Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Lumea va fi mai bună dacă între bărbați și femei va fi egalitate în diversitate

Publicăm prefața Papei Francisc la volumul "Mai mult leadership feminin pentru o lume mai bună: îngrijirea ca motor pentru casa noastră comună", sub coordonarea lui Anna Maria Tarantola, editat de "Vita e Pensiero". Textul este rezultatul unei cercetări promovate împreună de Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice și Strategic Alliance of Catholic Research Universities (SACRU). Cercetarea va fi prezentată la 10 martie 2023, la Institutul "Maria Santissima Bambina" la Roma.

Papa Francisc

Această carte vorbește despre femei, despre talentele lor, despre capacitățile și competențele lor și despre inegalități, violențe și prejudecăți care mai caracterizează lumea feminină. Problemele legate de lumea feminină se află la inima mea în mod deosebit. În multe intervenții ale mele am făcut referință la ele subliniind cât de mult mai rămâne de făcut pentru valorizarea deplină a femeilor. Între altele, am avut ocazia de a afirma că "bărbatul și femeia nu sunt egali și nu sunt unul superior altuia, nu. Numai că bărbatul nu poartă armonia, ea, ea poartă acea armonie care ne învață să mângâiem, să iubim cu duioșie și care face din lume un lucru frumos" (Omilie la Sfânta Marta, 9 februarie 2017). Avem atâta nevoie de armonie pentru a combate nedreptățile, aviditatea oarbă care dăunează persoanelor și ambientului, războiul nedrept și inacceptabil.

Această carte adună rezultatele cercetării comune, promovată de Fundația Centesimus Annus Pro Pontifice și Strategic Alliance of Catholic Research Universities, la care au participat 15 academicieni din diferite discipline care aparțin la 10 universități rezidente în 8 țări. Îmi place că tema este tratată în optica multidisciplinarității, abordări și analize diferite permit o viziune amplă a problemelor și căutarea de soluții mai bune. Cercetarea evidențiază dificultățile pe care femeile încă le întâlnesc pentru a ajunge la roluri de vârf în lumea muncii și, în același timp, avantajele legate de o prezență mai mare a lor și valorizare deplină în domeniile economiei, politicii și societății însăși. Și Biserica poate să se avantajeze din valorizarea femeilor: așa cum am spus în intervenția mea la încheierea Sinodului Episcopilor din Regiunea Panamazoniană în octombrie 2019: "Nu ne-am dat seama despre ce înseamnă femeia în Biserică și ne limităm numai la partea funcțională [...]. Dar rolul femeii în Biserică merge mult dincolo de funcționalitate. Cu privire la acest lucru trebuie continuat să se lucreze. Mult dincolo".

Nu se poate urmări o lume mai bună, mai dreaptă, inclusivă și sustenabilă integral fără aportul femeilor. Iată, așadar, că trebuie să lucrăm, toți împreună, pentru a deschide oportunități egale pentru bărbați și femei, în fiecare context pentru a urmări o situație stabilă și durabilă de egalitate în diversitate pentru că drumul afirmării feminine este recent, zbuciumat și, din păcate nu definitiv. Se poate întoarce înapoi cu ușurință. Gândirea femeilor este diferită de cea a bărbaților, sunt mai atente la tutelarea ambientului, privirea lor nu este îndreptată spre trecut, ci spre viitor. Femeile știu să nască în durere pentru a ajunge la o mare bucurie: să dăruiască viața și să deschidă orizonturi vaste, noi. Pentru aceasta femeile vor pacea, mereu. Femeile știu să exprime în același timp forță și duioșie, sunt bune, competente, pregătite, știu să inspire noile generații (nu numai pe copii).

Este drept ca să poată exprima aceste capacități ale lor în orice domeniu, nu numai în cel familial, și să fie remunerate în mod egal cu bărbații la paritate de rol, angajare și responsabilitate. Diferențele care încă subzistă sunt o nedreptate gravă. Aceste diferențe, împreună cu prejudecățile față de femei sunt la baza violenței asupra femeilor. Am condamnat în multe ocazii acest fenomen; la 22 septembrie 2021 am spus că violența asupra femeilor este o plagă deschisă rod al unei culturi se samavolnicie patriarhală și masculină. Trebuie să găsim îngrijirea pentru a vindeca această plagă, să nu lăsăm singure femeile. Cercetarea prezentată aici și concluziile la care a ajuns încearcă să vindece plaga inegalității și, pe această cale, a violenței. Îmi place să cred că dacă femeile s-ar putea bucura de egalitate deplină de oportunități, ar putea contribui în mod substanțial la schimbarea necesară spre o lume de pace, includere, solidaritate și sustenabilitate integrală. Așa cum am afirmat cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor la 8 martie 2019, femeile fac lumea mai frumoasă, o protejează și o țin vie. Aduc harul reînnoirii, îmbrățișarea includerii și curajul de a se dărui pe ele însele.

Așadar, pacea se naște din femei, apare și se reaprinde din duioșia mamelor. Astfel, visul păcii devine realitate când se privește la femei. Este gândirea mea că, așa cum reiese din cercetare, egalitatea să fie obținută în diversitate. Nu egalitate pentru că femeile asumă comportamentele masculine, ci egalitate pentru că porțile terenului de joc sunt deschise tuturor jucătorilor, fără diferențe de sex (chiar și de culoare, de religie, de cultură...). Este ceea ce economiștii numesc diversitate eficientă. Este frumos să ne gândim la o lume în care toți trăiesc în armonie și toți pot vedea că sunt recunoscute propriile talente și să contribuie la realizarea unei lumi mai bune. Capacitatea de îngrijire, de exemplu, este desigur o caracteristică feminină care trebuie să se poată exprima nu numai în cadrul familiei, ci în egală măsură și cu rezultate foarte bune și în politică, în economie, în academie și la locul de muncă.

Capacitatea de îngrijire trebuie s-o exprimăm toți, bărbați și femei. Bărbații pot cultiva această capacitate și în activitatea de părinte: ce frumoasă este familia în care ambii părinți, mame și tați împreună, se îngrijesc de copiii lor, îi ajută să crească sănătoși și îi educă la respectarea persoanelor și a lucrurilor, la gentilețe, la milostivire, la tutelarea creației. Îmi place și referința la importanța educației. Educația este calea maestră pe de o parte pentru a furniza femeilor competențele și cunoștințele necesare pentru a înfrunta noile provocări din lumea muncii, și pe de altă parte pentru a facilita schimbarea culturii patriarhale, încă prevalentă. Din păcate, și astăzi, circa 130 de milioane de fete din lumea nu merg la școală. Nu există libertate, dreptate, dezvoltare integrală, democrație și pace fără educație.

(După Vatican News, 8 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 202.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat