Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Guillermo Marcó și Papa Francisc
6 iulie 2022
© Vatican Media
Papa Francisc: "N-aș schimba faptul de a fi preot cu niciun alt lucru"

de Guillermo Marcó - Infobae

Mergând prin Piața "Sfântul Petru", mă gândesc la milioanele de persoane care ar vrea să facă o discuție cu Papa Francisc. Am avut acest privilegiu rar timp de mulți ani. La Buenos Aires eram obișnuit să vorbesc cu el, uneori de mai multe ori pe zi. Astăzi contactele sunt mai puțin frecvente, dar el păstrează prospețimea apropierii și a prieteniei dobândite peste ani; nu s-a schimbat sub acest aspect... A-l asculta este deosebit de interesant...

Primul lucru pe care aș vrea să te întreb: ce te atrage mai mult în urmarea lui Isus...

Nu reușesc să exprim asta verbal. Ceea ce pot să spun este că atunci când sunt în sintonie cu el mă simt în pace, mă simt fericit. Când nu-l urmez, pentru că sunt obosit, pentru că îi fixez un orar determinat sau o limită de timp, mă simt insipid. Este ca și cum eu aș fi deja umplut de viața mea... Odată cineva mi-a spus: "Dumnezeu îți dă libertatea, îți dă mereu libertatea, dar, odată ce l-ai cunoscut pe Isus, pierzi libertatea". Acest lucru m-a pus în criză. Nu știu dacă o pierzi sau nu, dar modul în care Domnul te cheamă și stabilește un dialog cu tine te face să spui "nu, nu merg nicăieri, acest lucru îmi este îndeajuns". Astfel simt acel echilibru în sensul bun al termenului, nu psihologic, de pace, și în momentele de mare dezechilibru datorate situațiilor dificile de înfruntat.

Acolo, în confesionalul din parohia "San José de Flores", ai putut să discerni vocația ta: ce ai simțit deosebit de special în acea chemare?

Este curios pentru că după acea experiență din 21 septembrie am continuat viața mea fără să știu ce voi face. Dar exista ceva diferit ce să impunea lent. Nu am ieșit de acolo pentru a merge în seminar... Au trecut trei ani. Este ca un proces care schimbă orientările tale, referințele tale. Domnul intră în viața ta și o reordonează. Și fără a-ți lua libertatea. Nu am avut niciodată senzația că nu sunt liber.

Continui să te definește ca un "preot": ce-ți place mai mult din vocația sacerdotală?

Să fiu la slujire. Odată un preot îmi spunea - el trăia într-un cartier foarte sărac, nu o mahala, dar aproape, și avea casa sa parohială alături de biserică - și mi-a relatat că, atunci când trebuia să închidă ușa, oamenii băteau la fereastră. Atunci îmi spune: "Vreau să închid fereastra aceea pentru că nu te lasă în pace". Oamenii nu te lasă în pace. Și pe de altă parte, îmi spunea că, dacă ar fi închis fereastra, nu ar fi fost liniștit, ci s-ar fi simțit mult mai rău. Pentru că odată ce tu intri în ritmul slujirii, te simți rău când îți iei o felie de egoism pentru tine însuți. Vocația la slujire este cam așa, nu poți imagina viața dacă nu ești la slujire. Nu aș schimba faptul de a fi preot cu niciun alt lucru după experiența de a fi preot. Cu limite, greșeli, păcate, dar preot.

Ce le spui preoților?

Ceea ce spun unui preot este "fii un preot". Și dacă nu funcționează pentru tine, caută-ți un alt drum, Biserica îți deschide alte uși. Dar nu deveni un funcționar. Îmi place să spun asta: fii un păstor al poporului, și nu un ecleziastic de stat.

Cum percepi fraternitatea între cardinali?

Cu trecerea timpului există apropiere. Pot să aibă opinii diferite, dar lucrul pozitiv este că îți spun ceea ce gândesc. Îmi este frică de agendele ascunse. Când cineva are ceva și n-o spune. Mulțumesc lui Dumnezeu că în Colegiul Cardinalilor există comunicare, atât între cei noi cât și între cei vechi, și că au libertatea de a vorbi... Nu știu dacă toți, dar mulți da. Uneori: "Eh, fii atent la asta", "uite...". Ah, mulțumesc. Mă gândesc și apoi rezolv, îi spun cum... sau nu-i dau dreptate, îi spun: uite, nu-ți dau dreptate pentru asta, asta și asta. Dar dialogul este liber.

Tu ai devoțiunile tale. Aici este pictura Sfintei Fecioare Maria care desface nodurile, o devoțiune pe care îi obținut-o în Germania. Ne poți spune pentru ce o trimiteai mereu ca bilet în plicurile tale?

Nu am mers niciodată acolo unde se află imaginea originală. S-a întâmplat că o soră germană mi-a trimis-o, ca salut. Mi-a plăcut. Am început să am o devoțiune față de această imagine în Argentina. Istoria este frumoasă, tabloul nu valorează mult, este din barocul târziu din secolul al XVIII-lea, deja decadent. Un pictor al epocii care o trimitea afară pe soție. Erau foarte catolici, dar se certau în fiecare zi. Și într-o zi a citit textul Sfântului Irineu din Lyon, conform căruia nodurile pe care mama noastră Eva le-a făcut cu păcatul său au fost desfăcute de mama noastră Maria cu ascultarea sa. Conciliul a luat și a inserat asta, cred eu, în constituția despre Biserică. Lui îi plăcea și astfel i-a cerut Sfintei Fecioare Maria să desfacă nodul pe care-l avea cu soția pentru că nu se înțelegeau. Și pentru aceasta, dedesubt îl pictează pe arhanghelul Rafael cu Tobia care îl duce să o caute pe logodnica sa, soția sa, pentru a o întâlni. Fecioara face miracolul și de acolo începe totul. Nu am mers niciodată acolo, eram la doi pași de acel loc, la Frankfurt. Dar asta îmi era îndeajuns și devoțiunea pornea deja din Argentina. Este ca și cum Sfânta Fecioară Maria era în măsură să te ajute, așa cum spune textul Sfântului Irineu, de a te ajuta să deblochezi lucrurile.

Să deblochezi nodurile vieții...

Este "maternalitatea" Sfintei Fecioare Maria.

Și cât privește Sfântul Iosif?

Bunica mea a fost cea care l-a pus pe Sfântul Iosif în capul meu... Copil fiind mă punea să recit rugăciuni la Sfântul Iosif. Devoțiunea a rămas.

Ai și o imagine mică a Sfântului Iosif care doarme. Deasupra ei se pun intenții speciale...

Când îmi cer rugăciuni, le pun dedesubt. Spun: "Tu care dormi, rezolvă problemele".

Și Sfânta Tereza cea Mică?

Sfânta Tereza cea Mică m-a atras mereu... Curajul persoanei normale. Dacă mă întrebați ce lucruri extraordinare avea Sfânta Tereza cea Mică: niciunul. Era o soră săracă și normală. În ultimele sale zile chiar a suferit cele mai mari întunecimi, cele mai mari ispite împotriva credinței, le-a străbătut pe toate. O femeie normală.

Pentru a termina, îți cer niște mesaje scurte. Primul mesaj este adresat copiilor...

Îngrijiți-vă de bunici. Vorbiți cu bunicii. Mergeți să-i vizitați pe bunici. Lăsați ca bunicii să vă răsfețe.

Tinerilor...

Nu vă fie frică de viață. Nu vă opriți. Mergeți înainte. Veți face greșeli, dar greșeala cea mai rea este de a vă opri, așadar, mergeți înainte.

Taților și mamelor...

Nu irosiți iubirea. Îngrijiți-vă unul de celălalt, astfel veți putea să vă îngrijiți mai bine de copiii voștri.

Bolnavilor...

Ah, acest lucru este greu pentru că a sfătui răbdarea este ușor, dar eu nu am asta, așadar înțeleg atunci când vă supărați un pic. Cereți Domnului harul răbdării și el vă va da harul de a suporta toate acestea.

În sfârșit, bătrânilor, despre care vorbești așa de des...

Bătrânilor: nu uitați că sunteți rădăcinile. Bătrânii trebuie să transmită asta tinerilor, copiilor și adolescenților. Acel verset din Cartea lui Ioel: care este vocația ta de bătrân, bătrânii vor avea viziuni și tinerii vor face profeții. Când sunt împreună, bătrânii visează viitorul și îl transmit, iar tinerii, susținuți de bătrâni, sunt în măsură să profețească și să lucreze pentru viitor. Împreună cu tinerii, să nu vă fie frică de nimic. Un bătrân amărât este foarte trist. Este mai rău decât un tânăr trist. Așadar, mergeți înainte, stați împreună cu tinerii.

(După Vatican News, 13 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 726.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat