Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Salut adresat comitetului de redacție al programului de televiziune "A Sua Immagine" (4 martie 2023)

Dragi prieteni, bună ziua și bine ați venit!

Îi mulțumesc părintelui Gianni Epifani pentru cuvintele sale respectuoase. Sunt bucuros să cunosc tot grupul de la "A Sua Immagine": în afară de prezentatoare, doamna Lorena Bianchetti, și pe autori, pe redactori, pe tehnicieni și pe toți cei care colaborează la program. Și extind salutul meu și la cei care v-au precedat în trecut.

Așa cum știți, și eu urmăresc adesea, cel puțin în parte, transmisia voastră: când ajung pentru Angelus, aproape la sfârșitul Liturghiei, pentru a reciti, începeți voi și până la amiază vă ascult. Cam ca o "sală de așteptare" a lui Angelus. Această transmisiune s-a născut din colaborarea dintre RAI și Conferința Episcopală Italiană. De fapt, orarul duminical coincide, în ultima parte, cu recitarea rugăciunii Angelus în Piața "Sfântul Petru"; astfel, înainte de a mă arăta la fereastră, îmi place s-o urmăresc timp de câteva minute, și uneori am menționat unele conținuturi care m-au impresionat în mod deosebit.

Aș vrea să-l felicit pe cel care, în urmă cu douăzeci și șase de ani, a ales numele pentru transmisiune: "A Sua Immagine" ("După Chipul Său"). Aceste cuvinte ne trimit la începutul Bibliei, la Cartea Genezei, unde la apogeul creației Dumnezeu spune: "Să-l facem pe om după chipul și asemănarea noastră" (Gen 1,26). Suntem creați "după chipul" lui Dumnezeu! Nu trebuie să ne obișnuim cu această expresie, n-ar trebui să înceteze să ne uimească: în fiecare ființă umană Dumnezeu a aprins, în mod unic, o scânteie din lumina sa. în fiecare persoană, buni și răi, toți; pentru că este o problemă de substantiv, nu de adjectiv: dacă este bună, este credincioasă... nu. După chipul lui Dumnezeu: acesta este substantivul. În acest timp în care există criza "substantivității", precum și folosirea prea necuvenită a adjectivelor, suntem în epoca adjectivizării. Când te întreabă: "Cine este acesta?" - "Este un tâlhar, este acesta și este acesta...". Mai întâi adjectivul, apoi substantivul. Nu. Trebuie să reluăm substantivul lucrurilor. Și "A Sua Immagine", vocația voastră, este să caute "substantivitatea" lucrurilor și să ne elibereze de această cultură a adjectivizării.

A Sua Immagine (După chipul său). Nu lăsați ca aceste cuvinte, din obișnuință, să devină "cuvinte în vânt", sau să se reducă la o scriere pe ecran. Păstrați uimirea acestui Cuvânt, pentru a-l putea comunica. Este important. Schimbarea de epocă pe care o trăim ne mărturisește de fapt pierderea, din partea atâtor persoane, tocmai a conștiinței că suntem fii ai lui Dumnezeu, creați "după chipul său". Este nevoie s-o reînsuflețim. Pentru că acolo, în acest "chip", se află originea și fundamentul demnității umane persistente; originea și fundamentului faptului de a fi toți frați, pentru că suntem fii ai unicului Tată, iubiți și creați "după chipul său".

Coerent cu această viziune, programul vostru prezintă fețe și istorii de bărbați și femei din timpul nostru. Face asta, îndeosebi, dând glas celui care este mai slab și celui care suferă; face asta relatând despre cel care trăiește evanghelia în periferiile geografice și existențiale din Italia și din lume; face asta deschizând "ferestre" asupra situațiilor și locurilor care adesea scapă de radarele opiniei publice. Prin oaspeți și filmări voi mărturisiți, duminică după duminică, calm și fără a urla, atâtea experiențe de viață și de slujire. Ne amintiți că există tineri capabili să se angajeze și să se dedice pentru ceilalți; arătați și dramele omenirii, dar prin istorii care ne permit să menținem vie speranța, pentru că lasă să se întrevadă frumusețea evangheliei trăite.

Vă încurajez la asta, vă încurajez să continuați pe acest drum. Este nevoie de "a globaliza" solidaritatea și nu indiferența. Astăzi indiferența este atât de globalizată! A vesti evanghelia înseamnă a mărturisi cu viața noastră că există un Dumnezeu de milostivire care ne așteaptă și ne precedă, care ne-a voit și care ne iubește. Și voi, cu munca voastră specifică, puteți contribui mult în acest sens. Și, în această privință, vă mulțumesc vouă și postului RAI pentru că voi contribuiți să dați rezonanță apelurilor care, după Angelus și Regina Caeli, le adresez pentru frații și surorile care se află în condiții de dificultate gravă. Astfel îi ajutați pe telespectatori să nu-i uite, să fie aproape de ei cu rugăciunea, cu ajutorul concret și cu angajarea zilnică.

Dragi prieteni, vă mulțumesc pentru munca voastră și pentru modul în care o faceți. O însoțesc cu binecuvântarea mea și vă binecuvântez pe voi toți și pe cei dragi ai voștri. Și vă cer cu rugăminte să vă rugați pentru mine.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 287.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat