Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: "Vreau să merg în Argentina"

de Salvatore Cernuzio

Călătoria în Argentina, speranța unei schimbări în Venezuela și denunțarea unei "dictaturi primitive" în Nicaragua. Mai ales asupra centrului și sudului Americii este atenția Papei Francisc în interviul dat sitului de informație argentinian Infobae, la puține zile de la celebrarea celor zece ani de pontificat. În colocviul de la "Sfânta Marta" cu proprietarul portalului, Daniel Hadad, pontiful se extinde de la teme geopolitice, precum războiul din Ucraina, la probleme ecleziale, precum abordarea față de persoanele homosexuale și rolul femeilor, până la tematici mai personale ("De ce nu mă mai uit la televizor?").

Situația din Nicaragua

În mod deosebit, papa se pronunță cu privire la dificultățile pe care le trăiesc astăzi poporul și Biserica din Nicaragua, unde a fost expulzat nunțiul și au fost interzise procesiunile din Săptămâna Sfântă, în afară de atacurile continue împotriva episcopilor și a preoților. Papa denunță lipsa de echilibru a celui care conduce țara și cu referință la episcopul de Matagalpa, monseniorul Rolando Álvarez, condamnat la 26 de ani de închisoare, despre care a vorbit la Angelus din 12 februarie, adaugă: "Avem un episcop încarcerat. Un om foarte serios, foarte capabil. A voit să dea mărturia sa și nu a acceptat exilul. Este ceva ce nu este în linie cu ceea ce trăim, este ca și cum s-ar aduce dictatura comunistă din '17 sau cea a lui Hitler din '35, s-ar aduce acelea aici, nu-i așa? Sunt un soi de dictaturi primitive. Sau, pentru a folosi o frumoasă definiție argentiniană, guarangas (grosolane)".

Călătoria în Argentina

Cu privire la Argentina, nelipsită întrebarea cu privire la o posibilă călătorie în țara sa natală. "Era prevăzută pentru decembrie 2017", explică Jorge Mario Bergoglio, repetând ceea ce a afirmat deja în zborul de întoarcere din Irak: "Se mergea mai întâi în Chile, apoi în Argentina și Uruguay. Acela era programul. Dar ce s-a întâmplat? Erau alegerile chiar în acel moment. Așadar, a trebuit să mutăm Chile în decembrie și apoi să merg în Argentina și Uruguay în ianuarie. [...] Apoi programul a fost schimbat și s-au realizat în Chile și Peru. Și Argentina și Uruguay au fost lăsate pentru mai târziu... Nu este un refuz de a merge - afirmă papa. În niciun mod. Călătoria era programată. Sunt deschis la oportunitate... Vreau să merg în Argentina".

Regimul din Venezuela și războiul din Ucraina

Papa Francisc își mută privirea după aceea asupra Venezuelei, declarând că vede o luminiță de speranță ca regimul să poată fi schimbat: "Cred asta - declară el -, pentru că circumstanțele istorice îi vor constrânge să schimbe modul lor de a dialoga... Nu închid niciodată ușa la soluții posibile. Dimpotrivă, le încurajez".

Papa este mai precaut cu privire la o soluție a războiului din Ucraina: "Toți lucrează", afirmă el. "Modi (primul ministru al Indiei, nr) poate face ceva, nu știu. Știu că sunt diferiți guvernanți care se mișcă. Există un grup israelian care se mișcă bine. Dar nu știm la ce va duce".

Primirea față de persoanele homosexuale

Homosexuali, divorțați recăsătoriți, femei, celibat sunt după aceea celelalte teme pe care papa le tratează în interviu. Cu privire la primirea față de persoanele gay, Papa Francisc amintește direct cuvintele lui Isus: "Marele răspuns a fost dat de el", spune. "Toți. Toți. Toți înăuntru. Când «cei rafinați» nu voiau să meargă la ospăț, lăsa ca să meargă la răscruci și îi chema pe toți, buni, răi, bătrâni, tineri, copii, toți. Toți. Biserica este pentru toți. Și fiecare rezolvă poziția sa în fața Domnului cu forțele pe care le are. Aceasta este o Biserică de păcătoși."

"Nu știu unde este Biserica sfinților, aici toți suntem păcătoși", reafirmă pontiful și, ca în prima călătorie la Rio de Janeiro din 2013, repetă: "Cine sunt eu pentru a judeca o persoană dacă are bunăvoință, corect? Dacă este mai asemănător cu unul din gașca diavolului, eh, să-l apărăm un pic. Dar astăzi există multă atenție față de această problemă. Isus îi cheamă pe toți și fiecare rezolvă raportul său cu Dumnezeu așa cum poate sau așa cum vrea, uneori vrea și uneori nu poate, dar Domnul așteaptă mereu".

Rolul femeilor

În aceeași ordine de idei, papa, vorbind despre sacramentele date divorțaților recăsătoriți - temă centrală în Sinodul dublu despre familie din 2014-2015 -, amintește "conștiința episcopului" și sugerează cuplurilor despărțite "să meargă la episcopul lor, să meargă pentru a-i prezenta situația lor".

În timp ce despre femei remarcă faptul că acum este mai mare numărul celor care lucrează în Biserică: un pas înainte necesar pentru că "masculinismul este rău", afirmă el. "Uneori celibatul te poate duce la masculinism. Unui preot care nu știe să lucreze cu femeile îi lipsește ceva, nu este matur. Vaticanul era foarte masculin, dar face parte din cultură, nu este vina nimănui. Mereu s-a făcut așa." Dar acum lucrurile se schimbă: "Au o altă metodologie, femeile. Au un simț al timpului, al așteptării, al răbdării, diferit de bărbat. Asta nu-l diminuează pe bărbat, sunt diferiți. Și trebuie să se completeze reciproc".

"Disciplina" celibatului

Tocmai asupra celibatului din Biserica occidentală Papa Francisc se oprește pentru a explica: "Este o prescriere temporară... Nu este veșnică așa cum este hirotonirea sacerdotală... În schimb, celibatul este o disciplină". "Așadar, ar putea să fie revizuit?", întreabă intervievatorul. "Da", răspunde papa.

Rezistențe rele

Hadad îl citează după aceea pe cardinalul Julián Herranz, de 92 de ani, când a spus că din cei șase papi cu care a colaborat "probabil că diavolul a lucrat cu doi, Paul al VI-lea și Francisc, mereu pentru a dezbina Biserica și a împiedica răspândirea evangheliei". "Nu pot să judec dacă este adevărat sau nu", este răspunsul. "Dar uneori există rezistență, dar din aceea rea. Nu cea bună. Pentru că rezistența bună este că dacă fac un proiect bun, vedem un pic, discutăm despre el. Rezistența rea este aceea care se discută aici și merge înapoi căutând și trădarea. Dar ori sunt naiv ori nu le ascult." Despre lucruri de acest gen în Biserică "există, sunt acolo, într-un colț, ascunse": "Pe marginea schismei, acesta este un lucru urât - comentează papa. De exemplu, cazul unui episcop american, foarte cunoscut, care a fost nunțiu. Nu se știe dacă acest om este catolic sau nu, este la graniță. Aceste rezistențe gestionate rău. În Biserică, încă de la început, a existat rezistență." "Când mă critică având capul plecat, apreciez - adaugă el. Uneori nu-mi place, dar apreciez."

Votul de a nu se uita la televizor

De aici, o aluzie la votul făcut în urmă cu treizeci și trei de ani Fecioarei de pe Muntele Carmel de a nu se uita la televizor. Era 15 iulie 1990 și în timp ce stătea cu comunitatea la televizor erau "transmise lucruri care nu fac bine inimii. Nu lucruri păcătoase, ci acele relativisme care slăbesc inima". Ziua următoare, la Liturghia din Virgen del Carmen, Papa Francisc a simțit "că nu mai trebuia să se uite, fără nicio problemă". Așadar, a spus "gata", cu excepția câtorva concesii scurte.

(După Vatican News, 10 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 611.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat