Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (19 martie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Astăzi Evanghelia ni-l arată pe Isus care redă vederea unui orb din naștere (cf. In 9,1-41). Dar această minune este primită în mod rău de diferite persoane și grupuri. Să vedem în amănunte.

Dar mai întâi aș vrea să vă spun: astăzi, luați Evanghelia lui Ioan și citiți voi această minune a lui Isus, este foarte frumos modul în care Ioan o relatează. Capitolul 9, în două minute se citește. Arată cum procedează Isus și cum procedează inima umană: inima umană bună, inima umană lâncedă, inima umană temătoare, inima umană curajoasă. Capitolul 9 din Evanghelia lui Ioan. Faceți asta astăzi, vă va ajuta mult. Și în ce mod primesc persoanele acest semn?

Înainte de toate sunt discipolii lui Isus, care în fața orbului din naștere ajung să bârfească: se întreabă dacă vina este a părinților sau a lui (cf. v. 2). Caută un vinovat; și noi de atâtea ori cădem în asta pentru că este atât de comod: să căutăm un vinovat, în loc să ne punem întrebări angajante în viață. Și astăzi putem să spunem: ce înseamnă pentru noi această persoană, ce anume ne cere nouă? Apoi, după ce s-a petrecut vindecarea, reacțiile cresc. Prima este cea a celor apropiați, care sunt sceptici: "Acest om a fost orb: nu este posibil ca acum să vadă, nu poate să fie el, este altul!": scepticism (cf. v. 8-9). Pentru ei este inacceptabil, mai bine să lase lucrurile cum erau înainte (cf. v. 16) și să nu intre în această problemă. Le este frică, se tem de autoritățile religioase și nu se pronunță (cf. v. 18-21). În toate aceste reacții, se evidențiază inimi închise în fața semnului lui Isus, din motive diferite: pentru că ei caută un vinovat, pentru că nu știu să fie uimiți, pentru că nu vor să se schimbe, pentru că sunt blocați de frică. Și atâtea situații se aseamănă astăzi cu aceasta. În fața unui lucru care este tocmai un mesaj de mărturie a unei persoane, este un mesaj al lui Isus, noi cădem în asta: căutăm o altă explicație, nu vrem să ne schimbăm, căutăm o cale de ieșire mai elegantă decât să acceptăm adevărul.

Singurul care reacționează bine este orbul: el, fericit că vede, mărturisește ceea ce i s-a întâmplat în cel mai simplu mod: "Eram orb și acum văd" (v. 25). Spune adevărul. Mai înainte era constrâns să ceară de pomană pentru a trăi și îndura prejudecățile oamenilor: "este sărac și orb din naștere, trebuie să sufere, trebuie să plătească pentru păcatele sale sau pentru cele ale strămoșilor săi". Acum, liber în trup și în spirit, dă mărturie despre Isus: nu inventează nimic și nu ascunde nimic. "Eram orb și acum văd". Nu-i este frică de ceea ce vor spune ceilalți: gustul amar al marginalizării l-a cunoscut deja, toată viața, deja a simțit asupra sa indiferența și disprețul trecătorilor, a celor care îl considerau ca un rebut al societății, util la maxim pentru pietismul vreunei pomeni. Acum, vindecat, de acele atitudini nu se mai teme, pentru că Isus i-a dat demnitate deplină. Și acest lucru este clar, se întâmplă mereu: când Isus ne vindecă, ne redă demnitate, demnitatea vindecării lui Isus, deplină, o demnitate care iese din adâncul inimii, care ia toată viața; el, sâmbăta, în fața tuturor, l-a eliberat și i-a dăruit vederea fără a-i cere nimic, nici măcar un mulțumesc, și el dă mărturie despre asta. Aceasta este demnitatea unei persoane nobile, a unei persoane care se știe vindecată și își revine, renaște; acea renaștere în viață, despre care se vorbea astăzi la "A Sua Immagine": a renaște.

Fraților, surorilor, cu toate aceste personaje, Evanghelia de astăzi ne pune și pe noi în mijlocul scenei, așa încât să ne întrebăm: ce poziție luăm, ce am fi spus atunci? Și mai ales, ce facem astăzi? Ca orbul, știm să vedem binele și să fim recunoscători pentru darurile pe care le primim? Mă întreb: cum este demnitatea mea? Cum este demnitatea ta? Îl mărturisim pe Isus sau răspândim critici și suspiciuni? Suntem liberi în fața prejudecăților sau ne asociem cu aceia care răspândesc negativități și vorbe rele? Suntem fericiți să spune că Isus ne iubește, că ne mântuiește sau, ca părinții orbului din naștere, ne lăsăm închiși de teama a ceea ce vor gândi oamenii? Cei lâncezi cu inima care nu acceptă adevărul și nu au curajul de a spune: "Nu, asta nu este așa". De asemenea, cum primim dificultățile și indiferența celorlalți? Cum primim persoanele care au atâtea limitări în viață? Fie ele fizice, ca acest orb; fie ele sociale, precum cerșetorii pe care-i găsim pe stradă? Și asta o primim ca un blestem sau ca ocazie pentru a ne apropia de ei cu iubire?

Fraților și surorilor, să cerem astăzi harul de a ne uimi în fiecare zi de darurile lui Dumnezeu și de a vedea diferitele circumstanțe ale vieții, chiar și cele mai greu de acceptat, ca ocazii pentru a face binele, așa cum a făcut Isus cu orbul. Sfânta Fecioară Maria să ne ajute în asta, împreună cu Sfântul Iosif, om drept și credincios.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Ieri în Ecuador un cutremur a provocat morți, răniți și daune uriașe. Sunt aproape de poporul ecuadorian și asigur rugăciunea mea pentru răposați și pentru toți cei suferinzi.

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din atâtea țări - văd steaguri: columbiene, argentiniene, poloneze... atâtea, atâtea țări... - Salut spaniolii veniți din Murcia, Alicante și Albacete.

Salut parohiile din "San Raminondo Nonnato" și a "Martirilor Canadieni" din Roma, și "Cristo Re" din Civitanova Marche; Asociația Salezienilor Cooperatori; tinerii din Arcore, candidații la Mir din Empoli și cei din parohia "S. Maria del Rosario" din Roma. Salut tinerii Neprihănitei, așa de buni.

Cu plăcere salut și participanții la maratonul din Roma! Îi felicit pentru că, la impulsul lui "Athletica Vaticana", faceți din acest eveniment sportiv important o ocazie de solidaritate în favoarea săracilor.

Și astăzi să facem urări tuturor taților! Fie ca să găsească în Sfântul Iosif modelul, sprijinul, întărirea pentru a trăi bine paternitatea lor. Și toți împreună, pentru tați, să-l rugăm pe Tatăl [Tatăl Nostru...].

Fraților și surorilor, să nu uităm să ne rugăm pentru martirizatul popor ucrainean, care continuă să sufere crimele războiului.

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 343.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat