Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: "Cina săracului" cu Iosefinii lui Murialdo

Joi, 23 martie 2023, Fundația "Leonard Murialdo" din Roman (Iosefinii lui Murialdo) a fost gazda evenimentului devenit deja tradiție "Cina săracului" - o inițiativă a Centrului Misionar Diecezan Iași de sensibilizare și animare misionară. Momentul a avut o dublă încărcătură spirituală: pe de o parte, a anticipat ziua de 24 martie când sunt amintiți lucrătorii pastorali misionari uciși în anul precedent; pe de altă parte; timpul Postului Mare invită și la cumpătare și administrare mai responsabilă a bunurilor materiale pe care mulți le considerăm normale, dar care în altă parte a lumii fac diferența între viață și moarte.

Joi seară, începând cu ora 19.30, "Cina săracului" a adunat la sediul Fundației "Iosefinii lui Murialdo" din Roman de pe strada Moldovei nr. 6 aproximativ 100 de persoane - tineri din diverse parohii din Roman și zona Romanului, elevi ai Institutului Teologic Franciscan, preoți și persoane consacrate. Evenimentul a început cu o veghe de rugăciune pentru misionarii uciși în 2022. "În această seară ne-am adunat pentru a ne aminti de misionarii uciși în lume în anul 2022, în aniversarea uciderii episcopului Oscar Romero din republica sud-americană San Salvador, pe 24 martie 1980. La puțini ani după acel tragic eveniment, în Italia a luat naștere Ziua Misionarilor Martiri, propusă ca semn și vlăstar de speranță", a spus, în deschiderea serii, părintele Fabio Volani, din cadrul Fundației "Leonard Murialdo". Înainte de începerea rugăciunii s-a strigat un "catalog" tragic: numele fiecăruia dintre cei 18 misionari uciși din ură față de credință anul trecut a fost citit cu voce tare, iar participanții au răspuns "Prezent".

În a doua parte a evenimentului, invitatul special al serii, părintele Florin Sescu, directorul Centrului Misionar Diecezan Iași, a împărtășit celor prezenți impresii și emoții din vizita misionară pe care a efectuat-o la începutul lunii martie în misiunea din Turbi, Dieceza de Maikona, Kenya. O împărtășire incisivă și dinamică însoțită de imagini și videoclipuri din realitatea africană, iar tinerii au fost provocați mai întâi să răspundă la întrebarea "ce înseamnă a fi misionar", apoi au fost puși în situația să aleagă între a da 20 de lei pentru rezolvarea unei probleme și a-și sufleca mânecile pentru a rezolva ei înșiși problema. Impresiile părintelui Florin Sescu au adus față în față două realități diametral opuse ale lumii în care trăim, dar care pot comunica între ele prin rugăciune. "Credincioșii prezenți la Liturghia celebrată într-o școală, pentru că nu au biserică, au făcut, la un moment dat, o chetă pentru construirea bisericii. Știți câți bani s-au strâns? 179 de euro din cei aproape 10 mii de euro cât este nevoie. Dar ei nu și-au pierdut speranța. Vedeți? Asta e diferența dintre noi. Ei au strâns 179 de euro, dar nu și-au pierdut speranța; în schimb, noi, dacă nu avem cel mai nou telefon mobil, ne-am pierdut orice speranță....[...] Directorul unei școli pe care am vizitat-o ne-a spus: deși avem nevoie de bani pentru sălile de clasă, de ajutor pentru unii copii care nu pot să-și plătească taxa de școlarizare, nu vă cerem decât să vă rugați pentru noi. Vă îndemn, în acest timp al Postului Mare, să vă faceți puțin timp și să faceți o scurtă rugăciune. Nu pentru voi, ci pentru ei. Și fiți siguri că dacă vă rugați pentru ei, cineva acolo se roagă pentru voi. Vedeți? Ce frumos... două comunități care comunică prin rugăciune!...[...] Vă îndemn să învățați, să fiți responsabili. Să schimbați lumea, puțin câte puțin. Acum e momentul, timpul vostru. Pentru că dacă nu o faceți voi, nimeni nu o va face. Vă îndemn să nu lăsați molozul să se adune ori să plătiți pe altcineva să-l ridice. Puneți voi mâna pe lopată și îndepărtați molozul, fiți voi cei care schimbați ceva", a îndemnat părintele Florin Sescu.

După aceste momente, cei prezenți au fost invitați în sala de mese la un moment de comuniune "lumească": o cină cu orez și fasole, alimente pe care mulți le consideră banale, dar care înseamnă totul în alte părți ale lumii, iar la sfârșit fiecare a avut posibilitatea de a face o donație pentru a susține activitățile Centrului Misionar Diecezan Iași.

Emilian Pal


 

lecturi: 853.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat