Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc, zece ani de elan misionar, pe căile milostivirii și ale păcii

de Isabella Piro

Au trecut zece ani de la 13 martie 2013, ziua în care Jorge Mario Bergoglio a fost ales pe tronul lui Petru. Pontificatul său a fost marcat de o pasiune pentru evanghelizare și de un parcurs constant de reformare a Bisericii în sens misionar. Un deceniu în care timpul a căpătat două dimensiuni diferite: cea progresivă, pentru a iniția procese, și cea circulară, pentru a merge în întâmpinarea celorlalți și a se întoarce îmbogățit în gândire și în inimă.

"Timpul este superior spațiului": nu există afirmație a Papei Francisc, conținută încă de la prima sa exortație apostolică, Evangelii gaudium, care să cuprindă în mod mai pregnant cei zece ani petrecuți până aici de la începutul pontificatului său. De fapt, pentru Jorge Mario Bergoglio - primul papă iezuit, primul originar din America Latină, primul care a ales numele de Francisc și, în timpuri moderne, care a fost ales după renunțarea predecesorului său -, "a da prioritate spațiului înseamnă a cristaliza procesele și a pretinde să le oprească". Dimpotrivă, "timpul ordonează spațiile, le iluminează și le transformă în inele dintr-un lanț în creștere constantă, fără marșariere", proiectând spre viitor și stimulând să se meargă cu speranță. Iată, așadar, că această accepțiune specială a timpului devine o posibilă cheie de lectură a actualului pontificat care se desfășoară de-a lungul a două modalități: una progresivă și alta circulară. Prima este aceea care permite să se "înceapă procese", privilegiind "acțiuni care generează noi dinamisme în societate". În schimb, a doua este dimensiunea întâlnirii, a fraternității și a schimbului reciproc.

Constituția apostolică Praedicate Evangelium

În dimensiunea progresivă este, în primul rând, constituția apostolică Praedicate Evangelium despre Curia Romană și slujirea sa adusă Bisericii și lumii: promulgat în 2022, documentul conferă o structură mai misionară Curiei. Printre noutățile pe care le introduce, se evidențiază instituirea Dicasterului pentru Slujirea Carității și a noului Dicaster pentru Evanghelizare, prezidat direct de pontif. În afară de asta, noua constituție se bazează pe implicarea laicilor "și în roluri de conducere și de responsabilitate" în cadrul Curiei Romane și finalizează numeroasele reforme realizate, într-un deceniu, de Papa Francisc în domeniul economic și financiar, între care instituirea Secretariatului pentru Economie în 2015.

Ecumenismul și îngrijirea "casei comune"

Procesele rodnice demarate de Papa Bergoglio se referă și la trei categorii deosebite ale drumului Bisericii: ecumenismul, dialogul interreligios și sinodalitatea. Marcant pentru primul domeniu este, de exemplu, în 2015, instituirea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, de celebrat în fiecare an la 1 septembrie împreună cu Biserica Ortodoxă, pentru a-i îndemna pe creștini la o "convertire ecologică". Același apel răsună, în mod puternic și clar, în a doua enciclică a pontifului (prima, Lumen fidei, este împărtășită cu predecesorul său, Benedict al XVI-lea), Laudato si' despre îngrijirea casei comune, publicată tot în 2015. Axa portantă a documentului este îndemnul la o "schimbare a direcției" pentru ca omul să asume responsabilitatea unei angajări pentru "îngrijirea casei comune". Angajare care include și dezrădăcinarea mizeriei, atenția față de cei săraci și accesul egal, pentru toți, la resursele planetei.

Întâlnirea cu patriarhul Chiril

În schimb, la 12 februarie 2016, în Cuba, se ține o întâlnire între Papa Francisc și Patriarhul de Moscova și al întregii Rusii, Chiril. Evenimentul epocal se concretizează cu semnarea unei declarații comune pentru a pune în practică ceea ce papa definește "ecumenismul carității", adică angajarea comună a creștinilor pentru a edifica o omenire mai fraternă. Șase ani mai târziu, acest angajament este tragic de actual, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, un război în inima Europei, purtat de creștini care împărtășesc același Botez.

În afară de asta, este de neuitat pelerinajul ecumenic de pace în Sudanul de Sud, făcut luna trecută de pontif împreună cu arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby, și cu moderatorul adunării generale a Bisericii din Scoția, Iain Greenshields. Cât privește dialogul interreligios, o piatră de hotar este reprezentată de semnarea, la 4 februarie 2019, a documentului despre Fraternitatea umană pentru pacea mondială și conviețuirea comună, semnat de papa și de marele imam de Al-Azhar, Ahamad al-Tayyib, la Abu Dhabi. Textul este o etapă fundamentală a raporturilor între creștinism și islam, deoarece încurajează dialogul interreligios și condamnă în mod incontestabil terorismul și violența. Pe frontul sinodalității, Papa Francisc realizează o schimbare importantă: următoarea adunare generală ordinară, a 16-a, programată în Vatican în două momente, în 2023 și în 2024, despre tema "Pentru o Biserică sinodală: comuniune, participare și misiune", va fi etapa concluzivă a unui parcurs trienal format din ascultare, discernământ, consultare și subîmpărțit în trei faze, adică diecezană, continentală, universală.

Lupta împotriva abuzurilor

În ritmarea temporală progresivă a Papei Francisc este după aceea lupta împotriva abuzurilor în vârful căreia este summitul despre protecția minorilor, desfășurat în Vatican în februarie 2019. Exprimare clară a voinței Bisericii de a acționa cu adevăr și transparență, asumându-și propriile responsabilități în atitudine penitențială, întâlnirea are ca rod scrisoarea apostolică motu proprio Vos estis lux mundi care stabilește noi proceduri pentru a semnala molestări și violențe și pentru a asigura ca episcopii și superiorii călugărești să dea cont de acțiunea lor. În afară de asta, cu un rescript succesiv, Papa Francisc abolește secretul pontifical pentru cazurile de abuzuri sexuale.

Atenția față de periferiile geografice și existențiale

A doua dimensiune a Papei Bergoglio, cea "circulară" a timpului, se rotește înainte de toate în jurul atenției față de periferii, atât geografice, cât și existențiale: de aici, afirmă Papa Francisc, realitatea se vede mai bine decât din centru și de aici ne întoarcem îmbogățiți în gândire și în inimă, grație schimbului cu acela care este departe de noi. Emblema acestor lucruri sunt cele 40 de călătorii apostolice internaționale, aproape toate cu destinații periferice, precum și cele 36 de vizite în Italia, subîmpărțite între momente private și călătorii publice: prima, făcută la 8 iulie 2013, a avut ca destinație insula Lampedusa, inimă dramatică a fenomenului migrator în Mediterana. De mare relevanță este și vizita, în aprilie 2016, la lagărul de refugiați din Lesvos, în Grecia, la sfârșitul căreia Papa Francisc primește în zborul papal 12 refugiați sirieni, ca să fie asistați la Roma.

Primirea migranților și îngrijirea celor din urmă

Tema migrațiilor (de dezvoltat, subliniază papa, după patru verbe: a primi, a proteja, a promova și a integra) este o altă declinare a "timpului circular" al actualului pontificat, deoarece cuprinde lupta constantă împotriva "culturii rebutului" și a "globalizării indiferenței" față de aproapele. Păstor cu "mirosul oilor", aproape de turma sa, "preot callejero", adică preot al străzii care merge împreună cu credincioșii, Papa Francisc se alătură lor și prin social network: actualmente, account-ul său Twitter @Pontifex, în nouă limbi, a depășit 50 de milioane de follower, în timp ce pe Instagram account-ul Franciscus, deschis la 19 martie 2016, are 9 milioane de urmăritori. În afară de asta, în perspectiva "unei Biserici sărace pentru cei săraci", el dedică multă atenție celor lipsiți și celor bătrâni, pentru care stabilește, în 2016 și în 2021, două Zile Mondiale distincte. De asemenea: grija papei față de cei din urmă este explicată în "Vinerile milostivirii", adică în vizitele private făcute în structuri dedicate primirii celor marginalizați.

Angajarea neîncetată pentru reconciliere

În afară de asta, din "timpul circular" al lui Bergoglio face parte angajarea neîncetată pentru pace. Expresie minunată a acesteia este enciclica Fratelli tutti: publicată la 4 octombrie 2020, ea cheamă la fraternitate și la prietenia socială și spune nu, cu fermitate, războiului. Publicarea sa cade în timpul pandemiei de COVID-19, dar nu este o coincidență: în urgența sanitară globală, scrie de fapt Papa Francisc, "ne-am amintit că numai împreună ne putem salva". Cuvinte care evocă intensa Statio Orbis prezidată de papa la 27 martie 2020, într-o piață "Sfântul Petru" goală și udată de ploaie: "Ne-am dat seama că ne aflăm în aceeași barcă, toți fragili și dezorientați, dar în același timp toți chemați să vâslim împreună". După doi ani, când izbucnește conflictul din Ucraina, îndemnul conținut în enciclică pentru o "pace reală și durabilă" care să pornească de la "o etică globală de solidaritate" va părea profetic, într-o lume care trăiește tot mai mult "al treilea război mondial pe bucăți".

"Diplomația păcii"

Alte exemple ale acestei "diplomații a păcii" promovate de papa și menite să "construiască punți" și să nu ridice ziduri, sunt inițiativa "Invocație pentru pacea în Țara Sfântă", ținută la 8 iunie 2014 în Grădinile Vaticane împreună cu președintele Israelului, Shimon Peres, și al Palestinei, Mahmoud Abbas; și stabilirea relațiilor diplomatice între Statele Unite și Cuba, petrecută la 17 decembrie în același an. Un eveniment istoric pentru care însuși Papa Francisc se dedică timp de multe luni, trimițând scrisori șefilor de stat din cele două țări, Barack Obama și Raúl Castro, pentru a-i îndemna să "demareze o fază nouă". Pe aceeași linie se află și acordul provizoriu între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză despre numirea episcopilor, stipulat în 2018, reînnoit în 2020 și prorogat pentru alți doi ani în 2022. În afară de asta, în acest ultim an, marcat de conflictul "absurd și crunt" din Ucraina, papa se angajează personal în numele păcii: la 25 februarie 2022, a doua zi de război, merge personal în vizită la ambasadorul Federației Ruse pe lângă Sfântul Scaun, Alexander Avdeev, și în diferite ocazii vorbește la telefon cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski. În afară de asta, numeroase și repetate sunt apelurile sale pentru a face să tacă armele.

Pasiunea pentru evanghelizare

Și evanghelizarea - ba chiar, pasiunea pentru evanghelizare, așa cum afirmă tema ciclului de cateheze de la audiența generală actualmente în desfășurare - face parte din dimensiunea temporală "circulară" a Papei Francisc: explicată în 2013 încă de la Evangelii gaudium, ea trebuie să fie caracterizată de bucurie, de "frumusețea iubirii mântuitoare a lui Dumnezeu", de o Biserică "în ieșire", cu "ușile deschise", aproape de credincioși în perspectiva unui "spital de campanie", pregătită pentru "revoluția duioșiei" și pentru "miracolul gentileții".

În afară de asta, deoarece magisteriul pontifical nu este cezură, ci continuitate, este puternică legătura Papei Francisc cu predecesorii săi, marcată, la 27 aprilie 2014, de canonizarea lui Ioan al XXIII-lea și Ioan Paul al II-lea. Lor li se adaugă Paul al VI-lea, canonizat la 14 octombrie 2018, și Ioan Paul I, beatificat la 4 septembrie 2022, al cărui zâmbet îl amintește actualul papă, simbol al "unei Biserici cu fața fericită, nu supărată, care nu înăsprește inimile". Totuși, un loc special revine pontifului emerit Benedict al XVI-lea, decedat la 31 decembrie 2022. În zece ani, papa nu ascunde niciodată respectul imens pe care îl simte față de Joseph Ratzinger: în mai multe ocazii îi laudă înțelepciunea, finețea teologică, gentilețea și dedicarea. La 5 ianuarie anul acesta, prezidează înmormântarea lui în Piața "Sfântul Petru", primul pontif din ultimele două secole care celebrează funeraliile unui predecesor al său.

Câteva date statistice

Pentru a da cont despre un deceniu de pontificat, sunt după aceea câteva date statistice: până astăzi, Papa Francisc a ținut peste 430 de audiențe generale, cu 21 de cicluri de cateheze, și 8 consistorii pentru crearea a 111 cardinali; 911 sfinți canonizați (inclusiv cei 800 de martiri din Otranto) și numeroși "Ani speciali" convocați, între care cei pentru Viața Consacrată (2015-2016), Sfântul Iosif (2020-2021) și Familia-Amoris Laetitia (2021-2022). Peste 550 de Angelus și Regina Coeli rostite și 39 de constituții apostolice semnate.

În afară de cele trei enciclice și de Evangelii gaudium citate anterior, Papa Francisc semnează alte patru exortații apostolice, între care se evidențiază Amoris laetitia în 2016 și Christus vivit în 2019, dedicate iubirii în familie, și respectiv tinerilor. Este specială și Querida Amazonia, publicată în 2020. Au fost convocate cinci Sinoade până acum de papa: două despre familie, în 2014 și în 2015; unul pentru tineri în 2018; unul special pentru regiunea Panamazoniană în 2019 și, în sfârșit, cel deja anunțat pentru 2023. În schimb, sunt două Jubilee: cel extraordinar despre milostivire din 2016 și cel anunțat pentru 2025, care va avea ca temă "Pelerini de speranță".

Cine speră nu va fi dezamăgit niciodată

Așadar, este și speranța care ne însoțește spre un nou an cu Papa Francisc, al unsprezecelea de pontificat: această virtute teologală umilă și ascunsă se revelează în realitate drept cea mai puternică, pentru că este înrădăcinată în credință și susținută de caritate. Cine speră nu va fi dezamăgit niciodată, spune papa, pentru că speranța are fața Domnului Înviat.

(După Vatican News, 12 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 332.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat