Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Nicolae"

În perioada 1-5 martie 2023, au avut loc misiuni populare în Parohia "Sfântul Nicolae" din Bacău. Aceste zile pline de har s-au dorit a fi o pregătire pentru celebrarea Învierii Domnului. Tema acestor misiuni a fost: "Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea". Predicile tematice au fost ținute de pr. Marius Taloș, SJ.

Miercuri seara, la ora 18.00, a avut loc deschidea acestor misiuni. Această seară a început cu Sfântul Rozariu și Calea Sfintei Cruci, iar la ora 18.00 a fost celebrată Sfânta Liturghie animată de Comunitatea Magnificat. La Calea Sfintei Cruci au fost implicate grupurile: Acțiunea Catolică, familiile tinere, feciorii de biserică, Comunitatea Magnificat, persoanele consacrate, grupul terezinelor, terțiari și scout.

La predica de miercuri, părintele predicator ne-a vorbit despre semnul lui Iona și a explicat diferența dintre semne și semnale. Ele sunt universale și impersonale. Se adresează tuturor, dar nu țin cont în mod personal. În schimb, Mântuitorul ne oferă semnul lui Iona care ne vorbește inimii. Începutul misiunilor populare este acela de a ne asuma acest semn mântuitor. De asemenea, părintele propune șapte opriri: din mișcare, din vorbire, din gânduri învolburate, din păcat, de la zgomotul lumii, oprirea în rugăciune, oprirea de a pregusta misterul pascal.

Joi, la 9.30, a început cateheza comunitară unde au participat aproximativ 70 de persoane. La această cateheză părintele ne-a propus exerciții de conștientizare pentru Postul Mare, plecând de la versetul: "Domnul Dumnezeu l-a plăsmuit pe om din țărâna pământului și i-a suflat in nării suflare de viață și omul a devenit ființă vie" (Gen 2,7). După această cateheză au urmat întâlnirile pe grupuri, prânzul, coronița Divinei Îndurări, Lectio Divina, rozariu, adorația și Sfânta Liturghie de seară care a fost animată de corul mare al parohiei noastre. La predica de joi seară, părintele predicator ne-a învățat ce să cerem de la Dumnezeu. Ce anume cerem? Nu cereți lucruri mici, ci totul. Cerem noi cu adevărat ceea ce iubim cu adevărat? Iubiți și o să primiți ceea ce iubiți! Să cerem cu inimă curată și fără dorințe ascunse. De la Dumnezeu nu cerem ceva, ci pe el însuși. Pe Dumnezeu nu trebuie să-l inventăm, ci să-l descoperim prin rugăciune. Dacă nu-l căutăm pe el în toate lucrurile, nu-l vom găsi nicăieri. De asemenea, ni l-a oferit ca exemplu pe Kirk Douglas Kilgour, care a avut o carieră deosebită de voleibalist în Italia. La 8 ianuarie 1976 în urma unui accident a rămas imobilizat într-un scaun cu rotile. La 11 februarie 2000, cu ocazia Jubileului Bolnavilor, la Roma, a recitat o poezie compusă de el, în fața Papei Ioan Paul al II-lea: "I-am cerut lui Dumnezeu să mă facă puternic pentru a desfășura proiecte grandioase, iar el m-a lăsat slab pentru a mă păstra în umilință. I-am cerut lui Dumnezeu să-mi dea sănătate, pentru a realiza lucruri mărețe: el mi-a dat durerea, pentru a o înțelege mai bine. I-am cerut bogăția pentru a avea totul, iar el m-a lăsat sărac pentru a nu fi egoist. I-am cerut puterea pentru ca oamenii să aibă nevoie de mine, iar el mi-a dat umilirea pentru ca eu să am nevoie de ei. I-am cerut lui Dumnezeu totul pentru a mă bucura de viață, iar el mi-a lăsat viața pentru ca eu să mă bucur de toate. Doamne, nu am primit nimic din tot ceea ce am cerut, dar totuși mi-ai dat tot ceea ce aveam nevoie, și asta aproape împotriva voinței mele. Rugăciunile pe care nu le-am făcut mi-au fost ascultate. Fii lăudat, o Domnul meu: între toți oamenii nimeni nu are ce am eu!"

Cateheza de vineri dimineață s-a concentrat pe exerciții de conștientizare asupra corpului nostru: o unitate din trup și suflet (Gaudium et Spes 14); prezență, vizibilitate, realitate spațio-temporală; limbaj verbal și non-verbal; o parabolă care ne povestește viața; prieten și dușman, depinde cum îl tratăm; miracol care cântă misterul pe "harpa cu 10 coarde"; rugăciune: cu mâinile întinse corpul desenează o cruce. În sinteză, corpul este un dar de ocrotit (vigilență), de îngrijit (împotriva "veninurilor" care-l intoxică), de acceptat (deschidere universală) și dăruit (ofertoriu). Programul a continuat cu exerciții de conștientizare pe grupe. După masa de prânz, ne-am rugat Coronița Divinei Îndurări, am participat la Lectio Divina, Rozariu, Calea Sfintei Cruci. Programul s-a încheiat cu Sfânta Liturghie celebrată pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, iar animarea a fost susținută de tinerii parohiei noastre. Cuvântul de învățătură a scos în evidență iubirea Fiului în planul mântuitor. Iubirea adevărată o simțim atunci când ne doare. Crucea este o iubire ce ne îmbrățișează pe toți. Putem vedea iubirea atunci când suferim?

Sâmbătă, am continuat cu cateheza despre exercițiile de conștientizare, având ca punct de plecare stilul de viață meditativ ce ne este propus în Cartea Psalmilor: "Opriți-vă și cunoașteți că eu sunt Domnul!" (Ps 46,8). Părintele Marius Taloș ne-a vorbit despre stațiunile din viața noastră: opriți-vă și observați, opriți-vă și ascultați, opriți-vă și salutați, opriți-vă și savurați, opriți-vă și mulțumiți, opriți-vă și oferiți. De asemenea, ne-a oferit câteva sfaturi: doar astăzi voi încerca să trăiesc ziua fără să vreau să rezolv toate problemele vieții mele deodată; doar astăzi voi avea grijă de aspectul meu: mă voi îmbrăca sobru, nu voi ridica vocea, voi fi politicos în maniere, nu voi critica pe nimeni, nu voi încerca să îmbunătățesc sau să disciplinez pe nimeni în afară de mine; doar astăzi voi fi fericit cu certitudinea că am fost creat pentru a fi fericit nu doar în cealaltă lume, ci și în aceasta.

După o zi plină de activități a urmat Sfânta Liturghie de seară, animată de copiii din parohia noastră, unde părintele predicator, adaptând predica pentru copii, ne-a făcut conștienți că evanghelia se realizează fix în momentul acesta. Evanghelia nu trebuie doar citită, ci și conștientizată și trăită.

Misiunile populare s-au încheiat duminică la Sfânta Liturghie de la 10.30. La sfârșitul acesteia, părintele Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău Centru, a mulțumit pentru participarea activă a credincioșilor la aceste misiuni, a mulțumit tuturor persoanelor care s-au implicat în organizare, grupurilor din parohia noastră care au animat Sfintele Liturghii, dar și părintelui predicator care a fost ca un ghid în aceste zile pline de har.

Post binecuvântat în continuare!

Pr. Richardo-Dominic Baciu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1-5 martie: Bacău: Misiuni populare în Parohia "Sfântul Nicolae"


 

lecturi: 1666.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat