Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat comunității de la "Saint Mary Seminary" din Dieceza de Cleveland (6 martie 2023)

Excelență,

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Vă adresez un bun-venit călduros vouă, preoți, diaconi, seminariști, profesori și personale de la Seminarul "Saint Mary" și îi mulțumesc episcopului, monseniorul Malesic, pentru cuvintele de salut în numele tuturor.

Dragi prieteni, vizita voastră aici la Roma, în inima Bisericii, are loc în timp ce celebrați a 175-a aniversare a întemeierii Seminarului vostru. Ocazia este propice pentru a aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru marele număr de preoți formați de Instituția voastră în decursul acestor ani. Sunt bucuros să aflu și că Seminarul continuă să răspundă la exigențele actuale ale Bisericii, educând și formând diaconi și slujitori laici pentru a ajuta membrii poporului lui Dumnezeu în trăirea chemării lor de a fi discipoli misionari. Această chemare asumă o importanță tot mai mare în lumina parcursului sinodal pe care l-a întreprins toată Biserica.

În timp ce înaintați pe drumul care conduce la hirotonire și la slujirea pastorală, aș vrea să împărtășesc cu voi câteva reflecții scurte despre trei caracteristici ale procesului sinodal care sunt esențiale și pentru formarea voastră ca viitori preoți și slujitori ai Evangheliei.

Prima caracteristică este ascultarea, mai ales a Domnului. Știm că singuri nu putem face nimic, pentru că "dacă Domnul nu construiește casa, în zadar se trudesc cei care o zidesc" (Ps 127,1). Această conștiință ne cheamă să facem spațiu în fiecare zi din viața noastră Domnului, să medităm Cuvântul său, să găsim lumină pentru drumul nostru prin ajutorul unei însoțiri spirituale și mai ales să petrecem timp cu el în rugăciune, ascultându-l în tăcere în fața tabernacolului. Nu uitați niciodată importanța de a vă pune în fața Domnului pentru a asculta ceea ce vrea să vă spună. De fapt, a asculta glasul lui Dumnezeu în adâncul inimii noastră și a discerne voința sa este indispensabil pentru creșterea noastră interioară, mai ales atunci când ne aflăm în fața unor misiuni urgente și dificile. În această privință, viața seminarului vă oferă deja posibilitatea de a cultiva o obișnuire cu rugăciunea care vă va folosi în slujirea viitoare. În același timp, ascultarea Domnului comportă și răspunsul de credință la tot ceea ce el a revelat și ceea ce Biserica transmite, pentru ca să puteți învăța și vesti celorlalți adevărul și frumusețea evangheliei în mod autentic și bucuros.

A doua caracteristică a parcursului sinodal pe care v-o propun este a merge împreună. Timpul vostru de formare în seminar este o oportunitate pentru a aprofunda spiritul de comuniune fraternă, nu numai între voi, ci și cu episcopul vostru, cu preoțimea din Biserica locală, cu persoanele consacrate și cu credincioșii laici, precum și cu Biserica universală. Trebuie să ne recunoaștem parte din unicul mare popor care a primit promisiunile lui Dumnezeu ca pe un dar, nu ca pe un privilegiu. În același mod, vocația voastră este un dar care trebuie pus în slujba edificării trupului lui Cristos (cf. Ef 4,12). De fapt, bunul păstor merge împreună cu turma: uneori în față, pentru a indica drumul; uneori în mijloc, pentru a încuraja, și uneori în spate, pentru a însoți pe cei cărora le este mai greu. Amintiți-vă mereu că este important de a merge cu turma, niciodată separați de ea.

În sfârșit, a treia caracteristică: mărturia. Ascultarea lui Dumnezeu și faptul de a merge împreună cu ceilalți aduc rod în faptul de a deveni semne vii ale lui Isus prezent în lume. Fie ca anii petrecuți în seminar să vă pregătească pentru a vă dărui complet lui Dumnezeu și poporului său sfânt, în iubirea celibatară și cu inimă nedespărțită. Biserica are nevoie de entuziasmul vostru, de generozitatea voastră și de zelul vostru pentru a arăta tuturor că Dumnezeu este mereu cu noi, în fiecare circumstanță a vieții. Mă rog pentru ca, în diferitele forme de apostolat educativ și caritativ în care sunteți deja angajați, să fiți mereu semn al unei Biserici în ieșire (cf. Evangelii gaudium, 20), mărturisind și împărtășind iubirea milostivă a lui Isus cu toți membrii familiei umane, în special cei săraci și cei nevoiași.

Dragi prieteni, ascultarea, a merge împreună și mărturia marchează parcursul sinodal al Bisericii precum și drumul vostru spre hirotonirea sacerdotală. Am încredere că, în timp ce înaintați pe acest drum, studiile voastre și formarea voastră în Seminarul "Saint Mary" vă vor permite să creșteți în iubirea fidelă față de Dumnezeu și în slujirea umilă a fraților și surorilor noștri. Vă încredințez mijlocirii materne a Fecioarei Maria, patroana Seminarului vostru; din inimă vă binecuvântez pe fiecare dintre voi, familiile voastre și Bisericile voastre locale. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine. Mulțumesc!

Franciscus

(După L'Osservatore Romano, 6 martie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 235.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat