Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România

În perioada 14-16 martie 2023, la inițiativa PS József Csaba Pál, episcop de Timișoara și președinte al Comisiei pentru Familie, din cadrul Conferinței Episcopilor din România, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian (NT) a avut loc întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România.

Tema întâlnirii s-a axat pe documentul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, "Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare".

Invitat special a fost Mons. Renzo Bonetti, preot specialist în pastorația familiilor, din Dieceza de Verona, Italia.

Au participat reprezentanți din aproape toate diecezele și eparhiile din România și Rep. Moldova.

Întâlnirea a debutat cu salutul PS József Csaba Pál, care a dorit participanților o întâlnire rodnică, plină de inspirația Duhului Sfânt. La rândul lor și PS Iosif Păuleț, episcopul de Iași, precum și PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, au transmis un gând de prețuire și de recunoștință tuturor participanților prezenți.

A urmat o scurtă prezentare a Mons. Renzo Bonetti făcută de către pr. Mihai Tegzeș, implicat în pastorația familiei în Eparhia Greco-Catolică de Oradea.

În prezentarea sa, Mons. Bonetti ne-a făcut să înțelegem care este rolul Duhului Sfânt în Biserică și în viața familiei. "Duhul Sfânt, spunea părintele conferențiar, este suflul vital fără de care Biserica nu poate fi cum a dorit-o Isus Cristos. Duhul Sfânt este cel care inspiră orice acțiune bună și tot el este cel care o duce la desăvârșire. Familia, așa cum a voit-o Dumnezeu încă de la începutul creației este în egală măsură operă a Tatălui, a Fiului și a Duhului Sfânt. În calitate de slujitori în pastorația familiei, trebuie să fim foarte vigilenți față de «invazia culturală abuzivă» care tinde să ne impună o altă față a familiei și a persoanei decât cea voită de către Creator. În ciuda faptului că mulți tind să «creadă fără să aparțină» sau să «aparțină fără să creadă», noi trebuie să fim acele instrumente curajoase în mâna lui Dumnezeu, astfel încât să purtăm mai departe proiectul său inițial cu privire la căsătorie și familie. Și nu trebuie să așteptăm rezultate imediate, pentru că nici agricultorul nu așteaptă recolta a doua zi după însămânțare."

"Puneți-l pe Isus în mijloc, mai spunea mons. Renzo și ajutați familiile să facă la fel. Fără Isus, care este iubirea întrupată a Tatălui, familia rămâne o instituție lipsită de sens, gata în orice moment să se rupă. Isus viu, Isus înviat trebuie să fie garanția, modelul și speranța oricărei familii. Soții sunt semnul lui Isus viu. Îndemnații pe soți să se lase copleșiți de iubirea lui Isus și îndemnați-i să o manifeste în această lume care înțelege iubirea oricum, dar nu așa cum a voit-o Dumnezeu. Soții să nu fie «comozi» în iubire!"

După prelegerea Mons. Enzo au avut loc ateliere de discuții în care s-au putut aprofunda și mai mult cele comunicate, după care s-au împărtășit concluziile în plen.

A doua zi a debutat cu celebrarea Sfintei Liturghii care l-a avut ca celebrant principal pe PS József Csaba Pál, alături de care au concelebrat preoții latini și greco-catolici prezenți.

În cursul dimineții, Mons. Bonetti a ținut a doua sa conferință, având ca punct de pornire același document al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, "Itinerare catecumenale pentru viața matrimonială. Orientări pastorale pentru Bisericile particulare".

Din nou atenția ne-a fost focalizată pe rolul Duhului Sfânt în viața soților, ca membri ai Bisericii, cu un rol de neînlocuit în ceea ce privește viitorul ei.

"Fiecăruia îi trebuie oferit cât i se cuvine, spune Mons. Bonetti. Nu putem vorbi de o pastorație egală pentru toți, ca și cum am oferi de mâncare în aceeași cantitate tuturor și același fel. Un copil mănâncă mai puțin decât un adult, un copil mic mănâncă o mâncare specifică vârstei lui, diferită de cea a adultului. Ca atare și membrilor poporului lui Dumnezeu le trebuie oferit cuvântul lui Dumnezeu în mod diferențiat.

Soții să fie ajutați să înțeleagă că viața lor conjugală constituie un răspuns la chemarea lui Dumnezeu. Nu e întâmplător că Dumnezeu a sădit în om această capacitate de unire între bărbat și femeie. Ea trebuie să fie deschisă spre viață, comuniune și iubire.

Atât sacramentul Preoției cât și cel al Căsătoriei sunt sacramente de slujire. Nu există unul mai mare și unul mai mic, ceea ce diferă este doar modul de a le exercita".

Au urmat din nou discuții pe grupuri și mai apoi împărtășirea celor discutate în plen.

După amiaza zilei de 15 martie am avut bucuria să avem între noi două familii, respectiv fam. Cobzaru din Iugani și fam. Fechetă din Săbăoani, care au răspuns unui set de întrebări, moment concluzionat de către PS József Csaba Pál cu o mulțumire sinceră pentru mărturiile prezentate.

Discuțiile pe regiuni au pus capăt celei de-a doua zile a întâlnirii.

În a treia zi, dis-de-dimineață, am mulțumit lui Dumnezeu în cadrul Sfintei Liturghii pentru toate harurile primite cu ocazia acestei întâlniri.

În ansamblu, evenimentul a fost unul reușit, fiecare bucurându-se de conținutul celor expuse, prezentând la rândul său o oglindă a pastorației familiei în dieceza sau eparhia pe care o reprezenta, rămânând ca anul viitor să ne reîntâlnim la Timișoara.

Pr. Felician Tiba
Oficiul pentru Pastorația Familiei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 14-16 martie: Traian: Întâlnirea reprezentanților pentru pastorația familiilor din diecezele și eparhiile din România


 

lecturi: 1458.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat