani, de la Iosefinii lui Murialdo Roman, moment care a avut în centru fragmentul Evangheliei după Sfântul Luca în care îngerul Gabriel îi aduce Fecioarei Maria vestea cea bună a zămislirii Fiului lui Dumnezeu.

Tot acest fragment evanghelic a fost și elementul central al discursului inedit și antrenant cu care Vlad Ropotică i-a încălzit pe cei prezenți pentru activitățile zilei. Pornind de la simple baloane colorate, care o dată umplute cu aer încearcă să se înalțe, cunoscutul realizator ERCIS FM i-a provocat pe tineri să descopere esența vocației de animator, și anume entuziasmul - cuvânt care etimologic provine din limba greacă și înseamnă "înflăcărat de Dumnezeu". "Copiii, de multe ori, sunt asemenea unor mici baloane colorate care, o dată umplute cu aer, vor să se înalțe, să zboare, dar sunt oprite din zbor fie din cauza tavanului unei camere, fie din cauza unor greutăți care le frânează zborul. Copiii au multe visuri pe care noi le frânăm, de cele mai multe ori pentru că ne raportăm la experiențele noastre, la trecutul nostru. Fiți voi foarfeca ce taie legăturile care frânează zborul lor; nu priviți înapoi, ci spre viitor. Menirea voastră ca animatori este să-i ajutați pe copii să se ridice, să se înalțe", le-a spus Vlad Ropotică celor prezenți.

Apoi, tinerii împărțiți în trei grupe au participat, prin rotație, la atelierele de lucru pregătite de organizatori, bun prilej de a aprofunda sau a dobândi competențe în arta teatrului, "face painting"-ului sau a transformării baloanelor în animale ori jucării. Părintele Petru Țurcanu, de la Iosefinii lui Murialdo Roman, a subliniat importanța dobândirii unor astfel de competențe, pe care le-a apreciat ca fiind utile pentru toți tinerii nu numai pentru a anima activitățile de la "Vara împreună", ci de a anima viața comunităților parohiale din care fac parte și la alte evenimente organizate de parohii pe tot parcursul anului.

Cu această ocazie Comunitatea Iosefinilor lui Murialdo din Roman a lansat și un concurs cu termen limită data de 1 mai, concurs la sfârșitul căruia vor fi premiate cele mai bune bansuri pentru copii.

După activitățile desfășurate în ateliere, în jurul prânzului participanții au servit o mică gustare pregătită de organizatori apoi s-au întors în comunitățile lor, nu înainte de a-și da întâlnire pe 20 mai, când Iosefinii lui Murialdo Roman vor organiza al doilea și ultimul eveniment dedicat animatorilor implicați în programul "Vara împreună".

Emilian Pal

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 martie: Roman: O primă... "Vară împreună" sub semnul Bunei-Vestiri


 

lecturi: 393.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat