Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat membrilor Congregației "Sfântul Iosif" (Iozefinii lui Murialdo) cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a înființării (17 martie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua și bine ați venit!

Mulțumesc din inimă părintelui Tullio Locatelli pentru cuvintele pe care mi le-a adresat, salut episcopii prezenți și pe maica generală și vă spun bine ați venit vouă tuturor.

Ne întâlnim la a 150-a aniversare a înființării congregației voastre. De fapt, la 19 martie 1873, Sfântul Leonard Murialdo înființa Societatea Pioasă Torineză a Sfântului Iosif pentru îngrijirea și formarea mai ales a tinerilor muncitori. Pe mine mă face să mă gândesc mult la acest timp, acolo, în "focul - să spunem așa -, în centrul masoneriei, la Torino, în Piemont, atâția sfinți, atâția! Și trebuie să studiem pentru ce, pentru ce în acel moment. Și chiar în centrul masoneriei și al "mâncătorilor de preoți", sfinții, și atâția, nu unul, atâția. Așadar, a înființat la Torino, în acest context dur, marcat de atâta sărăcie morală, culturală și economică, în fața căreia nu a rămas indiferent: a acceptat provocarea și a pornit la muncă, în mijlocul masoneriei.

Așa s-a născut o realitate care în cursul unui secol și jumătate s-a îmbogățit cu persoane, cu opere, cu experiențe culturale diferite, și mai ales cu atâta iubire. O realitate compusă astăzi din circa cinci sute de călugări - sunt puțini, trebuie să creșteți un pic! - și, în afară de asta, de surorile Murialdine ale Sfântului Iosif - cărora le adresăm felicitări, în a șaptezecea aniversare a înființării lor -, de institutul secular și de mulți laici, toți uniți într-o unică familie. Așa de mult a crescut sămânța pusă de Dumnezeu în Biserică prin intermediul mâinilor generoase ale Sfântului Leonard Murialdo!

Anul trecut, cu ocazia deschiderii acestei celebrări jubiliare, i-am scris superiorului vostru general și vă uram să continuați să creșteți în "arta de a percepe exigențele timpurilor și de a vă înzestra cu creativitatea Duhului Sfânt". Nu se poate controla Duhul, el este cel care ne duce înainte. Este nevoie numai de discernământ și de fidelitate. Vă îndemnam să vă îngrijiți în special de "cei mai tineri, care, astăzi mai mult ca oricând, au nevoie de martori credibili". Și vă încurajam să nu încetați niciodată să visați, după exemplul Sfântului Iosif, patronul vostru, și al Sfântului Leonard, în spirit de paternitate autentică (cf. Scrisoare adresată părintelui general al Congregației "Sfântul Iosif" cu ocazia celei de-a 150-a aniversări a înființării, 2 martie 2022).

Astăzi, în timp ce reînnoiesc această invitație, aș vrea să subliniez trei aspecte, care mi se par importante pentru viața voastră și pentru apostolatul vostru. Ele sunt: primatul iubirii lui Dumnezeu, atenția față de lumea care se schimbă și dulceața paternă a carității.

Experiența iubirii lui Dumnezeu a marcat profund viața Sfântului Leonard. O simțea în el puternică, concretă, irezistibilă, așa cum mărturisește el însuși, scriind: "Dumnezeu mă iubește. Ce bucurie! [...] Nu uită niciodată de mine, mă urmărește și mă conduce mereu!". Și îi invita pe frați să se lase înainte de toate iubiți de Dumnezeu. A se lăsa iubit de Dumnezeu: acesta a fost secretul vieții sale și al apostolatului său. Nu numai a iubi, nu, a se lăsa iubit. Acea pasivitate - subliniez - acea pasivitate a vieții consacrate, care crește în tăcere, în rugăciune, în caritate și în slujire. Și invitația este valabilă și pentru noi: să ne lăsăm iubiți de Dumnezeu pentru a fi martori credibili ai iubirii sale; să lăsăm ca iubirea sa să conducă tot mai mult afectele, gândurile și acțiunile noastre. Nu regulile, nu dispozițiile.

O anecdotă: când un general al Societății lui Isus, părintele Ledochowski, a voit să pună împreună toată spiritualitatea societății într-o carte, pentru "a reglementa" totul - se reglementa totul, era regula bucătarului, totul reglementat, pentru ca Societatea lui Isus să aibă în față idealul -, a trimis primul exemplar abatelui benedictin, iar el i-a răspuns: "Dragă părinte general, cu acest document ați ucis Societatea lui Isus!". Când se vrea să se reglementeze totul, se "închide în cușcă" Duhul Sfânt. Și sunt atâția - călugări, consacrați, preoți și episcopi - care l-au închis în cușcă pe Duhul Sfânt. Vă rog, a lăsa libertate, a lăsa creativitate. A merge mereu cu conducerea Duhului.

Sfântul Leonard Murialdo era desigur un om profund mistic. Însă tocmai asta l-a făcut și foarte atent și sensibil față de nevoile bărbaților și femeilor din timpul său (cf. 2Cor 5,14), față de care a fost un observator atent și un profet curajos. A știut să-și dea seama de existența, în jurul său, a unor suferințe noi, grave și adesea ascunse, și nu a ezitat să se îngrijească de ele. I-a învățat îndeosebi pe tinerii muncitori să proiecteze viitorul lor, să-și facă auzit glasul lor și să se ajute reciproc. S-a făcut purtător al cuvântului profetic al Bisericii într-o lume dominată de interese economice și de putere, dând glas celor mai marginalizați. După aceea a știut să perceapă valoarea laicatului în viața și în apostolatul poporului lui Dumnezeu. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, cu un secol înainte de Conciliul Vatican II, spune: "Laicul, din orice pătură socială, poate să fie [...] un apostol nu mai puțin decât preotul și, pentru unele ambiente, mai mult decât preotul" (Sf. Leonard Murialdo, Discurs la o conferință a Sfântului Vincențiu, Paris, 1865). Pentru acea epocă sună a protestantism. Era curajos! Era un om al lui Dumnezeu inteligent, deschis! Vă invit să cultivați aceeași pasiune a sa și același curaj al său: împreună, laici, călugări și călugărițe, pe drumuri împărtășite de rugăciune, de discernământ și de muncă, pentru a fi artizani de dreptate și de comuniune.

În această privință, aș vrea să fac referință la o ultimă valoare importantă a carismei voastre: dulceața paternă a carității. Fie ca s-o puteți căuta și trăi între voi, cu spirit de fraternitate, și s-o exercitați față de toți. A fi ca Maria Mama noastră: în același timp puternici în mărturie și dulci în iubire. Sfântul Leonard spunea: "Caritatea înseamnă a privi și a spune frumosul din fiecare, a ierta din inimă, a avea seninătate a feței, afabilitate, dulceață". Și pentru a face asta trebuie să știm să purtăm crucea. Este nevoie de rugăciune, este nevoie de sacrificiu. De asemenea: "Așa cum fără credință nu-i suntem plăcuți lui Dumnezeu, tot așa fără dulceață nu-i suntem plăcuți aproapelui". Sunt cuvintele sale: un simplu și puternic program de viață și de apostolat.

Aș vrea să dau mărturie și despre studenții voștri. Când eram profesor la San Miguel, ei studiau acolo, și aveau un superior foarte practic și foarte bun. Noi spuneam că acel iozefin, superiorul, era unul cu "premiul Nobel" al vicleniei! Pentru că era un om al lui Dumnezeu, dar un viclean! Se mișca bine! Îmi amintesc bine, un frumos grup de studenți.

Aș vrea să închei amintind tocmai invitația lui Murialdo la sfințenie: "Faceți-vă sfinți - spunea el - și faceți repede... Pentru că sfântul are o privire clarvăzătoare, face viața mai umană, comunică speranță și încredere și știe să împărtășească experiența sa că Dumnezeu este Iubire".

Dragi frați, dragi surori, vă mulțumesc pentru ceea ce sunteți și pentru ceea ce faceți în Biserică, pe urmele Sfântului Leonard și inspirați de Sfântul Iosif. Vă binecuvântez pe toți din inimă. Și, vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 335.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat