Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc citește Actul de Consfințire
la Inima Neprihănită a Mariei
în Bazilia "Sfântul Petru",
25 martie 2022
© Vatican Media
Papa Francisc le-a cerut catolicilor să reînnoiască consfințirea mariană în fiecare 25 martie. Iată ce înseamnă acest lucru

de Jonah McKeown

Pe 25 martie 2023 se împlinește un an de când Papa Francisc a consfințit Rusia și Ucraina Inimii Neprihănite a Mariei.

La începutul acestei săptămâni, papa a încurajat "fiecare credincios și comunitate, în special grupurile de rugăciune", să reînnoiască consfințirea întregii lumi în fiecare 25 martie, în solemnitatea Bunei-Vestiri. Dar ce înseamnă toate acestea? Iată ce trebuie să știți.

Ce înseamnă consfințire?

A "consfințire" înseamnă a pune deoparte pentru un scop sfânt. Cuvântul "încredințare" este adesea folosit ca sinonim cu cuvântul "consfințire".

Congregația pentru Cultul Divin de la Vatican definește consfințirea către Maria ca fiind o recunoaștere evidentă a "rolului singular al Mariei în Misterul lui Cristos și al Bisericii, a importanței universale și exemplare a mărturiei sale față de evanghelie, a încrederii în mijlocirea ei și a eficacității patronajului ei".

Sfântul Ioan Paul al II-lea - care a consfințit întreaga Biserică și întreaga lume Mariei de trei ori în timpul pontificatului său - ne-a învățat că noi, consacrându-ne Mariei, acceptăm ajutorul ei pentru a ne oferi pe deplin lui Cristos.

Vorbind pentru CNA (Catholic News Agency) despre consfințire, Colin Donovan, vicepreședinte pentru teologie la EWTN, a declarat că aceasta "este o încredințare și, de asemenea, un apel către Dumnezeu. Încredințarea aici constă în faptul că ne punem pe noi înșine, inimile noastre, rugăciunile noastre, dorințele noastre la picioarele Fecioarei Maria, iar acest lucru servește scopurilor lui Dumnezeu, deoarece o ridică pe Fecioara Maria în mintea Bisericii și, sperăm, în mintea lumii. Și este un apel la Dumnezeu pentru nevoile noastre particulare."

Ce este Inima Neprihănită a Mariei?

Inima Neprihănită a Mariei este un obiect de devoțiune, deoarece simbolizează voința ei perfectă, așa cum este exprimată în acel "fiat" al ei. Inima Mariei este în general reprezentată cu șapte răni și străpunsă de o sabie. Devoțiunea timpurie față de inima Mariei a fost exemplificată de Sfântul Bernard de Clairvaux, dar devoțiunea modernă a fost fondată de Sfântul Ioan Eudes, un preot francez din secolul al XVII-lea.

Sărbătoarea Inimii Neprihănite a Mariei a fost observată pentru prima dată de Eudes, iar la începutul secolului al XIX-lea a început să primească aprobarea papală. Sărbătoarea a fost introdusă în Calendarul Roman General în 1944, pentru a fi observată la 22 august, în ziua octavei Adormirii Maicii Domnului.

Ce a însemnat consfințirea Rusiei și Ucrainei de către Papa Francisc?

Având loc la aproape o lună de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, Papa Francisc a declarat că a dorit să încredințeze națiunile aflate în război Sfintei Fecioare Maria, ca răspuns la "numeroasele cereri ale poporului lui Dumnezeu".

"A trecut aproape o lună de la izbucnirea războiului din Ucraina, care provoacă zilnic suferințe imense poporului său greu încercat și amenință pacea mondială", a declarat Papa Francisc într-o scrisoare datată 21 martie 2022.

"În acest ceas întunecat, Biserica este chemată de urgență să mijlocească în fața Principelui Păcii și să își demonstreze apropierea față de cei direct afectați de conflict."

Papa a publicat o altă scrisoare pe 23 martie, cerând tuturor catolicilor să se adune în parohiile lor în acea vineri pentru a rosti actul de consfințire. Catolici din întreaga lume - inclusiv din fiecare dieceză americană - au participat.

În omilia sa de anul trecut, înainte de a rosti consfințirea, papa a spus că rugăciunea "nu este o formulă magică, ci un act spiritual".

"Este un act de încredere totală din partea copiilor care, în mijlocul tribulației acestui război crud și fără sens care amenință lumea noastră, se întorc la Mama lor, depunându-și toate temerile și durerile în inima ei și abandonându-se ei înșiși în fața ei", a spus el.

Ce mi se cere să fac acum?

Iată ce a spus Papa Francisc:

"Să nu obosim să încredințăm cauza păcii Reginei Păcii. De aceea, aș dori să invit fiecare credincios și comunitate, în special grupurile de rugăciune, să reînnoiască în fiecare 25 martie actul de consfințire la Fecioara Maria, pentru ca ea, care este Mamă, să ne păstreze pe toți în unitate și pace. Și să nu uităm, în aceste zile, de Ucraina tulburată, care suferă atât de mult".

Care este rugăciunea pe care mi se cere să o fac?

Textul rugăciunii poate fi găsit aici: Papa Francisc: Scrisoare adresată episcopilor și Actul de consfințire la Inima Neprihănită a Mariei.

(După Catholic News Agency, 24 martie 2023)

Traducere de Ovidiu Bișog


 

lecturi: 625.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat