Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Colocviu cu cardinalul Czerny despre pontificatul Papei Francisc

Maestru de umanitate

de Salvatore Cernuzio

"Bun samaritean", "fraternitate", "casă comună". Apoi "migrație", "sacrament" al întregului magisteriu. Cardinalul iezuit Michael Czerny, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, cuprinde în aceste cuvinte-cheie cei zece ani ai Papei Francisc la conducerea Bisericii Universale. O Biserică ce a devenit cu pontiful argentinian "mai inclusivă față de săraci, femei, evacuați și marginalizați". O Biserică - spune Czerny în colocviu cu mass-media vaticane - și "mai atentă la creație și deschisă la dialogul interreligios, mai sinodală, mai milostivă și departe de cultura clericalismului".

Eminență, ne apropiem de cei zece ani ai alegerii lui Jorge Mario Bergoglio. Sunt multe mesajele, temele și provocările de-a lungul pontificatului. Cum ați sintetiza dumneavoastră deceniul lui Francisc pe scaunul lui Petru?

L-aș cuprinde în câteva cuvinte precum bun samaritean, fraternitate, casă comună. Acestea nu sunt priorități abstracte, ci globale; sunt priorități pentru responsabili, credincioși și persoane de bunăvoință, pentru toți cei care au la inimă viața umană și viitorul familiei umane.

După părerea dumneavoastră, pontificatul cum va continua în viitor? Și anume, care sunt temele și provocările la care magisteriul Papei Francisc va trebui să privească?

Cred că, grație și reformei Curiei Romane, necesitatea cea mai urgentă este un "salt de calitate" al Bisericilor locale. Nu este un program politic a priori, ci invitația la vocația și la misiunea de a însoți Bisericile locale în prioritățile lor, în urgențele lor.

Tocmai privind la reforma cristalizată în Praedicate Evangelium, Dicasterul pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale pe care dumneavoastră îl prezidați s-a adaptat imediat la "misionaritatea" Curiei dorită de papa, schimbând structura sa internă. Acum cum vă mișcați?

Principala noastră misiune este să încercăm să facem totul pentru a asculta Bisericile locale și pe toți cei care îmbrățișează provocarea dezvoltării umane integrale. Noi rămânem alături pentru a înțelege în ce mod să ajutăm, să încurajăm, să stimulăm precum și să criticăm, așadar, să ajutăm Biserica să crească și să dea răspunsuri lumii de astăzi. Întrebarea trebuie să fie: care sunt temele de preocupare principală pentru Bisericile locale? Săracii, îngrijirea creației, sănătatea, (ne)siguranța, migrațiile? Iată, așadar, dezvoltăm totul în relațiile reciproce.

Eminență, această lume este rănită astăzi de război, dar și de fenomenul migrator. Este rănită, de puține zile în urmă, de tragedia care a atins sudul Italiei cu moartea a peste 70 de persoane. Dumneavoastră aveți o lungă experiență în domeniul migrațiilor. Ce credeți despre aceasta pe care mulți o definesc "o tragedie anunțată"?

Nu a fost o tragedie anunțată, ci o tragedie denunțată. Cred că este ipocrit a spune nu că a fost posibil de dat un răspuns... Nu, nu am știut sau nu am voit să anticipăm. În Biserică, începând de la Papa Francisc, mulți au subliniat asta de mii de ori: nu există nicio surpriză în aceste evenimente, sunt lucruri prevăzute și foarte politice. În afară de a fi foarte triste.

Papa, la Angelus, a lansat un apel foarte puternic cerând să se oprească traficanții. Aceea este problema?

Și aceea. Însă cred că problema din amonte este o dezorientare, o incoerență și în politica migratoare europeană. Asta, pe de o parte; pe de altă parte, sunt traficanții care sunt vicleni, impresari și profită de incoerență pentru a face să prospere businessul lor.

Vorbind despre migrații și întorcându-ne cu privirea la pontificatul papei, unul din momentele cele mai simbolice a fost călătoria din iulie 2013 la Lampedusa. De atunci, papa n-a încetat niciodată să atragă atenția lumii cu privire la această tematică și cu privire la acești oameni constrânși să abandoneze propriile țări...

Se poate spune că tema migratoare este "sacramentul" magisteriului Papei Francisc. Această problematică așa de concretă, așa de umană precum și așa de "sfântă" în sensul importanței sale foarte mari, el a încercat s-o comunice tuturor credincioșilor și nu numai. Papa i-a făcut pe toți din lume să înțeleagă cât de fundamentală este demnitatea vieții umane și necesitatea de a răspunde aproapelui nostru. El a făcut relevant fenomenul migrator, a făcut evidentă prezența lui Isus, a Sfintei Familii, între cei care fug. Le-a deschis tuturor posibilitatea de a răspunde - în calitate de creștini și de oameni - cu învățătura sa: a primi, a promova, a proteja și a integra.

Aceste patru indicații ale papei, în lumina și a tragediilor recente, după părerea dumneavoastră, au fost înțelese și receptate?

Desigur, toate persoanele au înțeles ceea ce papa a spus, chiar și responsabilii acestor așa-numite tragedii care sunt mai degrabă o crimă. Sunt rezultate ale acțiunilor politice. Așadar, atenție să nu se amestece cele două lucruri... Cuvintele lui Francisc ajung la toți, înainte de toate credincioșii, persoanele care cred în Dumnezeu, în viață, în fraternitate, în casa comună. Aceștia răspund la cuvintele Sfântului Părinte, nu cedează în fața unei refuzări crunte și inumane a aproapelui.

Dumneavoastră ce urare ați vrea să-i faceți papei?

Mai mult decât o urare, este dorința puternică să mai primească harul și să știe cât de infinită este recunoștința noastră, recunoștința întregii lumi pentru acești zece ani care ne-au schimbat în bine pe toți.

(După L'Osservatore Romano, 10 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 300.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat