Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat familiilor refugiate prin intermediul coridoarelor umanitare (18 martie 2023)

Dragi prieteni și prietene, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc celor care au intervenit pentru a explica inițiativa și pentru a da mărturiile lor. Sunt bucuros să întâlnesc atâtea persoane refugiate și familiile lor care au ajuns în Italia, Franța, Belgia și Andorra prin coridoarele umanitare. Realizarea lor este datorată fie creativității generoase a Comunității "Sfântul Egidiu", a Federației Bisericilor Evanghelice și a Mesei Valdeze, fie rețelei primitoare a Bisericii italiene, îndeosebi a Caritas-ului, fie angajării guvernului italian și a guvernelor care v-au primit.

Coridoarele umanitare au fost demarate în 2016 ca răspuns la situația tot mai dramatică în ruta mediteraneană. Astăzi trebuie să spunem că acea inițiativă este în mod tragic actuală, ba chiar, mai necesară ca oricând; atestă asta din păcate și recentul naufragiu din Cutro. Acel naufragiu nu trebuia să se întâmple și trebuie făcut tot posibilul pentru ca să nu se repete. Coridoarele creează punți pe care atâția copii, femei, bărbați, bătrâni, care provin din situații foarte precare și din pericole grave, le-au parcurs în sfârșit în siguranță, legalitate și demnitate până în țările de primire. Ele străbat granițele și, mai mult, zidurile de indiferență în care se izbește speranța atâtor persoane, care așteaptă mulți ani în situații dureroase și nesustenabile.

Fiecare dintre voi merită atenție pentru istoria dură pe care a trăit-o. Îndeosebi, aș vrea să amintesc pe cei care au trecut prin lagărele de detenție din Libia; de mai mult ori am avut ocazia să ascult experiența lor de durere, umiliri și violențe. Coridoarele umanitare sunt o cale practicabilă pentru a evita tragediile și pericolele legate de traficul de ființe umane. Totuși, încă sunt necesare multe eforturi pentru a extinde acest model și pentru a deschide mai multe parcursuri legale pentru migrație. Acolo unde lipsește voința politică, modelele eficace precum modelul vostru oferă noi căi care pot fi parcurse. De altfel, o migrație sigură, ordonată, regulamentară și sustenabilă este în interesul tuturor țărilor. Dacă nu se ajută la recunoașterea acestui lucru, riscul este ca frica să stingă viitorul și să justifice barierele în care se izbesc vieți umane.

Munca pe care voi o faceți, găsind și primind persoane vulnerabile, încearcă să răspundă în manieră mai adecvată la un semn al timpurilor. Indică un drum Europei, pentru ca să nu rămână blocată, înspăimântată, fără viziune a viitorului. De fapt, "închiderea în sine sau în propria cultură nu este niciodată calea pentru a reda speranță" (Discurs la Universitatea Roma Tre, 17 februarie 2017). În realitate, istoria europeană s-a dezvoltat de-a lungul secolelor prin integrarea de populații și culturi diferite. Așadar să nu ne fie frică de viitor!

Coridoarele umanitare nu tind doar să facă să ajungă în Italia și în alte țări europene persoane refugiate, smulgându-le din situații de incertitudine, pericol și așteptări infinite; ei acționează și pentru integrare, deoarece nu există primire fără integrare. În același timp, în munca voastră ați învățat că integrarea nu este lipsită de dificultăți. Nu toți cei care ajung sunt pregătiți pentru drumul lung care-i așteaptă. Pentru aceasta este important de a pune în desfășurare mai multă atenție și creativitate pentru a-i informa mai bine pe cei care au oportunitatea de a veni în Europa cu privire la realitatea pe care o vor întâlni. Și să nu uităm că persoanele trebuie însoțite de la început la sfârșit. Rolul vostru se termină când o persoană este cu adevărat integrată în societate. Învață Sfânta Scriptură: "Pe străin să-l considerați ca pe un băștinaș dintre voi" (Lev 19,34).

Salut aici sutele de persoane, familii, comunități, care s-au pus la dispoziție cu generozitate pentru a realiza acest proces virtuos. Ați deschis inimile voastre și casele voastre. Ați susținut cu resursele voastre integrarea și ați implicat alte persoane. Vă mulțumesc din inimă: voi reprezentați fața frumoasă a Europei, care se deschide spre viitor și plătește personal.

Vouă, promotori ai "coridoarelor", călugărilor și călugărițelor, fiecăruia și organizațiilor care au participat la ele aș vrea să spun: sunteți niște mediatori ai unei istorii de integrare, nu intermediari care câștigă profitând de nevoie și de suferințe. Nu sunteți intermediari ci mediatori și arătați că, dacă se lucrează serios pentru a pune bazele, este posibil de a primi și de a integra în mod eficace.

Această istorie de primire este o angajare concretă pentru pace. Sunt prezenți printre voi mulți refugiați ucraineni; lor vreau să le spun că papa nu renunță să caute pacea, să spere în pace și să se roage pentru ea. Fac asta pentru țara voastră martirizată și pentru celelalte care sunt lovite de război; de fapt aici sunt atâtea persoane care au fugit de alte războaie. Și această slujire adusă săracilor, evacuaților și refugiaților este și o puternică experiență de unitate între creștini. De fapt, această inițiativă a coridoarelor umanitare este ecumenică. Este un semn frumos care unește frați și surori care împărtășesc credința în Cristos.

Salut, așadar, cu afect pe cei dintre voi care au trecut prin coridoarele umanitare și care acum trăiesc o viață nouă. Ați arătat o voință fermă de a trăi liberi de frică și de nesiguranță. Ați găsit prieteni și susținători care sunt astăzi pentru voi o a doua familie. Ați studiat o nouă limbă și ați cunoscut o nouă societate. Toate acestea au fost dificile, dar rodnice. Spun asta și ca fiu dintr-o familie de emigrați care a făcut acest parcurs. Exemplul vostru bun și hărnicia voastră ajută ca să se dezmintă fricile și alarmele față de străini. Dimpotrivă, prezența voastră poate să fie o binecuvântare pentru țara în care vă aflați și ale cărei legi și cultură ați învățat să le respectați. Ospitalitatea care v-a fost oferită a devenit pentru voi motiv pentru a restitui: de fapt, unii dintre voi se angajează în slujirea celorlalți care sunt în nevoie.

Astfel, fraților și surorilor, în această adunare a noastră, unde sunt împreună și aproape se confundă cei care primesc și cei care sunt primiți, putem gusta cuvântul Domnului Isus: "Am fost străin și m-ați primit" (Mt 25,35). Acest cuvânt ne indică nouă tuturor drumul. Un drum de parcurs împreună, cu perseverență. Mulțumesc că l-ați deschis și că l-ați trasat! Mergeți înainte" Domnul să vă binecuvânteze și Sfânta Fecioară Maria, Mama drumului, să vă păzească. Și eu vă binecuvântez din inimă și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 131.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat