Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (12 martie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua, duminică frumoasă!

În această duminică, Evanghelia ne prezintă una din întâlnirile cele mai frumoase și fascinante ale lui Isus, cea cu femeia samariteană (cf. In 4,5-42). Isus și discipolii se opresc aproape de o fântână din Samaria. Vine o femeie și Isus îi spune: "Dă-mi să beau" (v. 8). Aș vrea să mă opresc tocmai asupra acestei expresii: Dă-mi să beau.

Scena ni-l arată pe Isus însetat și obosit, care este găsit la fântână de femeia samariteană la ora cea mai caldă, la amiază, și ca un cerșetor cere răcorire. Este o imagine a înjosirii lui Dumnezeu: Dumnezeu se înjosește în Isus Cristos pentru răscumpărare, vine la noi. În Isus, Dumnezeu s-a făcut unul dintre noi, s-a înjosit; însetat ca și noi, îndură aceeași arșiță. Contemplând această scenă, fiecare dintre noi poate să spună: Domnul, Învățătorul "îmi cere să bea. Așadar îi este sete ca și mie. Simte setea mea. Cu adevărat ești aproape de mine, Doamne! Ești legat cu sărăcia mea - nu pot să cred asta! - m-ai luat de jos, din cel mai jos loc în care mă aflu, unde nimeni nu poate ajunge la mine" (P. Mazzolari, La Samaritana, Bologna 2022, 55-56). Și tu ai venit la mine, jos, și m-ai luat de acolo, pentru că ție îți era, îți este, sete de mine. De fapt, setea lui Isus nu este numai fizică, exprimă arșițele mai profunde ale vieții noastre: este mai ales sete de iubirea noastră. Este mai mult decât un cerșetor, este un însetat de iubirea noastră. Și se va evidenția în momentul culminant al pătimirii, pe cruce; acolo, înainte de a muri, Isus va spune: "Mi-e sete" (In 19,28). Acea sete de iubirea care l-a făcut să coboare, să se înjosească, să fie unul dintre noi.

Dar Domnul, care cere de băut, este Cel care dă de băut: întâlnind-o pe femeia samariteană îi vorbește despre apa vie a Duhului Sfânt, și de pe cruce revarsă din coasta sa străpunsă sânge și apă (cf. In 19,34). Isus, însetat de iubire, ne adapă cu iubire. Și face cu noi ca și cu samariteana: ne vine în întâmpinare în cotidianul nostru, împărtășește setea noastră, ne promite apa vie care face să țâșnească în noi viața veșnică (cf. In 4,14).

Dă-mi să beau. Există un al doilea aspect. Aceste cuvinte nu sunt numai cererea lui Isus adresată samaritenei, ci un apel - uneori silențios - care în fiecare zi se ridică spre noi și ne cere să ne îngrijim de setea celuilalt. Dă-mi să beau ne spune cei cărora - în familie, la locul de muncă, în celelalte locuri pe care le frecventăm - le este sete de apropiere, de atenție, de ascultare; ne spune asta cel căruia îi este sete de cuvântul lui Dumnezeu și are nevoie să găsească în Biserică o oază unde să se adape. Dă-mi să beau este apelul societății noastre, unde graba, alergarea spre consum și mai ales indiferența, această cultură a indiferenței generează uscăciune și gol interior. Și - să nu uităm asta - dă-mi să beau este strigătul atâtor frați și surori cărora le lipsește apa pentru a trăi, în timp ce se continuă să se polueze și să se desfigureze casa noastră comună; și ei, epuizată și uscată, "îi este sete".

În fața acestor provocări, Evanghelia de astăzi oferă fiecăruia dintre noi apa vie care ne poate face să devenim izvor de răcorire pentru ceilalți. Și atunci, ca samariteana, care a lăsat amfora sa la fântână și a mers să-i cheme pe oamenii din sat (cf. v. 28), și noi nu ne vom mai gândi numai să potolim setea noastră, setea noastră materială, intelectuală sau culturală, ci cu bucuria de a-l fi întâlnit pe Domnul vom putea să-i adăpăm pe alții: să dăm sens vieții altuia, nu ca stăpâni, ci ca slujitori ai acestui cuvânt al lui Dumnezeu care ne-a însetat, care ne însetează încontinuu; vom putea să înțelegem setea lor și să împărtășim iubirea pe care el ne-a dăruit-o nouă. Îmi vine să pun această întrebare, mie și vouă: suntem capabili să înțelegem setea celorlalți? Setea oamenilor, setea atâtora din familia mea, din cartierul meu? Astăzi putem să ne întrebăm: mie îmi este sete de Dumnezeu, îmi dau seama că am nevoie de iubirea sa ca de apă pentru a trăi? Și după aceea, eu care sunt însetat, mă preocup de setea celorlalți, setea spirituală, setea materială?

Sfânta Fecioară Maria să mijlocească pentru noi și să ne susțină pe drum.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Vă salut pe voi toți, romani și pelerini din atâtea țări, îndeosebi credincioșii veniți din Madrid și din Spalato.

Salut grupurile parohiale din Padova, Caerano San Marco, Bagolino, Formia și Sant'Irineo din Roma.

Vinerea viitoare, 17 martie, și sâmbătă, 18 martie, se va reînnoi în toată Biserica inițiativa "24 de ore pentru Domnul": un timp dedicat rugăciunii de adorație și sacramentului Reconcilierii. Vineri după-amiază voi merge într-o parohie romană pentru celebrarea penitențială. Cu un an în urmă, în acest context, am făcut solemnul Act de Consacrare la Inima Neprihănită a Mariei, invocând darul păcii. Încredințarea noastră să nu dispară, să nu șovăie speranța! Domnul ascultă mereu rugăciunile pe care poporul său i le adresează prin mijlocirea Fecioarei Mame. Să rămânem uniți în credință și în solidaritate cu frații noștri care suferă din cauza războiului; mai ales să nu uităm martirizatul popor ucrainean!

Urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 281.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat