Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sărata: Impresii după ce am parcurs Calea Crucii

În Parohia "Sfântul Mihail Arhanghel" din Sărata, Bacău, duminică, 26 martie 2023, Oficiul pentru Vocații și Oficiul pentru Pastorația Tineretului au organizat Calea Sfintei Cruci pentru tinerii din zona Bacău. Au participat un număr considerabil de tineri care au fost însoțiți de preoții vicari, de persoane consacrate și de credincioșii din parohie. Pe lângă intențiile personale, intenția generală a fost aceea de a ne ruga pentru vocații la preoție, la viața consacrată și la căsătorie.

Programul a început la ora 14:30 și am urmat traseul special amenajat în afara parohiei, traseu cu porțiuni pietroase și abrupte, până ce am ajuns pe pajiștea din vârful dealului unde se află statuia lui Isus cu brațele deschise și cu fața îndreptată spre sat.

Trei aspecte m-au impresionat pe traseu. Mai întâi am văzut multe familii tinere împreună cu copii, apoi foarte multe persoane în vârstă care au reușit să ajungă până sus. Am conștientizat că doar astfel credința poate fi transmisă din generație în generație, prin diferite momente petrecute împreună, credincioși de toate vârstele. O mamă care era într-o curte, văzând mulțimea de tineri care înainta, a prins curaj și s-a alăturat și ea grupului. Avem nevoie unii de alții pentru a ne susține și a ne încuraja într-o lume cu atâtea provocări.

În al doilea rând, fiind pe la mijlocul traseului, la un moment dat se auzea în depărtare, printre dealuri, ecoul cuvintelor pronunțate în timpul meditației. Mă gândeam că acel ecou ajunge până departe pentru a vesti tuturor oamenilor mântuirea pe care Isus Cristos o oferă prin jertfa sa. În același timp, am considerat acel ecou ca un răspuns al creației, al naturii, la jertfa mântuitoare a lui Cristos, creație care suspină și suferă durerile unei nașteri și așteaptă cu nerăbdare revelarea fiilor lui Dumnezeu (cf. Rom 8, 18-25).

În al treilea rând, pe la finalul traseului am ajuns pe o pajiște înverzită și priveam de undeva de sus mulțimea care era adunată în fața crucii. Mi-a venit în minte imaginea oițelor adunate în jurul păstorului pe o pajiște cu multă iarbă. Noi toți, eram acolo, sus, pe pajiște, în jurul păstorului nostru, Isus Cristos, care ne hrănea cu jertfa sa de pe cruce.

Ultima stațiune am parcurs-o în fața lui Isus cu brațele deschise. Se vedea de acolo panorama satului care ajungea până la oraș. Primind îmbrățișarea lui Isus prin binecuvântarea finală, ne-am reîntors spre casele noastre cu invitația de a împărtăși cu alții aceeași îmbrățișare.

Întâlnirea s-a încheiat cu o gustare dulce oferită de credincioșii din parohie.

La final doresc să le mulțumesc tinerilor și tuturor credincioșilor care au binevoit să participe la acest moment frumos de rugăciune, preoților și persoanelor consacrate care, prin însăși prezența lor, au oferit o mărturie frumoasă a vocației proprii. Un gând de recunoștință părintelui paroh, Laurențiu Luca, și credincioșilor pe care îi păstorește, pentru disponibilitatea de a ne primi și pentru organizarea celor necesare pentru buna desfășurare a celebrării.

Prin jertfa sa mântuitoare, să reverse Domnul harurile sale asupra noastră și asupra diecezei noastre pentru ca mărturia noastră de credință să rodească în vocații tot mai numeroase!

Pr. Alexandru Percu,
directorul Oficiului pentru Vocații

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 26 martie: Sărata: Impresii după ce am parcurs Calea Crucii


 

lecturi: 841.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat