Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irlanda: PS Iosif Păuleț în vizită pastorală la preoții români originari din Dieceza de Iași

În perioada 16-18 martie 2023, PS Iosif Păuleț a făcut o vizită protocolară în diecezele de Meath și Kildare&Leighlin unde activează cinci preoți români, originari din Dieceza de Iași.

O parte din această vizită a fost consemnată și în presa locală irlandeză (www.westmeathexaminer.ie).

După Sfânta Liturghie celebrată în mijlocul comunității catolice de români din Dublin (15 martie - Dublin: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în comunitatea românilor), episcopul Diecezei de Iași s-a îndreptat către Dieceza de Kildare&Leighlin. Aici s-a întâlnit cu pr. Dragoș-Eugen Tamaș care activează ca preot fidei donum în Parohia "St. Conleth", New Bridge (Co. Laois) din anul 2017. A doua zi a urmat o întâlnire între episcopii celor două dieceze, PS Iosif, respectiv PS Denis Nulty. Cei doi ierarhi au avut o întrevedere în care au discutat despre realitățile din diecezele pe care le păstoresc. PS Denis și-a exprimat gratitudinea pentru frumoasa colaborare interdiecezană, apreciind calitatea muncii pastorale pe care pr. Dragoș o desfășoară în dieceza sa. Apoi PS Iosif a făcut o scurtă oprire la fostul seminar diecezan din Carlow, care, din lipsă de candidați, a fost închis în 1993.

În seara zilei de 16 martie, fiind vigilia "S. Patriciu", sărbătoarea națională a Irlandei, PS Iosif a fost invitat de PS Tom Deenihan să concelebreze Sfânta Liturghie în catedrala din Meath. Au participat și cei patru preoți români, originari din Dieceza de Iași, care activează în Dieceza de Meath: pr. Ciprian-Ovidiu Solomon (Drogheda), pr. Eusebiu Tulbure (Navan), pr. Andrei Stolnicu (Mullingar) și pr. Damian Budău (Tullamore). La altar a fost prezent și PS Michael Smith, episcop emerit de Meath. PS Tom, care a prezidat celebrarea euharistică, a mulțumit PS Iosif pentru frumoasa colaborare care există între cele două dieceze. Mai mult, episcopul irlandez a accentuat faptul că preoții români sunt prețuiți și apreciați atât de clerul local, cât și de credincioșii irlandezi. La rândul său, PS Iosif a mulțumit pentru ajutorul pe care Dieceza de Meath îl acordă Diecezei de Iași, dar și pentru călduroasa primire a preoților studenți români de la Roma care, în vacanțe, ajută în pastorație în diferite parohii ale diecezei irlandeze. După Sfânta Liturghie, cei doi episcopi au avut o întâlnire privată, discutând despre provocările care există în cele două dieceze, de acum înfrățite.

Următoarea zi, în sărbătoarea "S. Patriciu", PS Iosif a concelebrat la Sfânta Liturghie ce a avut loc în localitatea Ballymore. A fost o celebrare specială întrucât s-au folosit limbile engleză și irish. De asemenea, printre instrumentele care au acompaniat cântarea liturgică a fost și uilleann pipes, instrumentul tradițional irlandez. În după-amiaza aceleiași zile, la invitația orașului Mullingar, PS Iosif a luat parte la parada ocazionată de ziua națională a Irlandei.

Sâmbătă, 18 martie, prelatul ieșean a făcut o scurtă vizită în parohia din Castlepollard, al cărei paroh este pr. Patrick Moore. De ce această vizită? Pr. Patrick este pionierul colaborării dintre cele două dieceze. PS Iosif i-a mulțumit pentru suportul și ajutorul uman, spiritual și financiar pe care l-a acordat și îl acordă tuturor preoților români. Episcopul de Iași s-a bucurat să afle că pr. Patrick este considerat de preoții români ca fiind "tată-purtător de grijă al clerului ieșean" care a activat sau activează în Dieceza de Meath. În încheierea vizitei, PS Iosif a făcut un scurt popas la seminarul național irlandez din Maynooth.

A fost o vizită intensă, cu multe roade spirituale și multe colaborări interdiecezane.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-18 martie: Irlanda: PS Iosif Păuleț în vizită pastorală la preoții români originari din Dieceza de Iași


 

lecturi: 2011.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat