Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dublin: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în comunitatea românilor

Miercuri, 15 martie 2023, comunitatea romano-catolică de limbă română din Dublin l-a primit cu mare bucurie în mijlocul ei pe păstorul Diecezei de Iași, PS Iosif Păuleț. La ceas de seară, părintele Eugen Țîmpu, responsabilul pastoral al comunității catolice a românilor de pe aceste meleaguri, i-a invitat pe credincioși să se adune în jurul păstorului lor pentru a medita împreună Calea sfintei cruci și pentru a participa la Sfânta Liturghie celebrată în limba maternă.

Pr. Eugen-Dragoș Tamaș, care activează într-o dieceză vecină, a fost la dispoziția celor care au dorit să primească harul Sfintei Spovezi.

La începutul Sfintei Liturghii, pr. Eugen Țîmpu i-a urat bun venit PS Iosif și i-a prezentat succint comunitatea românilor catolici din Dublin: sunt credincioși care provin din multe zone ale României, în special din Moldova.

La rândul său, PS Iosif și-a exprimat emoția și bucuria de a fi pentru prima dată în Irlanda și de a avea ocazia să-i întâlnească pe credincioșii care locuiesc și lucrează în Dublin, dar țin să se roage în limba română lui Dumnezeu, cerând ajutorul și ocrotirea sa.

În cadrul cuvântului de învățătură, plecând de la fragmentul evanghelic al zilei, păstorul Diecezei de Iași i-a încurajat să respecte poruncile lui Dumnezeu și să îi învețe și pe alții să facă la fel.

Cântările liturgice au fost animate de corul capelaniei române din Dublin, iar prima lectură, psalmul responsorial și intențiile de la rugăciunea universală au fost proclamate de credincioși din comunitate.

În biserică se simțea un aer de mare bucurie, de tinerețe, entuziasm și participare activă la jertfa euharistică. Printre participanți erau foarte mulți copii și tineri.

La finalul Sfintei Liturghii, PS Iosif a felicitat comunitatea de credincioși români pentru frumoasa mărturie de credință pe care o dau în mijlocul irlandezilor și i-a încurajat să fie mereu fideli tradițiilor creștinești primite de la strămoși. După binecuvântarea arhierească, le-a oferit tuturor participanților o iconiță cu Preasfânta Fecioară Maria.

În aceeași zi, PS Iosif s-a întâlnit cu Mons. Dermot Farell, arhiepiscop de Dublin. De asemenea, înainte de Sfânta Liturghie, pr. Michael Casey, parohul Bisericii "Sfânta Fecioară Maria de Lourdes", unde celebrează și comunitatea românească, l-a salutat pe episcopul de Iași, având cuvinte de admirație la adresa pr. Eugen Țîmpu și a românilor care participă în mod exemplar la viața sacramentală a Bisericii. Printr-o fericită împrejurare, era prezent și provincialul ordinului salezian, pr. Eunan McDonnell.

Liturghiile, în Dublin, sunt celebrate în limba română duminica, la ora 12.30 și la ora 19.00, iar în cursul săptămânii în fiecare seara la ora 20.00, în Biserica "Our Lady of Lourdes", situată la adresa: Sean McDermott Street, Dublin 1.

Responsabil este pr. Eugen Țîmpu (24 Killarney Street, Dublin 1, Irlanda, tel. 00353/18363554; 00353/863266467, e-mail: etimpu@yahoo.com).

Activitățile comunității catolicilor români din Dublin și alte informații utile sunt prezentate pe site-ul www.brcrd.com.

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 15 martie: Dublin: Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în comunitatea românilor


 

lecturi: 2719.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat