Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Valentin Bulai

Joi, 2 martie 2023, în Parohia Fundu Răcăciuni a avut loc înmormântarea părintelui Valentin Bulai, decedat în ziua de 27 februarie, după o suferință îndelungată. Au fost prezenți: PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, colegii, un mare număr de preoți, credincioșii din Parohia Fundu Răcăciuni, din Parohia Schineni, unde părintele a fost paroh timp de treisprezece ani, dar și din alte parohii, unde pr. Valentin a slujit între timp.

Așadar, joi, 2 martie, începând cu ora 10.30...

Comunitatea din Fundu Răcăciuni, așa cum ne-a obișnuit la sărbători, a întins tot ce avea mai frumos și mai popular pe garduri și pe porți: lăicere, ștergare, icoane, flori, ca și cum urma să aibă loc o sărbătoare frumoasă, totul ca înmormântarea părintelui Valentin, "fiul satului", să fie mai degrabă un moment frumos, decât un moment de suferință.

Preoții, împreună cu episcopul, după trasul clopotului, s-au îndreptat cu greu din casa parohială spre biserică din cauza mulțimii mare de credincioși care au ales să participe la înmormântare.

După ce pr. Nicu Butacu, secretarul episcopului, a dat citire câtorva date referitoare la activitatea de slujire a pr. Valentin Bulai, a urmat prohodul. Cu toții ne-am unit în rugăciune și în cântare, rugându-l pe Dumnezeu pentru cel care ne-a fost coleg și prieten.

"Cred că Răscumpărătorul meu trăiește și în ziua cea din urmă din pământ voi învia...", un adevăr de care eram cu toții convinși și asta s-a simțit din glasul tuturor participanților.

Au urmat lecturile sfinte, iar pr. Daniel Cimpu, colegul pr. Valentin, a ținut predica.

"Cum să nu mulțumim astăzi lui Dumnezeu pentru colegul nostru, pr. Valentin Bulai, spunea pr. Daniel, după ce am văzut la el o adevărată lecție de credință și de răbdare. Ne-a impresionat încă din seminar prin generozitatea sa, dar și prin capacitatea lui de sacrificiu", fapt subliniat și la sfârșitul Liturghiei, mai ales de credincioșii din comunitatea de la Schineni, acolo unde a renovat biserica, casa parohială, cimitirul și capela mortuară, dar și în filialele parohiei în egală măsură.

Simțind că sfârșitul îi este aproape, cu răbdare și tenacitate i-a sunat pe unii mai apropiați, salutându-i și "lăsându-i cu bine". A rugat-o pe asistenta care îi era alături în spitalul din Bacău să-i aprindă lumânarea, pentru că simțea că "urmează să plece..." Și chiar dacă nu a plecat imediat, până la urmă a plecat... Își pusese totul la punct: testamentul, liturghiile pe care le mai avea de celebrat, ceruse ultima ungere, viaticul, asigurându-se că doar astfel poate pleca liniștit!

După Sfânta Liturghie solemnă, preoți și laici, i-au mulțumit lui Dumnezeu pentru părintele Valentin, pentru ceea ce a fost, ca și pentru slujirea pe care a făcut-o.

La capătul sicriului, pe un scăunel simplu, se afla mama părintelui, plină de zile. Un baston era sprijinul ei în durere. Din când în când își mai ridica privirea și suspina. Ce-o fi fost în sufletul ei de mamă?! Mulțumită că fiul îi era preot, mângâiată de cuvintele frumoase spuse despre Sfinția Sa, alături de familia lărgită, l-a însoțit până la cimitir.

"Odihna cea veșnică dă-i-o lui, Doamne!" Acestea au fost ultimele cuvinte, ultima rugăciune înălțată către Dumnezeu de către păstorul diecezei, PS Iosif Păuleț, încredințând pământului trupul său, ca Domnul să-l învie în ziua de apoi.

Colegii preoți, preoții în general, credincioșii care l-au cunoscut, rămânem cu imaginea părintelui Valentin Bulai, un preot "șugubăț", optimist, un preot care avea mereu la el expresia: "Lasă, mă, o să vezi că o să fie bine!"

Dumnezeu să te odihnească împreună cu sfinții săi, părinte Valentin, coleg și prieten!

Pr. Felician Tiba

* * *

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:

- 2 martie: Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Valentin Bulai. Foto: Eduard Petrea

- 2 martie: Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Valentin Bulai (II)

* * *

Din arhiva ercis.ro:

Gândurile comunității din Schineni la funeraliile părintelui Valentin Bulai

Fundu Răcăciuni: Funeraliile părintelui Valentin Bulai

O viață pentru Viață. In memoriam pr. Valentin Bulai

A trecut la Domnul pr. Valentin Bulai


 

lecturi: 6944.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat