Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Torino: Sfânta Liturghie împreună

În duminica în care în Italia se sărbătorește Ziua Tatălui, 19 martie 2023, biserica "Sfânta Barbara" din Torino și-a deschis larg ușile pentru a primi Capelania Română Catolică din aceeași localitate, pentru o zi de rugăciune comunitară și împărtășire frățească.

Întâlnirea a luat naștere din dorința ambelor comunități, diferite ca limbă și loc de naștere, dar unite în aceeași credință, de a se cunoaște mai bine: pe de o parte, Parohia "Sfânta Barbara" care a primit și găzduiește comunitatea românească de aproape două decenii și căreia i-a încredințat "o bijuterie", biserica preferată, Madonna del Carmine, și pe de altă parte Capelania Română, dornică să facă cunoscută o parte importantă din rădăcinile și tradițiile liturgice.

Ziua comunitară a început cu celebrarea Căii Sfintei Cruci, un moment de rugăciune foarte trăit și în România: refacerea drumului pe care l-a parcurs Isus pentru mântuirea noastră ne ajută să înțelegem în profunzime iubirea imensă a lui Dumnezeu pentru noi.

Sfânta Liturghie, celebrată de părintele Pier Giuseppe Gaude împreună cu părintele Cezar Chelaru-Dămoc, a văzut implicate atât comunitatea italiană, cât și comunitatea românească care s-au rugat împreună cu limbajul universal al iubirii, al carității, cu invitația de a lăsa deoparte diferitele prejudecăți față de ceilalți, cerând mijlocirea Sfântului Iosif și a Maicii Domnului, față de care poporul român, catolic și ortodox, are o evlavie deosebită. România este de fapt renumită ca și "Paradisul Maicii Domnului", așa cum au reiterat atât Papa Ioan Paul al II-lea în 1999, cât și Papa Francisc în 2019, când au avut amabilitatea să ne viziteze țara. Acest devotament a fost exprimat și prin darul oferit comunității gazdă: icoana Sfintei Fecioare Maria creată de către doamna Lidia Miclăuș Busuioc și dăruită pentru a onora memoria și munca pastorală ale fratelui său, regretatul părinte Gelu Miclăuș, cu dorința ca trecutul (ceea ce a fost) să se împletească încontinuu cu prezentul (ceea ce este) pentru crearea unui viitor (ceea ce va fi), împreună, într-o nouă alianță care să aibă ca și temelie o relație reciprocă, deschisă și de încredere. O relație care trebuie să se nască din izvorul vital al creștinului care se revigorează la masa euharistică oferită de Domnul, cu convingerea că nimeni, niciodată, "nu ne va despărți de iubirea lui Cristos". Acest laitmotiv s-a regăsit din plin în cântecele propuse pe parcursul Liturghiei de către corurile conduse de Giuseppe Zaccaro și Octavian Matei, cântece interpretate ca de obicei într-o manieră impecabilă.

O amintire specială a fost îndreptată și memoriei preotului Mario Cuniberto, paroh al comunității "Sfânta Barbara", care ar fi împlinit 94 de ani pe 19 martie și care a fost cel care a primit comunitatea românească la biserica "Madonna del Carmine".

După Sfânta Liturghie, a urmat un moment de agapă frățească, cu preparate tipice italienești și românești, un alt mod cunoaștere reciprocă.

Comunitatea catolică din Torino împreună cu parohul ei, părintele Iulian Herciu, mulțumește cu sinceritate Parohiei "Sfânta Barbara" pentru ziua comunitară petrecută împreună: în această întâlnire ne-am regăsit într-o oarecare măsură ca și în pilda fiului risipitor (Tatăl Milostiv) cu deosebirea că noi am avut bucuria de a-i găsi pe frații mai mari care au deschis cu bunăvoință ușile, ale bisericii și ale inimii, nouă, fraților mai mici. Pentru că "trebuia să ne veselim și să ne bucurăm", împreună, ca frați buni, ca niște fii buni, dar care totuși au mereu ochii ațintiți asupra Tatălui milostiv, primitor, generos, exemplu de urmat și de pus în practică în fiecare zi: este adevărat că noi suntem "fii", dar suntem chemați să devenim, fiecare dintre noi, și "Tată" așa cum ne învață evanghelistul Ioan: "Adevărat, adevărat vă spun că Fiul nu poate face nimic de la sine decât ceea ce vede pe Tatăl că face; orice face el, face și Fiul" (Ioan 5,19).

Tatiana Ghiurca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 19 martie: Torino: Sfânta Liturghie împreună


 

lecturi: 1510.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat