Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Misiuni populare "Nu tremur la cutremur! Împreună cu Sfânta Tereza a Pruncului Isus"

În perioada 16-19 martie 2023, credincioșii Parohiei "Sfânta Tereza a Pruncului Isus" din Iași au fost încurajați de pr. Petru-Sebastian Tamaș, director al Oficiului pentru Pastorația Școlară în Dieceza de Iași, prin misiunile populare pe care le-a ținut, să "nu tremure la cutremur" din patru motive: pentru că sunt în pace cu Dumnezeu, pentru că iubesc așa cum iubește Isus, pentru că se hrănesc din Sfânta Euharistie și pentru că avem un Dumnezeu mare. Sfânta Liturghie de încheiere a acestor zile a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Programul acestor zile binecuvântate a fost divers, dar punctul central al fiecărei zile a fost reprezentat de Sfânta Liturghie. Astfel că joi, la ora 17.00, credincioșii parohiei, împreună cu preoții comunității, s-au adunat pentru o oră de adorație condusă de pr. Valerică Ciobanu. Apoi a urmat Sfânta Liturghie celebrată de pr. Petru-Sebastian Tamaș. În cuvântul de deschidere, părintele paroh, Mons. Benone Farcaș, i-a mulțumit părintelui Petru-Sebastian pentru că a acceptat invitația de a conduce aceste zile și i-a invitat pe credincioși să fie deschiși Duhului Sfânt pentru a putea pune în practică învățăturile pe care le vor auzi.

Tema primei zile a fost: "Nu tremur la cutremur... pentru că sunt în pace cu Dumnezeu". Părintele predicator le-a recomandat credincioșilor să își intensifice viața spirituală, mai ales prin rugăciune intensă și prin reconcilierea cu Domnul în sacramentul Pocăinței. Apoi părintele a accentuat faptul că, atunci când vine cutremurul, când vin greutățile vieții, nu ne vom clătina dacă suntem reconciliați cu Dumnezeu. De asemenea, a subliniat faptul că singurul lucru care ne face să nu fim în pace cu Dumnezeu este păcatul, tocmai de aceea trebuie să căutăm mereu să fim în pace cu Dumnezeu. În același timp și noi trebuie să ne iertăm între noi, chiar dacă putem suferi multe nedreptăți. Să iertăm așa cum și noi suntem iertați de Dumnezeu.

Cea de-a doua zi a misiunilor populare a început la ora 17.15 cu Calea Crucii condusă de Mons. Benone Farcaș. Tema predicii a fost: "Nu tremur la cutremur... pentru că iubesc așa cum iubește Isus". În cadrul cuvântului de învățătură, părintele Petru a subliniat faptul că Dumnezeu ne iubește infinit, invitându-ne să trăim așa cum a trăit Isus, adică iubind necondiționat, să știm să facem mereu primul pas în a ierta și iubi, să nu așteptăm ca aproapele să facă primul pas, deoarece primul pas îl face cel care iubește cel mai mult. Apoi părintele le-a citit o scrisoare prin care le-a prezentat ce își doresc soții într-o viața de familie ca totul să decurgă "perfect".

A treia zi a misiunilor populare a început la ora 17.15 rugându-ne Rozariul meditat cu texte scripturistice condus de pr. Andrei Gherghel. Tema predicii de sâmbătă a fost: "Nu tremur la cutremur... pentru că mănânc Sfânta Euharistie. Părintele predicator a vorbit despre cutremurul din Ziua Rusaliilor. El a fost rodul rugăciunii apostolilor. Vorbind despre cea mai puternică rugăciune din univers, Sfânta Liturghie, predicatorul ne-a îndemnat să ne împărtășim cât mai des, deoarece acela care mănâncă Sfânta Euharistie are parte de veșnicie.

Încheierea solemnă a misiunilor populare a fost duminică, acest eveniment fiind marcat de Sfânta Liturghie de la ora 11.00 prezidată de Preasfințitul Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. Tema predicii a fost: "Nu tremur la cutremur ... pentru că am un Dumnezeu mare". În cadrul acesteia, fiind duminica bucuriei, în prima parte părintele Petru-Sebastian Tamaș a vorbit despre cel mai mare motiv de bucurie al creștinilor: Isus. Ca și în cazul orbului din evanghelie, Isus poate vindeca și ceea ce pare de nevindecat. Pornind de la cutremurul pe care l-au trăit Paul și Sila în închisoare, la Filipi, predicatorul i-a încurajat pe credincioși să nu se descurajeze niciodată, pentru că din cel mai mare rău Dumnezeu poate să scoată cel mai mare bine, așa cum s-a întâmplat și în cazul lui Isus.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh, Mons. Benone, și-a exprimat recunoștința față de părintele predicator Petru-Sebastian Tamaș, pentru toate învățăturile pe care ni le-a oferit în aceste zile binecuvântate, dar mai ales pentru faptul că a reușit să ne ridice sufletele și inimile spre Domnul. Apoi a mulțumit Excelenței Sale Petru Sescu, pentru că a binevoit să prezideze Sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor populare, relansându-i invitația, ori de câte ori are ocazia, să se întoarcă și să celebreze Sfânta Liturghie în comunitatea pe care a păstorit-o timp îndelungat.

Fie ca aceste zile să aducă roade în inimile credincioșilor care au putut fi prezenți fizic la aceste misiuni populare dar și în inimile celor care s-au unit cu noi prin intermediul internetului. Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze și să ne ofere un post rodnic în continuare!

Pr. Andrei-Cornel Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-19 martie: Iași: Misiuni populare "Nu tremur la cutremur! Împreună cu Sfânta Tereza a Pruncului Isus"


 

lecturi: 627.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat