Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Provinciei Franciscane

Luni, 20 martie 2023, în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman, a fost celebrat hramul Provinciei Franciscane "Sfântul Iosif, soțul Preasfintei Fecioare Maria". Celebrarea a fost prezidată de pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministrul provincial, alături de care au concelebrat numeroși preoți veniți din diferite conventuri ale Provinciei și din comunitățile învecinate.

Astăzi Biserică Catolică celebrează solemnitatea Sfântul Iosif, soțul Sfintei Fecioare Maria, patronul Bisericii Universale. Frații franciscani manifestă un cult deosebit față de Sfântul Iosif, despre care putem citi în Constituțiile Ordinului: "Frații să-l cinstească și să-l imite pe Sfântul Iosif, Patronul Ordinului, exemplu minunat de bărbat credincios, dăruit total lui Dumnezeu" (art. 47,§ 4). Frații din România, pe lângă aceste motive de sărbătoare, celebrează hramul provinciei, care încă de la înființarea sa, din anul 1895, se află sub ocrotirea Sfântului Iosif, Soțul Preasfintei Fecioare Maria.

Sfânta Liturghie de hram a început la ora 10.30, în capela institutului, unde erau prezenți numeroși preoți și persoane consacrate, seminariști, credincioși veniți din împrejurimi și frații studenți care au animat și pregătit celebrarea Sfintei Liturghii.

În cadrul cuvântului introductiv, pr. Alexandru Olaru, guardianul conventului, după ce i-a salutat pe toți cei prezenți, a evocat figura Sfântului Iosif și, inspirându-se din cântecul de început "Patriarhule mărețe", a evidențiat măreția și importanța acestui mare sfânt.

După proclamarea evangheliei, părintele provincial a ținut cuvântul de învățătură, în cadrul căreia, pornind de la fragmentul evanghelic, a evidențiat grija și îngrijorarea care-l caracterizează pe Sfântul Iosif. Grija pe care acesta a manifestat-o fața de Isus este un model al grijii pe care credincioșii ar trebui să o manifeste între ei, dar cu precădere în relațiile familiale. Iosif și Maria se arată îngrijorați atunci când realizează ca Isus nu mai era cu ei și, neliniștiți, îl caută până-l găsesc. Părintele s-a întrebat: "Pe noi ne îngrijorează pierderea fraților noștri sau trăim indiferenți?" Așa cum părinții lui Isus au plecat în căutarea lui și noi suntem datori să-i căutam pe frații noștri care rătăcesc de la calea adevărului. Altminteri, suntem asemenea lui Cain, fratele lui Abel, care la întrebarea adresată de Domnul răspunde manifestându-și indiferența. Nu doar copiii, spune părintele, ci și părinții se pot rătăci în necredință, în vicii și păcate, dar noi, prin grija și atenția noastră, suntem datori să-i readucem acasă. La finalul predicii, părintele provincial i-a cerut Sfântului Iosif să mijlocească pentru noi darul de-a ne putea manifesta grija față de frații noștri și față de propria persoană.

La finalul liturgiei euharistice, a urmat un scurt moment de rugăciune în cadrul căruia ministrul provincial, Damian-Gheorghe Pătrașcu a înnoit, în numele tuturor fraților provinciei, consacrarea Provinciei noastre la patronul ei, Sfântul Iosif, pentru ca să mijlocească harul de a-i imita virtuțile și de-a trăi cu fidelitate chemarea și slujirea în Biserică.

Fr. Cezar Dămătăr, OFMConv.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20 martie: Roman: Solemnitatea Sfântului Iosif, patronul Provinciei Franciscane


 

lecturi: 606.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat