Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Radio ERCIS FM - de doi ani "mereu împreună cu tine"

Duminică, 19 martie 2023, se împlinesc doi ani de la primele momente ale emisiei postului de radio al Diecezei Romano-Catolice de Iași: ERCIS FM, un eveniment pe care îl vom marca oficial prin Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, în capela Seminarului Mare Diecezan din Iași, la ora 10.00, dar și prin ediții speciale realizate în aceste zile la ERCIS FM.

Este un moment de rememorare a momentelor de început ale ERCIS FM, cu doi ani în urmă marcate oficial prin Sfânta Liturghie prezidată de PS Iosif Păuleț, păstorul diecezei noastre, și binecuvântarea studiourilor și a redacțiilor. Astfel, visul Bisericii noastre locale de Iași de a avea un radio cu specific romano-catolic, așa cum sunt catolicii din Moldova, s-a împlinit, iar acum, la doi ani de la acel moment visul se împlinește pe mai departe.

S-a pornit la un drum nou, cu o echipă tânără și dedicată acestei misiuni de evanghelizare, iar familia creată în jurul acestui radio a început să crească tot mai mult. L-am luat atunci de patron pe Sfântul Iosif, care, alături de Sfânta Fecioară Maria, să vegheze mereu pașii radioului. Și am simțit că au fost alături de noi, iar Dumnezeu ne-a copleșit mereu cu prezența și binecuvântarea sa.

Numele ERCIS FM este acronimul de la numele instituției diecezane: Episcopia Romano-Catolică de Iași, acronim cu care publicul era deja obișnuit prin site-ul oficial: www.ercis.ro, dar și al departamentului audio-video al Episcopiei de Iași: ERCIS Media, care a obișnuit deja cu transmisiunile celebrărilor din catedrală sau din diferite colțuri ale diecezei. Completarea FM arăta deja dorința și efortul care s-a făcut pentru ca acest radio să se audă și în eter, prin frecvențe FM, în mod special pe teritoriul Moldovei. Și acum, la doi ani, suntem recepționați pe trei frecvențe în zonele cu cei mai mulți catolici din Moldova. Desigur, facem pe mai departe demersuri pentru a ajunge și în alte zone.

Prin motoul "Mereu împreună cu tine", o moștenire a vizitei Sfântului Părinte Francisc la Iași, ERCIS FM și-a propus ca toți ascultătorii să se simtă cu adevărat însoțiți oriunde ar fi, oferindu-le nu doar informații, ci, mai presus de toate, hrănindu-le inima, sufletele, în spiritul Diecezei Romano-Catolice de Iași.

Nu a contat faptul că radioul era la început doar online și că emisiunile erau ascultate doar de 10, 30... 100 de persoane în același timp. Echipa a fost mereu acolo, alături, fie la microfon, fie la butoane, ca să le spună ascultătorilor: "Bun găsit, dragi ascultători, ERCIS FM!". Entuziasmul, preocuparea și dorința de a continua chiar și pentru câteva persoane au fost permanente. Peste 50 de persoane care colaborează la grila diversificată a radioului nostru au crezut în acest proiect de suflet pentru suflete. Oameni disponibili să împărtășească din experiența și talanții proprii, să se pună în slujba cuvântului lui Dumnezeu. A fost și este un proiect la inimă și pentru păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț, care, alături de PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit, a susținut mereu acest mijloc de comunicare.

La doi ani de emisie, aria de acoperire a radioului nostru s-a mărit considerabil. Ne bucurăm să putem spune că ERCIS FM, vocea catolicilor din Moldova, este un radio deja ascultat și apreciat de mii și mii de ascultători, fie din Dieceza de Iași, din Moldova, fie din alte dieceze și eparhii catolice, atât din țară, cât și din străinătate. Printre cei care ne sunt alături se află și ascultători de alte confesiuni, iar glasul radioului este amplificat prin colaborarea frumoasă pe care o avem cu postul de televiziune catolic Angelus TV.

Ne gândim și la atâția oameni care nu pot să participe la Sfânta Liturghie în biserică și acum au șansa să deschidă radioul, să mute pe 107 MHz - cei din Bacău și din jur, pe 88,3 MHz - cei din Roman și împrejurimi, pe 89,8 MHz - cei din Piatra Neamț și împrejurimi sau "să dea play" pe aplicația de pe telefonul mobil, să intre pe internet pe pagina www.ercisfm.ro sau pe televizor în lista de radiouri unde se află ERCIS FM. Și Sfânta Liturghie "se celebrează" în casa lor, Dumnezeu intră în casa lor. Și credința din suflet crește și prin cântece de suflet, cu un mesaj pentru inimă, prin momentele de rugăciune, prin informațiile din viața Bisericii și a societății, prin programele de spiritualitate, culturale și sociale, prin muzica creștină, prin emisiuni culturale educative, pentru că prin toate acestea, la un radio creștin, vorbește Dumnezeu omului de azi.

Aniversarea este o ocazie de rugăciuni speciale pentru redactori, tehnicieni, realizatori, colaboratori, voluntari, dar și pentru toți binefăcătorii și ascultătorii. Este și o ocazie de a aduce mulțumiri bunului Dumnezeu pentru toți cei care fac ca acest radio de suflet să emită pe mai departe și să ajungă în cât mai multe case și suflete și îl rugăm pe Sfântul Iosif ca, împreună cu Sfânta Fecioară Maria, să mijlocească de la dătătorul tuturor harurilor binecuvântare, iar pe toți binefăcătorii noștri să-i răsplătească așa cum știe el cel mai bine!

Pr. Adrian Blăjuță,
director ERCIS FM


 

lecturi: 386.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat