Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie pontificală în sărbătoarea Sfântului Iosif

Luni, 20 martie 2023, în solemnitatea Sfântului Iosif, Soțul Sfintei Fecioare Maria, s-a celebrat în catedrala din Iași o Liturghie pontificală, prezidată de PS Iosif Păuleț. Au fost prezenți la celebrare PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat mai mulți preoți, iar participarea credincioșilor a fost numeroasă. Cântarea a fost animată de corul mare al catedralei care, cu prilejul zilei onomastice a episcopului Iosif, a intonat la sfârșitul celebrării un "La mulți ani!" Întreaga sărbătoare a fost transmisă la ERCIS FM.

După ce în cursul zilei episcopii au prezidat Liturghiile de hram la cele două seminarii diecezane, cel de la Bacău și cel de la Iași, seara s-au întâlnit într-o aceeași celebrare împreună cu PS Petru Gherghel, episcop emerit, în catedrala din Iași pentru a marca și în biserica mamă a Diecezei de Iași importanța Sfântului Iosif, Patronul Bisericii Universale, a cărui sărbătoare ne este oferită mereu în timpul Postului Mare ca un dar, așa cum a exprimat și pr. paroh Daniel Iacobuț.

După citirea lecturilor din Sfânta Scriptură, care au luminat misterul persoanei lui Iosif, a urmat omilia ținută de pr. Iosif Iacob, directorul Centrului Diecezan Caritas. Despre tatăl purtător de grijă a lui Isus predicatorul a spus că este un om "fain", un cuvânt englezesc intrat și în dicționarul limbii române, însemnând "ales", "minunat", "distins", care este de foarte bună calitate. Aceste caracteristici și-au găsit loc în personalitatea Sfântului Iosif despre care se mai poate spune că a fost un om "fericit", nu pentru că a făcut ce a voit, ci pentru că a ales să facă ce vrea Dumnezeu cu viața sa. El inspiră soții și tații pentru a-și îndeplini îndatoririle bine, oricât de mici ar fi acestea, căci Iosif, s-a mai auzit la predică, nu a făcut lucruri extraordinare, ci a făcut în mod extraordinar lucrurile care îi reveneau.

Intențiile de rugăciune au fost exprimate de un tânăr de la Acțiunea Catolică, deoarece Sfântul Iosif este și patronul Acțiunii Catolice. La ofertoriu, membrii din diferite sectoare ale acestei asociații răspândite în Dieceza de Iași au prezentat darurile lor în fața episcopului.

Înainte de binecuvântarea finală a luat cuvântul PS Petru Gherghel care a exprimat bucuria de a a-l avea pe Iosif ca patron spiritual în multe locuri ale Diecezei de Iași, amintind de Seminarul Mare din Iași, de Seminarul Mic de la Bacău. Peste toate acestea, este și bucuria un păstor care poartă numele acestui mare sfânt. Este cunoscut îndemnul Ite ad Joseph, adică "Mergeți la Iosif!", cuvinte care se pot citi deasupra statuii Sfântului Iosif din capela Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. Referindu-se la PS Iosif Păuleț, episcopul emerit a ținut să completeze acest îndemn, invitându-i pe toți să meargă la Sfântul Iosif cum Joseph, "cu Iosif", adică împreună cu episcopul Iosif. Urărilor verbale le-a urmat cântarea de "La mulți ani!" intonată de corul mare al catedralei, căruia i s-au asociat toate vocile din catedrală.

Mulțumind pentru cuvintele frumoase, PS Iosif a spus că această cântare este pentru toți, fiindcă Iosif este patronul întregii Biserici, al Bisericii Universale. A transmis de asemenea un "La mulți ani!" pentru toți cei care poartă acesta nume în derivatele sale masculine și feminine și a cerut să fie însoțit în munca sa de rugăciunea credincioșilor.

Sfântul Iosif, căruia i s-a încredințat grija Sfintei Familii, să ocrotească și să asiste mersul Bisericii Universale, păstrând-o în fidelitate nealterată față de Cristos.

Pr. Cristian Diac


 

lecturi: 632.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat