Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Săveni: Misiunile populare "Nu tremur la cutremur"

În perioada 10-12 martie 2023, în Parohia Romano-Catolică "Sfântul Mihail" din Săveni, au avut loc misiunile populare cu tema "Nu tremur la cutremur", predicator fiind părintele Petru-Sebastian Tamaș, director al Oficiului pentru Pastorația Școlară în Dieceza de Iași. Sfânta Liturghie de încheiere a acestor zile a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Deschiderea acestor zile binecuvântate de misiuni populare a avut loc vineri, 10 martie, cu Sfânta Liturghie de la ora 17:00, prezidată de pr. Daniel Iacobuț, decan de Iași și paroh al Parohiei Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Iași. La cuvântul de deschidere, părintele paroh, Gabriel Bacoșcă, i-a invitat pe credincioși să fie deschiși Duhului Sfânt pentru a putea pune în practică învățăturile părintelui predicator.

În această primă zi, în care tema era "Dumnezeu e mare, necazul e mic" la predică, după ce a fost invocat Duhul Sfânt printr-un cântec, părintele Petru a invitat credincioșii să transforme satul într-o biserică, prin accentuarea vieții spirituale, mai ales prin rugăciune intensă și prin reconcilierea cu Domnul în sacramentul Pocăinței. Apoi părintele a accentuat faptul că, atunci când vine cutremurul, când vin greutățile vieții, nu trebuie să tremurăm, nu tremurăm, dacă noi suntem reconciliați cu Dumnezeu. De asemenea părintele predicator a subliniat faptul că singurul lucru care ne face să nu fim în pace cu Dumnezeu este păcatul, tocmai de aceea trebuie să căutăm mereu să fim în pace cu Dumnezeu. În cadrul aceleiași predici, părintele ne-a invitat să fim și noi iertători între noi, chiar dacă putem suferi multe nedreptăți. Să iertăm așa cum și noi suntem iertați de Dumnezeu.

În cea de-a doua zi a misiunilor populare, sâmbătă, 11 martie, cu tema "Am avut noroc că am fost împreună", la Sfânta Liturghie celebrată de pr. Cristian Farcaș, paroh al Parohiei Romano-Catolice "Adormirea Maicii Domnului" din Fărcășeni, în cadrul predicii, părintele Petru a subliniat faptul că Dumnezeu ne iubește infinit, invitându-ne să trăim așa cum a trăit Isus, adică iubind necondiționat, să știm să facem mereu primul pas în a ierta și iubi, să nu așteptăm ca aproapele să facă primul pas, deoarece primul pas îl face cel care iubește cel mai mult. Apoi părintele i-a îndemnat pe soți să se iubească necondiționat pentru ca totul să decurgă bine.

A treia zi, cu tema "Nu pot să tac!", duminică 12 martie, a fost și ziua de încheierea a misiunilor populare. Sfânta Liturghie a fost prezidată de PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași. La cuvântul de învățătură, părintele Petru a subliniat ideea curajului. Curajul de a ne ruga, în toate condițiile, cu toate riscurile posibile. Curajul de a da mărturie despre Dumnezeu. De asemenea părintele ne-a spus despre rugăciunea plăcută lui Dumnezeu, rugăciunea pe care el o vrea, nu cea pe care vrem să i-o dăm noi. Trebuie să îi dăm lui Dumnezeu ceea ce vrea el să îi dăm, nu ce vrem noi să îi dăm. Rugăciunea cea mai plăcută lui Dumnezeu este Sfânta Liturghie și ne invita părintele să participăm la Sfânta Liturghie cu devotament, pe lângă toate faptele și intențiile noastre bune.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, părintele paroh Gabriel a mulțumit bunului Dumnezeu pentru toate harurile primite în aceste zile, apoi a mulțumit Excelenței Sale Petru, pentru că a binevoit să prezideze Sfânta Liturghie de încheiere a misiunilor populare, de asemenea a mulțumit și Excelenței Sale Iosif, pentru grija părintească pe care o arată întregii dieceze. Părintele și-a exprimat mulțumirile și față de părintele predicator Petru-Sebastian Tamaș, pentru toate învățăturile pe care ni le-a dăruit în aceste zile binecuvântate. De asemenea, părintele paroh a mulțumit și preoților care au binevoit să fie alături de comunitatea din Săveni, în aceste zile, la Sfânta Liturghie și preoților care au stat în confesional pentru a împărți milostivirea lui Dumnezeu, dar a mulțumit și credincioșilor pentru deschiderea sufletească de care au dat dovadă.

Post binecuvântat în continuare!

Laurențiu-Daniel Timaru
seminarist în anul V, la Seminarul Mare din Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 10-12 martie: Săveni: Misiunile populare "Nu tremur la cutremur"


 

lecturi: 924.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat