Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Biserica nu este o casă numai pentru câțiva, ci este pentru toți

de Paolo Rodari

Publicăm fragmente din interviul cu Papa Francisc realizat de Paolo Rodari pentru Radioteleviziunea elvețiană (RSI), ce va fi transmis în seara de duminică, 12 martie 2023, ajunul celei de-a zecea aniversări a alegerii: printre temele colocviului, prioritățile pontificatului, primirea tuturor, războiul din Ucraina și celelalte conflicte, raporturile cu predecesorul, viața de dincolo.

Casa "Sfânta Marta", reședința unde locuiește Papa Francisc. Ușile se deschid pentru RSI, Radioteleviziunea elvețiană de limbă italiană, pentru un interviu cu Papa dedicat celor zece ani de pontificat și de duminică, 12 martie, va fi disponibil în formă integrală pe www.rsi.ch. Papa Francisc nu se gândește la demisie, dar explică ce anume eventual l-ar determina să o facă: "O oboseală care te face să nu vezi lucrurile clar. Lipsa de claritate, de a ști să evaluezi situațiile". De zece ani nu mai trăiește la Buenos Aires. Din acel timp îi lipsește "mersul, să meargă pe stradă". Dar se simte bine la Roma, "un oraș unic", deși preocupările nu lipsesc. Suntem "într-un război mondial", spune el. "A început pe bucățele și acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Pentru că marile puteri toate sunt implicate. Și câmpul de bătălie este Ucraina. Acolo luptă toți". Papa relatează că Putin știe că el ar vrea să-l întâlnească, "dar acolo sunt toate interese imperiale, nu numai ale imperiului rus, ci ale imperiilor din alte părți".

Sfinte Părinte, în acești zece ani cât v-ați schimbat?

Sunt în vârstă. Am mai puțină rezistență fizică, aceea a genunchiului a fost o umilire fizică, deși acum se vindecă bine.

V-a fost greu să mergeți în cărucior?

Mă rușinam un pic.

Mulți vă descriu ca papa al persoanelor celor din urmă. Vă simțiți astfel?

Este adevărat că am o preferință pentru cei rebutați, dar asta nu înseamnă că eu îi rebutez pe alții. Săracii sunt predilecții lui Isus. Dar Isus nu-i trimite de la el pe cei bogați.

Isus cere să-i aducem la masa sa pe toți. Ce înseamnă?

Înseamnă că nimeni nu este exclus. Când cei invitați nu au venit la sărbătoare a spus: mergeți la răscrucile drumurilor și chemați-i pe toți, bolnavi, buni și răi, mici și mari, bogați și săraci, toți. Nu trebuie să uităm asta: Biserica nu este o casă pentru câțiva, nu este selectivă. Sfântul popor credincios al lui Dumnezeu este acesta: toți.

De ce unele persoane din cauza condițiilor lor de viață se simt excluse de Biserică?

Păcatul există mereu. Există bărbați din Biserică, femei din Biserică care fac distanța. Și aceasta este un pic vanitatea lumii, a se simți mai drepți decât ceilalți, dar nu este corect. Toți suntem păcătoși. În ora adevărului pune pe masă adevărul tău și vei vedea că ești păcătos.

Cum vă imaginați ora adevărului, viața de dincolo?

Nu pot să mi-o imaginez. Nu știu ce va fi. Dar îi cer Sfintei Fecioare Maria să-mi stea alături.

De ce ați ales să locuiți la Casa "Sfânta Marta"?

La două zile după alegere am mers să iau în posesie palatul apostolic. Nu este așa de luxos. Este bine făcut, dar este enorm. Senzația pe care am avut-o era ca o pâlnie răsturnată. Psihologic nu tolerez asta. Întâmplător am trecut prin fața camerei unde locuiesc. Și am spus: "Rămân aici". Este un fel de hotel, locuiesc cam patruzeci de persoane care lucrează în curie. Și vin persoane din toate părțile.

Din viața dumneavoastră precedentă vă lipsește ceva?

Mersul, să merg pe stradă. Mergeam mult. Foloseam metroul, autobuzul, întotdeauna cu oamenii.

Ce părere aveți despre Europa?

În acest moment are mulți politicieni, șefi de guvern sau miniștri tineri. Le spun mereu: vorbiți între voi. Acela este de stânga, tu ești de dreapta, dar sunteți tineri amândoi, vorbiți. Este momentul dialogului între tineri.

Ce aduce aproape un papă care vine de la capătul lumii?

Îmi vine în minte un lucru pe care l-a scris filozofa argentiniană Amelia Podetti: realitatea se vede mai bine de la extreme decât din centru. De la distanță se înțelege universalitatea. Este un principiu social, filozofic și politic.

Ce vă amintiți despre lunile de lockdown, rugăciunea dumneavoastră solitară în Piața "Sfântul Petru"?

Era ploaie și nu erau oameni. Am simțit că Domnul era acolo. A fost un lucru pe care l-a voit Domnul pentru a ne face să înțelegem tragedia, singurătatea, întunericul, epidemia.

În lume sunt diferite războaie. De ce se înțelege cu greutate drama sa?

În puțin mai mult de o sută de ani au fost trei războaie mondiale: '14-'18, '39-'45, și acesta care este tot un război mondial. A început pe bucățele și acum nimeni nu poate spune că nu este mondial. Marile puteri sunt toate implicate. Câmpul de bătălie este Ucraina. Acolo luptă toți. Asta ne face să ne gândim la industria armelor. Un tehnician îmi spunea: dacă timp de un an nu s-ar produce arme ar fi rezolvată problema foamei în lume. Este o piață. Se face războiul, se vând armele vechi, se încearcă armele noi.

Înainte de conflictul din Ucraina l-ați întâlnit de mai multe ori pe Putin. Dacă l-ați întâlni astăzi, ce i-ați spune?

I-aș vorbi clar așa cum vorbesc în public. Este un om cult. În a doua zi de război am fost la ambasada Rusiei de la Sfântul Scaun ca să spun că eram dispus să merg la Moscova cu condiția ca Putin să-mi lase o ferestruică pentru a negocia. Mi-a scris Lavrov spunând mulțumesc, dar nu este momentul. Putin știe că sunt la dispoziție. Dar acolo sunt interese imperiale, nu numai ale imperiului rus, ci ale imperiilor din alte părți. Ceea ce este propriu imperiului este să pună națiunile pe locul al doilea.

Care alte războaie le simțiți mai apropiate?

Conflictul din Yemen, Siria, săracii Rohingya din Myanmar. De ce aceste suferințe? Războaiele fac rău. Nu este spiritul lui Dumnezeu. Eu nu cred în războaiele sfinte.

Adesea vorbiți de bârfă. De ce?

Bârfa distruge conviețuirea, familia. Este o boală ascunsă. Este ciuma.

Cum au fost cei zece ani ai lui Benedict al XVI-lea la Mater Ecclesiae?

Bun, este un om al lui Dumnezeu, îl iubesc mult. Ultima dată când l-am văzut a fost de Crăciun. Aproape că nu putea vorbi. Vorbea încet, încet, încet. Era nevoie ca să fie traduse cuvintele sale. Era lucid. Punea întrebări: Cum merge asta? Și problema aceea de acolo? Era la zi cu toate. Era o plăcere să vorbesc cu el. Îi ceream păreri. El își dădea părerea, dar mereu echilibrată, pozitivă, un înțelept. Însă ultima dată se vedea că era la sfârșit.

Înmormântarea a fost sobră. De ce?

Ceremonierii și-au "rupt capul" pentru a face înmormântarea unui papă care nu este în funcție. Era dificil să se facă diferența. Acum am spus să se studieze ceremonia pentru funeraliile papilor viitori, ale tuturor papilor. Studiază și chiar simplifică un pic lucrurile, să elimine lucrurile care liturgic nu merg.

Papa Benedict a deschis calea demisiei. Dumneavoastră ați spus că este o posibilitate, dar că pentru moment nu o contemplați. Ce v-ar putea determina în viitor să vă dați demisia?

O oboseală care te face să nu vezi lucrurile clar. Lipsa de claritate, de a ști să evaluezi situațiile. Și problema fizică, se poate întâmpla. Cu privire la asta cer mereu și urmez sfaturile. Cum merg lucrurile? Ți se pare că trebuie... de la persoanele care mă cunosc, și de la unii cardinali înțelepți. Și îmi spun adevărul: continuați, merge bine. Dar vă rog: strigați la timp.

Când salutați, cereți tuturor să se roage pentru dumneavoastră. De ce?

Sunt sigur că toți se roagă. Necredincioșilor le spun: rugați-vă pentru mine și dacă nu vă rugați, trimiteți-mi unde bune. Un prieten ateu îmi scrie: ... și îți trimit unde bune. Este un mod păgân de a se ruga, dar înseamnă a voi bine. Și a voi binele altuia este o rugăciune.

(După Vatican News, 10 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 269.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat