Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Kenya: Zile deosebite în compania preoților misionari români

În perioada 3-16 martie 2023, la invitația preoților misionari români, pr. Claudiu Iștoc, pr. Cristian Pișta, pr. Aurelian Herciu și pr. Ștefan Lenghen, o delegație de preoți români, în frunte cu ÎPS Aurel Percă, au vizitat misiunile românești din Kenya. Scopul vizitei a fost atât redescoperirea realităților locale, cât și sfințirea bisericii centrale din misiunea Turbi și binecuvântarea primelor săli de clasă ale școlii Fr. Tablino Academy din Maikona. Din delegație au făcut parte: ÎPS Aurel Percă - arhiepiscop și mitropolit de București, pr. Egidiu Codac - econom al Diecezei de Iași, pr. Francisc Trefaș - confesor la catedrala din București, pr. Vasile Russu - preot greco-catolic, pr. Isidor Mîrț - fost misionar în Kenya și subsemnatul, pr. Florin-Petru Sescu - director al Centrului Misionar Diecezan de Iași.

3 martie - vineri

Călătoria a început în seara zilei de 2 martie. După un zbor destul de îndelungat cu escală în Qatar, am ajuns în dimineața zilei de 3 martie la Nairobi, capitala Kenyei. Am fost întâmpinați de pr. Cristi și pr. Aurelian, care ne-au introdus imediat în cultura kenyană cu un ceai cu lapte. Întrucât timpul era scurt și trebuia să ajungem aceeași zi în Marsabit, aveam de parcurs aproximativ 560 kilometri, am pornit imediat la drum. Trebuie să subliniem faptul că era necesar să ajungem în timp util la Marsabit, pentru că drumurile sunt nesigure în timpul nopții. Pe drum am făcut doar o oprire la Nanyuki unde am luat prânzul, l-am întâlnit pe episcopul de Marsabit, PS Peter Kariuki Kihara, și am cumpărat bomboane pentru copii și lucruri necesare pentru șederea noastră în misiuni. Cu toată străduința noastră am ajuns la Marsabit cu o oră întârziere după căderea nopții, dar în siguranță. Am remarcat că drumul, spre deosebire de vizitele anterioare, era în întregime asfaltat. Ajunși la destinație i-am întâlnit și pe ceilalți misionari și după ce am petrecut ceva timp împreună, am mers la odihna bine meritată și atât de necesară după un drum atât de lung.

4 martie - sâmbătă

Dis-de-dimineață, după odihnă, ne-am adunat cu toții în capela complexului pastoral în care am fost cazați și am celebrat Sfânta Liturghie. După micul dejun grupul a trebuit să fie divizat pentru prima dată în acea zi. Pr. Cristi și pr. Ștefan au pornit spre Turbi, pentru a continua pregătirile pentru sfințirea bisericii, iar restul grupului a pornit spre Maikona. Dacă în ziua precedentă am avut asfalt și drum bun, astăzi a trebuit să dăm piept din nou cu drumul greu al deșertului. Am avut un drum neasfaltat, plin de pietre și praf. La misiunea din Maikona am ajuns la ora prânzului și am avut parte de o surpriză: doamna de la bucătărie ne-a întâmpinat cu sarmale românești, foarte bine pregătite. După ce am luat prânzul, grupul inițial s-a împărțit din nou. O parte a rămas în Maikona - pr. Claudiu, pr. Egidiu, pr. Isidor și cu subsemnatul - iar cealaltă parte a pornit spre Bada Huri, acolo unde pr. Aurelian activează ca misionar. Cei care l-au însoțit pe acesta din urmă a fost ÎPS Aurel Percă, pr. Francisc Trefaș și pr. Sorin Russu (Despre vizita în Hurri Hills a fost publicat un articol pe www.arcb.ro). Seara, la Maikona, programul s-a încheiat cu un frumos rozariu rostit împreună cu copiii de la Școala Fr. Tablino Academy.

5 martie - duminică

Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie animată de tinerii de la Liceul de băieți din Maikona. Tinerețea și entuziasmul lor s-a întrepătruns cu sobrietatea îmbrăcămintei și frumusețea cântărilor bine interpretate. După Liturghia tinerilor a urmat Sfânta Liturghie a comunității, unde biserica a fost plină de copii și adulți. La fel, am constat cu bucurie că participarea oamenilor la Sfânta Liturghie a fost plină de entuziasm. Privindu-i, am constatat din nou că nimeni, niciodată, nu va putea scoate din inima oamenilor din Africa ritmul, cântările și dansul.

După-amiază am mers să celebrăm o Sfântă Liturghie la Boji, una din cele mai mari filiale ale misiunii Maikona. Aici am fost întâmpinați de un număr generoși de credincioși, îngrămădiți într-o sală de clasă, pentru că fiind foarte săraci nu au reușit să adune decât 198 de euro, în timp ce o biserică în care să încapă toți cei prezenți ar ajunge undeva la 16.500 euro. Credincioșii din Boji nu s-au arătat descurajați, ci continuă să se roage și să spere, ca bunul Dumnezeu să îi ajute. Chiar dacă mai durează, ei nu-și pierd încrederea. Ne-au mulțumit mult pentru că i-am vizitat și ne-au rugat să nu-i uităm în rugăciunile și intențiile noastre.

6 martie - luni

Luni, dis-de-dimineață, ne-am trezit și am participat la Sfânta Liturghie, unde am fost plăcut impresionați să vedem un număr impresionant de copii care, înainte de a merge la cursuri, au trecut pe la biserică. Lângă zidurile bisericii am observat un număr mare de ghiozdane și pungi în care copiii își țin cărțile și caietele necesare pentru școală.

Ziua de luni a fost rezervată recunoașterii structurilor din misiune, atât cele vechi, cât și altele noi care s-au alăturat în timp. Pe lângă clădirile administrative pe care le-am reținut, casa misiunii, biserica, casa seminariștilor, casa voluntarilor, casa surorilor, farmacia și dispensarul, sălile de clasă și cantina improvizată a școlii, am mai vizitat atelierele de sudură și tâmplărie, ferma și clădirea muncitorilor. Am vizitat șantierul unde se construiește clădirea școlii Fr. Tablino Academy și internatele. Am încercat să observăm punctele pozitive și încurajatoare, dar și greutățile și problemele cu care se confruntă misiunea din Maikona. Am constatat că:

- Zona deșertului Chalbi se confruntă cu o secetă prelungită. Anul trecut a plouat doar 10 minute într-un an de zile. Consecințele sunt: lipsa de apă a dus la lipsa vegetației, lipsa vegetației la moartea animalelor, moartea animalelor a dus la lipsa de lapte și carne necesară pentru viața oamenilor din deșert.

- Oamenii suferă din cauza din cauza lipsei de apă și a lipsei de hrană. Nu mai au animale, nu mai au lapte și carne, iar pentru a supraviețui trebuie să cumpere orice. Locuri de muncă nu există, de păstorit nu mai au ce, în consecință nu au nici banii necesari pentru a cumpăra apă și hrană.

- Misiunea oferă apă necesară din fântâna misiunii și ajută cu hrană copiii de la școlile din Maikona și de la grădinițele din toate filialele. Nu este destul, dar ne străduim să facă ceea ce putem cu ceea ce avem. Mulți oamenii vin la misiune și întreabă dacă pot munci ceva pentru ceva bănuți sau hrană. Situația este dificilă, pentru că de multe ori susținerea misiunii și a proiectelor umanitare suferă din cauza lipsei de fonduri necesare.

- Școlile și grădinițele sunt din ce în ce mai pline, copiii vin să învețe, dar se bucură în același timp de o atât de necesară porție de mâncare. În școlile statale rămâne deficitară utilarea spațiilor cu bănci și scaune, dar și manuale și rechizite. La fel salariile profesorilor tind să devină o problemă.

Per total, fântâna construită, construcțiile realizate și programele umanitare implementate aduc multă speranță, dar este nevoie de o regândire a modului în care ele pot face mai mult pentru oamenii săraci din Maikona și împrejurimi. Analiza situației locale, a structurilor și a fondurilor a ocupat întreaga zi, astfel încât nici nu ne-am dat seama când s-a făcut noapte.

7 martie - marți

Ziua de marți a avut același curs, am participat la Sfânta Liturghie și am avut din nou bucuria de a-i avea pe copii la biserică. Ziua de marți a fost rezervată școlii Fr. Tablino Academy, vizitând toate clasele, două de grădiniță și cinci de școală. Cu această ocazie Centrul Misionar Diecezan a oferit rechizite și bomboane copiilor din școală, mulțumită generozității preoților, credincioșilor și binefăcătorilor din România. Copiii au fost foarte încântați să ne întâlnească, dar mai ales să primească creioane, caiete și bomboane. Privindu-i de aproape, am constatat că există încă speranță pentru viitor. Acești copii învață, trimiși de această dată de părinții care au rămas fără turme. În cele din urmă părinții au înțeles că fără apă, fără hrană și fără animale, viitorul lor depinde doar de capacitatea copiilor de a învăța și de a schimba fața societății.

În această zi am avut bucuria de a-i întâlni pe copii și la masa de prânz. Am citit pe chipul lor bucuria, dar mai ales liniștea că, într-o lume săracă și lipsită de hrană, ei au o porție consistentă de hrană, nu doar orez, nu doar fasole, ci și o mică bucățică de carne zilnic, lucru care în deșert se întâmplă destul de rar. Profit de această ocazie și doresc să le mulțumesc tuturor celor care susțin proiectele Centrului Misionar Diecezan de Iași - "Cutia Speranței" și "Adopții la distanță" - și prin acestea oferă copiilor și oamenilor de acolo o șansă la o viață decentă.

Tot în această zi am dorit să vedem și localitatea Maikona. Am mers pe străzile localității, dar și pe un deal din apropiere, pentru a avea o privire de ansamblu asupra întregii zone. Am realizat cât de mult s-a mărit localitatea și totuși cât de dificilă este viața acestor oameni între pietre și nisip.

Seara s-a încheiat cu reunirea grupului, cel puțin în parte, pentru că ÎPS Aurel Percă, pr. Aurelian, pr. Francisc și pr. Sorin s-au întors în Maikona, după ce au vizitat câteva localități ale misiunii Hurri Hills.

8 martie - miercuri

Dimineața zilei de miercuri a fost rezervată vizitării școlilor și a unei grădinițe construite de misionari din deșertul Chalbi, dar care au fost mai apoi preluate de statul kenyan: Primary School (675 de copii la școală și 80 de copii la grădiniță) și Chalbi School (180 de copii la școală). Așadar, am avut bucuria de a vedea alți 935 de copii și condițiile lor precare de învățământ, lipsa băncilor și a scaunelor, lipsa manualelor și a rechizitelor. Am identificat necesitățile lor și vom încerca să îi ajutăm pe cât posibil.

După prânz, a venit și momentul mult așteptat, unul din motivele pentru care am călătorit în Kenya: Sfințirea sălilor finalizate la Școala Fr. Tablino Academy. La ora 16:00, organizați frumos, copiii de la școală așteptau în fața sălilor finalizate începerea evenimentului. Nu eram singuri, au venit și oameni din comunitate, dar mai ales părinții copiilor din Maikona. Spun lucrul acesta pentru că se vedea pe chipul lor bucuria de a-și vedea copiii frumos îmbrăcați, cântând și animând atât sfințirea școlii, cât și Sfânta Liturghie care a urmat. Așadar, după ce au fost sfințite cele 4 săli finalizate - 3 săli de clasă și un o cancelarie - precum și cele 4 săli de clasă cu birourile aferente în curs de finalizare, am pornit cu toții de la școală spre biserică, acolo unde s-a celebrat Sfânta Liturghie de mulțumire pentru binefăcătorii care au făcut posibilă construcția acestei școli. ÎPS Aurel Percă i-a felicitat pe copii și i-a invitat să continue să fie disciplinați și silitori la școală. La finalul celebrărilor profesorii și reprezentanții comunității, au încredințat întregii delegații din România responsabilitatea de a transmite acasă recunoștința oamenilor din Maikona.

Seara s-a încheiat împreună savurând câteva produse tradiționale românești, mai exact o tochitură moldovenească, adusă pentru a le alina misionarilor dorul de țară.

9 martie - joi

Ziua de joi a presupus vizitarea Liceului de fete din Maikona, precum și Liceul de Băieți tot din localitate. Directorii ne-au primit cu multă bucurie, ne-au prezentat împrejurimile, ne-au vorbit despre planurile și obiectivele viitoare și, un lucru care ne-a surprins plăcut, ne-au invitat să ne rugăm pentru ei și pentru viitorul copiilor care studiază acolo. După licee am vizitat câteva fântâni din zonă, printre care și două fântâni tradiționale. Aceste fântâni au fost construite pentru adăparea animalelor. Următorul punct pe lista de dimineață a fost sfințirea unui loc din Basbalesa, unde va fi construită o capelă sub patronajul Sfântului Anton de Padova. Fiindcă am înaintat în deșert, a trebuit să ne oprim de câteva ori să ne orientăm, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, în cele din urmă am ajuns la destinație. Am întâlnit acolo câțiva copiii de la grădiniță care ne-au însoțit la rugăciune. Întorcându-ne acasă am trecut pe la mormântul mamei Boni, prima bucătăreasă a misiunii și o creștină exemplară. După amiază a avut loc binecuvântarea unei săli de clasă din Oromogala, acolo unde copiii au primit și un prânz.

10 martie - vineri

Ziua de vineri a însemnat mutarea întregii delegații de la Maikona la Turbi, acolo unde duminică avea să aibă loc sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Pentru a ajunge la Turbi a trebuit să traversăm din nou deșertul spre Marsabit și de aici să luăm drumul spre Sololo.

În Marsabit grupul inițial s-a mărit cu alte două persoane importante: Mons. Ionuț Strejac, trimisul diplomatic al Vaticanului în Sudanul de Sud - originar din România, precum și Mons. Jose Antonio Teixeira, consilierul nunțiaturii din Nairobi, Kenya.

Până să ajungem la Turbi, am avut posibilitatea de a vizita sanctuarul diecezan "Maria Mfarigi" - "Maria Mângâietoare" - o construcție realizată pe buza unui deal care pe culoarele sale avea reprezentată în picturi africane istoria mântuirii. Aici am dorit să vizităm și grădina sanctuarului, acolo unde sunt îngropați: Mons. Ambrogio Ravasi - episcopul cu care Dieceza de Iași și-a început experiența misionară în Kenya; pr. Paolo Tablino - unul din primii misionari ajunși în deșertul Chalbi. De aici am pornit să vizităm un mic parc național, în mijlocul căruia era craterul unui vulcan stins.

Seara, la căderea întunericului am ajuns cu toții la misiunea din Turbi, acolo unde ne așteptau cu bucurie pr. Cristian Pișta și pr Ștefan Lenghen.

11 martie - sâmbătă

După Sfânta Liturghie celebrată dis-de-dimineață, am pornit toată delegația să vizităm câteva filiale ale misiunii. Am înaintat mai bine de 40-50 de kilometri în deșert. Am vizitat Burgabo și Yaa Galbo, o zonă uscată, cu foarte mult nisip și în bătaia vântului, lucru care a făcut ca de câteva ori să trebuiască ne acoperim ochii și gura. Am vizitat comunitățile și oamenii, ducând cu noi orez, ulei și zahăr pentru grădinițe, școli și oamenii din deșert. Am rămas impresionați de condițiile grele în care trăiesc acești oameni, dar mai mult am fost impresionați de faptul că aveau puterea să zâmbească și să spere. Ne-am dat seama că noi nu am avea nicio șansă să supraviețuim acolo pentru mult timp. Mai grăitoare vor fi, însă, fotografiile făcute. Ultima localitate la care am ajuns, Yaa Galbo, este localitatea în care se află conducătorii clanului Galbo, unul din cele cinci clanuri ale tribului Gabbra. La umbra unor crengi am discutat despre lipsa apei și a hranei pentru animale, lucru care-i afectează pe toți. De aici ne-am întors acasă, unde seara am fost binecuvântați cu o ploaie bună și curată, așteptată de foarte mult timp.

12 martie - duminică

Dis-de-dimineață, curtea bisericii a început să se umple de oameni. De fapt, o parte din participanții la marele eveniment al sfințirii bisericii din Torbi au venit cu o seară înainte și au dormit sub cerul liber. La ora 10:00 a început celebrarea Sfintei Liturghii prezidată de ÎPS Aurel Percă, însoțit de PS Peter Kariuki Kihara, episcopul de Marsabit. În ritm de cântece și dansuri, preoții au înaintat spre altar. După o scurtă introducere și un salut inițial rostit de pr. Cristian Pișta, misionar român și parohul comunității din Turbi, preoții însoțiți de un grup de înțelepți ai tribului au cerut binecuvântare de la Dumnezeu pentru biserica ce urma să fie sfințită. După rugăciunea tradițională a fost sfințită biserica, iar celebrarea a continuat cu Liturgia Cuvântului. La predică episcopul locului a vorbit despre importanța bisericii în viața comunității și a mulțumit diecezelor din România pentru faptul că susțin Dieceza de Marsabit cu preoți misionari. După omilie a fost consacrat altarul și celebrarea a continuat cu Liturgia Euharistică. După Sfânta Liturghie, a urmat un program festiv în care reprezentanți ai comunității, episcopul locului, PS Peter Kariuki Kihara, ÎPS Aurel Percă, Mons. Ionuț Strejac și Mons. Jose Antonio Teixeira au luat cuvântul pe rând. La final întreaga delegație din România a fost îmbrăcată în haine tradiționale. Sărbătoarea s-a încheiat cu o agapă frățească, fiecare participant primind o porție de mâncare.

Spre seară, Mons. Ionuț Strejac, pr. Egidiu, pr. Aurelian și cu subsemnatul am dorit să facem câțiva pași, așa încât ne-am pornit pe drumul principal al comunității, dar un nor gros și puternic de praf și nisip ne-a obligat să ne refugiem în curtea școlii primare din Turbi. Aici, împreună cu un grup mare de copii, ne-am refugiat din fața furtunii de nisip într-o sală de clasă. Am avut posibilitatea cu această ocazie să stăm de vorbă cu copiii și să vedem internatul școlii. După ce furtuna s-a potolit, am hotărât să ne împărțim în două grupe mari și să ne jucăm împreună cu cei mici până la apusul soarelui.

La finalul zilei, împreună fiind, am împărtășit bucuria evenimentului trăit.

13 martie - luni

Zilele vizitei noastre fiind pe final, a sosit și momentul în care trebuia să luăm rămas bun de la comunitatea din Turbi, nu înainte de a celebra o altă Sfântă Liturghie într-o comunitate mică, dar foarte activă și ferventă, cea din Kukub Fami. Așadar, luni dimineață, având bagajul făcut am pornit spre această comunitate. Am fost primiți cu căldură și am celebrat o frumoasă și emoționată Sfântă Liturghie, într-o sală de clasă, pentru că nici aici oamenii nu au încă o biserică proprie. După celebrare ne-au vorbit despre dificultățile cu care se confruntă și, ca peste tot, lipsa ploilor a fost cel mai mare necaz. I-am asigurat că oamenii din România se roagă pentru ei, ca Dumnezeu să-i binecuvânteze cu apă (lucru care s-a întâmplat deja, la momentul în care este scris acest articol a plouat deja de două ori). I-am invitat să se roage și ei pentru oamenii din România.

De la această localitate am pornit spre sudul țării, spre Nairobi. De data aceasta am hotărât să nu mai parcurgem drumul într-o singură zi, ci să-l împărțim, astfel încât seara ne-am odihnit la Nanyuki, aproximativ jumătatea drumului.

14 martie - marți

Marți dimineața ne-am trezit mai liniștiți și odihniți. Am celebrat Sfânta Liturghie și am pornit spre Nairobi. Destinația noastră însă nu era direct capitala, ci Casa surorilor "Slujitoarele Preacuratei din Parma" din Kibiko, acolo unde aveam să lăsăm bagajul și să ne odihnim peste noapte.

Când am ajuns la casa surorilor și porțile s-au deschis, un grup frumos de surori și aspirante ne-au întâmpinat cu cântece și tradiționalul salut: "Habari yako!". În această casă le-am întâlnit pe surorile românce: sr. Mariana Chicet - superioara generală și sr. Agneza Lenghen. Cele două surori activează în această comunitate alături de sr. Tereza Kressebhuk și au pe lângă activitatea de formare și alte activități cu copiii săraci. Printre altele, au ținut să mulțumească tuturor binefăcătorilor. Surorile se întrețin din munca personală, având o grădină frumoasă și multe animale. Le mulțumim mult pentru găzduire și hrană, dar mai ales pentru munca frumoasă pe care o desfășoară acolo.

În seara aceleași zile am fost invitați de Mons. Jose Antonio Teixeira să vizităm Nunțiatura Apostolică din Nairobi, Kenya. Cu această ocazie am depănat împreună amintirile frumoase ale vizitei împreună în zona Turbi. I-am mulțumit Mons. Jose Antonio pentru amabilitate și l-am invitat în România, țară de care îl leagă amintiri frumoase.

15 martie - miercuri

Ziua de marți a fost dedicată pregătirii bagajului, dar și cumpărăturilor. Am dorit să aducem cu noi în România câteva amintiri din Kenya. Am dorit să adăugăm la cadourile primite și câteva suveniruri. În drum spre aeroport am făcut o scurtă oprire la Ambasada României unde ne-am întreținut pentru câteva momente cu domnul ambasador Dragoș Viorel Radu Țigău și cu domnul Dumitru Vasile. Le-am mulțumit pentru disponibilitate și i-am rugat să aibă un ochi mereu ațintit spre preoții misionari români în deșertul Chalbi.

Ziua s-a încheiat împreună în pragul aeroportului din Nairobi, Kenya. Am depănat amintiri și momente frumoase, așteptând ora zborului de întoarcere. În final le-am mulțumit din inimă misionarilor pentru zilele frumoase, dar mai ales pentru munca deosebită pe care o desfășoară acolo și pe care puțini o pot îndeplini.

La finalul acestor rânduri doresc să le mulțumesc tuturor celor care susțin activitatea misionară: episcopi, preoți, persoane consacrate și credincioși, dar mai ales preoților misionari. Fără aportul și implicarea lor aceste rânduri nu ar fi fost scrise. Bunul Dumnezeu să răsplătească fiecăruia în parte!

Pr. Florin-Petru Sescu
director al Centrului Misionar Diecezan de Iași

*

Fotografiile din această vizită au fost publicate de Centrul Misionar Diecezan Iași în albumul 2023, martie: Vizita în Kenya.

* * *

Din arhiva www.arcb.ro:

ÎPS Aurel Percă la sfințirea bisericii din Turbi (Kenya): Misiunea continuă!

Misionarii români s-au întâlnit cu ÎPS Aurel Percă în inima deșertului Chalbi (Kenya)


 

lecturi: 1171.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat