Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papii și Postul Mare: valoarea pomenii, gest de iubire gratuită

de Amedeo Lomonaco

Elementele drumului spiritual în timpul Postului Mare sunt rugăciunea, postul și pomana. Termenul "pomană", îndeosebi, derivă din greacă și înseamnă "milostivire" și indică gratuitatea. În pomană, cum este subliniat de Papa Francisc în timpul Sfintei Liturghii de la 5 martie 2014, "se dă cuiva de la care nu se așteaptă să se primească ceva în schimb". "Pomana ne ajută să trăim gratuitatea darului, care este libertate de obsesia posesiei, de frica de a pierde ceea ce avem, de tristețea celui care nu vrea să împărtășească propria bunăstare cu alții."

De ce pomana trebuie să fie ascunsă?

O caracteristică tipică a pomenii creștine este legată de faptul că trebuie să fie ascunsă. Papa Francisc amintește asta în timpul audienței jubiliare din 9 aprilie 2016: Isus "ne cere să nu dăm de pomană pentru a fi lăudați și admirați de oameni pentru generozitatea noastră: fă în așa fel încât mâna ta dreaptă să nu știe ceea ce face stânga (cf. Mt 6,3)". "Nu aparența contează, ci capacitatea de a ne opri pentru a privi în față persoana care cere ajutor. Așadar, nu trebuie să identificăm pomana cu simpla monedă oferită în grabă, fără a privi persoana și fără a ne opri să vorbim pentru a înțelege ce are nevoie cu adevărat." Pomana este "un gest de iubire care se adresează celor pe care-i întâlnim".

Ce reprezintă pomana?

Pomana, subliniază Papa Benedict al XVI-lea în Mesajul pentru Postul Mare din 2008, "reprezintă un mod concret de a veni în ajutorul celui care se află în nevoie și, în același timp, un exercițiu ascetic pentru a ne elibera de alipirea de bunurile pământești. Cât este de puternică bogățiilor materiale și cât de netă trebuie să fie hotărârea noastră de a nu le idolatriza ne afirmă Isus în manieră peremptorie: «Nu puteți sluji lui Dumnezeu și mamonei» (Lc 16,13)". "Pomana - se mai citește în mesaj - ne ajută să învingem această ispită constantă, educându-ne să venim în întâmpinarea necesităților aproapelui și să împărțim cu alții ceea ce avem din bunătate divină. Acesta este scopul pe care-l urmăresc colectele speciale în favoarea săracilor, care în Postul Mare sunt promovate în multe părți ale lumii."

Ce legătură au pomana și postul?

"Cristos - și, după el, Biserica - ne propune, în timpul Postului Mare, și mijloacele care folosesc la această convertire. Este vorba, înainte de toate, de rugăciune; apoi despre pomană și despre post." Papa Ioan Paul al II-lea amintește asta în Mesajul pentru Postul Mare din 1979. "Pomana și postul ca mijloace de convertire și de pocăință creștină sunt strâns legate între ele. Postul înseamnă o stăpânire de noi înșine; înseamnă a fi exigenți față de noi înșine, a fi gata să renunțăm la lucruri - și nu numai la mâncare -și la satisfacții și diferitele plăceri. Și pomana - în accepțiunea mai largă și esențială - înseamnă promptitudinea de a împărtăși cu alții bucurii și tristețe, de a dona aproapelui, celui nevoiaș în mod deosebit; de a împărți nu numai bunurile materiale, ci și darurile spiritului."

Ce este caritatea adevărată?

Papa Paul al VI-lea, la 8 februarie 1967, în Miercurea Cenușii, amintește cât de dificil este, în caritatea materială, "să ne privăm de ceva îndrăgit, de ceva util, probabil de ceva necesar: a face o pomană care să aibă cu adevărat incidență în economiile noastre, în banii noștri. Se dă cu plăcere ceea ce este superfluu, ceea ce nu costă nimic". "În schimb, caritatea adevărată propune să se dea vreo parte din ceea ce costă, ceea ce nouă ni se pare indispensabil. Aici este norma înțeleaptă care poate deschide orizonturi neexplorate."

(După Vatican News, 18 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 223.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat