Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghie aniversară: 10 ani de pontificat ai Papei Francisc (2013-2023)

Luni, 13 martie 2023 s-au împlinit 10 ani de când Sfântul Părinte Papa Francisc a fost ales ca urmaș al Sfântului Petru. Cu acest prilej, PS Iosif Păuleț a celebrat o Liturghie de mulțumire în Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași. Au fost prezenți la momentul liturgic PS Petru Sescu, episcop auxiliar, PS Petru Gherghel, episcop emerit, preoți din episcopie și credincioși. Predicator a fost pr. Iosif Dorcu, decan de Lourdes.

"Celebrăm cu bucurie 10 ani de la alegerea pe scaunul lui Petru a Papei Francisc. Sunt 10 ani de suflare a Duhului Sfânt în Biserică prin intermediul Papei Francisc" a spus pr. paroh Daniel Iacobuț la începutul celebrării euharistice.

PS Iosif Păuleț i-a invitat pe toți participanții, cei din biserică și cei care erau în comuniune prin intermediul postului de radio ERCIS FM, să-și recunoască păcatele și să implore îndurarea lui Dumnezeu în actul penitențial.

După proclamarea evangheliei, a urmat predica rostită de pr. Iosif Dorcu. În cuvintele sale a reliefat importanța unui papă pentru Biserica Catolică. A amintit succint figurile mărețe ale predecesorilor Papei Francisc: în primul rând, Sfântul Ioan Paul al II-lea, apoi Papa Benedict al XVI-lea, cu virtuțile și calitățile distinctive pentru fiecare. E evocat apoi momentul din urmă cu 10 ani, când decanul cardinalilor Jean-Louis Tauran a făcut marele anunț: "Habemus papam". Cardinalul Jorge Mario Bergoglio devenea al 266-lea papă din istoria Bisericii Catolice și-și lua un nume nemaiîntâlnit la niciunul dintre predecesorii săi: Francisc. Părintele predicator afirma că Papa Benedict a impresionat prin inteligența sa, "Papa Francisc ne impresionează cu atașamentul său, cu viața sa legată de evanghelie."

Pasajul evanghelic vorbea de aversiunea pe care nazarinenii i-o arată lui Isus, vrând să-l arunce în prăpastie. În mod analog, există oameni, creștini care vor să-l arunce pe Papa Francisc în prăpastie. Aceștia "ar vrea o Biserică după chipul lor, după orgoliile lor".

În continuare, pr. Iosif Dorcu a precizat câteva note distinctive pentru Papa Francisc.

În primul rând vorbește mereu despre milostivire. Parabola fiului risipitor este esențialul predicii papei despre milostivire. El a fost pontiful care a declarat un an al milostivirii. Papa Francisc vorbește despre familie. Ea este foarte atacată în identitatea ei, iar papa oferă o enciclică prețioasă despre familie: Amoris laetitia. Papa Bergoglio ne face pe toți atenți la creația lui Dumnezeu prin documentul Laudato Si'. Actualul Sfânt Părinte vorbește despre săraci. În momentul alegerii sale s-a mutat într-o simplă mănăstire, în Casa "Sfânta Marta". Geanta pe care o are e semn că vrea să trăiască precum săracii. Mai mult, a numit un episcop pentru săraci la Roma. Pe el îl preocupă apoi bolnavii și bătrânii, despre care spune că sunt o comoară a Bisericii, nu rebuturi, ci oameni care au de oferit Bisericii atâtea bunuri spirituale.

Toți am rămas impresionați de vorbele lui, de gândirea lui, de prezența lui aici la Iași, a mai adăugat predicatorul, conchizând că nu se poate concepe o Biserică fără papă.

După predică, a urmat liturgia euharistică, iar la finalul celebrării, PS Iosif Păuleț și-a exprimat mulțumirea către Dumnezeu pentru Sfântul Părinte, revărsând prin el "nenumărate haruri și binecuvântări asupra Bisericii și lumii întregi". Și a încheiat: "Îl rugăm pe Dumnezeu să-l mențină sănătos, să reziste tuturor atacurilor și să-și împlinească cât mai bine și mai curajos misiunea pe care i-a încredințat-o."

Adunarea liturgică s-a încheiat cu o rugăciune specială pentru Papa Francisc, urmată de rugăciunea prohodului pentru răposați.

Îl rugăm pe Păstorul suprem, Isus Cristos, să binecuvânteze munca apostolică a acestui papă în vârstă de 86 de ani, iar cuvintele lui profunde și exemplul de modestie al vieții sale să convertească pe cât mai mulți la urmarea lui Cristos.

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13 martie: Iași: Liturghie aniversară: 10 ani de pontificat ai Papei Francisc (2013-2023). Foto: Ovidiu Bișog


 

lecturi: 549.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat