Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Zece ani de pontificat

O perspectivă ebraică

de Abraham Skorka

Fiind cardinal arhiepiscop de Buenos Aires, Jorge Mario Bergoglio a avut un raport foarte strâns cu evreii din orașul său. A cultivat dialoguri deschise cu rabini, lideri ai comunităților și persoane singulare, construind multe prietenii care, cu trecerea timpului, au devenit și mai profunde.

Eu sunt printre cei care au avut binecuvântarea de a avea cu el o astfel de prietenie, o prietenie bazată pe conversații interreligioase pe care le țineam în mod obișnuit. Împreună am scris o carte despre dialogurile noastre (Cerul și pământul) și am înregistrat treizeci și una de emisiuni pentru canalul de televiziune arhidiecezan. Bergoglio a vorbit în multe sinagogi locale diferite, inclusiv în a mea, unde a prezentat congregațiilor mesaje călduroase și iluminante. A fost izvor constant de încredere și de sprijin, în special după oribilul atentat cu bombă împotriva centrului comunității ebraice din Buenos Aires în 1994. În ceea ce mă privește, a fost deosebit de emoționantă cererea sa de a scrie prefața la biografia sa autorizată. Toate acest lucruri erau mărturii ale angajării sincere a cardinalului Bergoglio de a construi relații și prietenii cu evrei și cu instituțiile lor comunitare.

După renunțarea inedită a Papei Benedict al XVI-lea și alegerea istorică a prietenului meu ca prim papă care provine din America Latină, toți cei care au citit despre acest cardinal de la "capătul lumii" (pentru a folosi cuvintele sale) au observat cât de importante erau pentru el experiențele cu comunitatea ebraică.

După ce a devenit papă în 2013, Francisc a menținut contactele cu prietenii săi evrei prin poșta electronică și telefoane. Mie și altora continuă să exprime afectul său personal, informându-se despre sănătatea noastră și întrebând despre familiile noastre. S-a întâmplat vreodată înainte în istoria relațiilor dintre catolici și evrei?

La mai puțin de un an după alegerea sa, a publicat exortația apostolică Evangelii gaudium. Era o amplă panoramă cu privire la starea Bisericii Catolice și a lumii la începutul pontificatului său. Partea dedicată relațiilor interreligioase rezuma în mod autoritar dezvoltările, începând de la declarația Nostra aetate a Conciliului Vatican II, publicată în 1965. Reafirmând, cum face mereu, că dialogul între popoare și tradițiile religioase trebuie să fie o prioritate, a exprimat intuiții importante cu privire la relațiile între Biserică și poporul ebraic.

Între acestea sunt afirmațiile memorabile că "dialogul și prietenia cu fiii lui Israel sunt parte a vieții discipolilor lui Isus" și că "Dumnezeu continuă să acționeze în poporul Vechii Alianțe și face să se nască tezaure de înțelepciune care izvorăsc din întâlnirea sa cu cuvântul divin". Asta explică de ce dialogul între catolici și evrei este așa de important pentru Papa Francisc: putem găsi împreună înțelepciunea lui Dumnezeu în textele noastre sacre într-un mod fără egal în conversațiile între orice altă tradiție religioasă.

În 2014, Papa Francisc a făcut un pelerinaj în Țara Sfântă și s-a rugat în fața Zidului Occidental. În 2016, în lagărul de exterminare din Auschwitz-Birkenau, nu a reușit să găsească cuvinte capabile să exprime oroarea sa față de acel loc, cerând lui Dumnezeu, înainte de călătorie, să-i dea harul de a plânge. Am avut privilegiul de a asista la ambele vizite memorabile.

În timpul vizitei la Ierusalim, Papa Francisc a fost primul pontif care a depus un buchet de flori pe mormântul lui Theodor Herzl, părintele sionismului politic, aducând astfel omagiu mișcării care a recreat cultura ebraică în vechea sa patrie. Mereu atent la drepturile umane, în ziua precedentă, a pus mâinile și pe zidul care separă Israel de Palestina. Îl consider mai mult decât un simplu act politic. A fost o rugăciune pentru a cere lui Dumnezeu să binecuvânteze pe israelieni și pe palestinieni cu pace, să dărâme toate zidurile de separare și de ură și să le înlocuiască cu relații de dialog și înțelegere reciprocă. Răspunsul său dat unui tânăr palestinian din lagărele de refugiați din Dheisheh, care a exprimat frustrarea palestinienilor, a fost clarvăzător: nu putem trăi înlănțuiți de cătușele din trecut, trebuie să schimbăm cadrele noastre de referință și să găsim drumul care să permită tuturor să crească împreună cu demnitate. Întâlnirea pentru pace, care a urmat puțin după aceea în Grădinile Vaticane, a fost o tentativă în miniatură de a exprima acest concept. Întâlnirea a reunit în mod iconic pe președinții Peres și Abbas, împreună cu patriarhul ecumenic Bartolomeu, pentru a planta un măslin simbolic al păcii care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va da rod în viitor.

Un lucru foarte important este că, de când îl cunosc, Papa Francisc a condamnat mereu cu forță orice atac verbal și fizic împotriva evreilor numai pentru faptul că sunt evrei. Acest mesaj constant este deosebit de încurajator pentru evreii din lume în acest timp în care se înmulțesc apelurile antisemite și violența asasină.

În acest context, deschiderea în 2020 a arhivelor vaticane referitoare la perioada pontificatului lui Pius al XII-lea a fost un alt gest de mare importanță făcut de Papa Francisc. "Trebuie să cunoașteți adevărul" este un principiu pe care l-a repetat în diferite ocazii. Este foarte conștient că fără o astfel de angajare pentru adevăr nicio relație nu poate merge dincolo de suprafață.

Totuși, aspectul probabil cel mai important al Papei Francisc cu comunitatea ebraică este indiscutabilul afect sincer față de evrei pe care îl demonstrează încontinuu. Cred că cea mai mare parte a evreilor au aceeași senzație. Fie ca acest afect reciproc să fie modelul interacțiunilor între catolici și evrei pentru toate generațiile viitoare!

(După L'Osservatore Romano, 11 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 240.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat