Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Au trecut 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia

Duminică, 5 martie 2023, în sanctuarul diecezan din Onești, a avut loc comemorarea a 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia Valahul. Liturghia solemnă de la ora 10:30 a fost prezidată PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași.

Celebrarea a început cu oferirea uleiului pentru lampa votivă care arde continuu lângă racla Fericitului Ieremia, ulei care anul acesta a fost oferit de Parohia "Înălțarea Domnului" din Sagna, reprezentată de părintele Francisc Fărcășel, parohul comunității, și de mai mulți credincioși din această parohie. Părintele Francisc Fărcășel a fost și cel care, în cadrul omiliei, a căutat să evidențieze bucuria, pacea și starea de bine care a cuprins inima ucenicilor în momentul schimbării la față a lui Isus, pe de o parte, iar pe de altă partea bucuria și pacea care învăluie inima creștinului în momentul participării la Sfânta Liturghie. Pe lângă acestea, au fost evidențiate și anumite aspecte din viața Fericitului Ieremia.

Comemorarea morții Fericitului Ieremia a fost precedată de o novenă de pregătire. În ultimele trei zile de novenă, respectiv 2, 3 și 4 martie, Sfintele Liturghii de seară au fost caracterizate de un triduum special de rugăciune, iar reflecțiile au avut tema: "Împreună pe calea sfințeniei", predicator fiind fratele Lucian Dămoc, diacon capucin.

În această atmosferă de pregătire pentru sărbătoarea morții Fericitului Ieremia, ziua de sâmbătă, 4 martie, a fost și prilejul unei întâlniri de formare pentru toți frații capucini din România care, sub îndrumarea fratelui capucin Gianluca Savarese, au reflectat asupra vieții fraterne și a vieții de rugăciune, privite la lumina mărturiei oferite de Sfântul Francisc și de primii săi frați.

Toate aceste zile de bucurie și har au fost concluse cu o Sfântă Liturghie de mulțumire, celebrată duminică seara, la ora 18.30, fiind prezidată de fr. Leon Budău, custodele Fraților Minori Capucini din România, împreună cu confrații din custodie.

Fericitul Ieremia să mijlocească de la Dumnezeu harurile de care avem mai mare nevoie și să ne fie model și călăuză în drumul vieții.

Fr. Irimia Bejan, OFMCap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 5 martie: Onești: Au trecut 398 de ani de la moartea Fericitului Ieremia


 

lecturi: 512.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat