Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ratzinger, în urmă cu zece ani ultimul salut. Într-o carte papa "coborât de pe tron"

de Salvatore Cernuzio

"Voi știți că această zi a mea este diferită de cele precedente: nu mai sunt Suveran Pontif al Bisericii catolice: până la opt seara voi mai fi, după aceea nu voi mai fi. Sunt pur și simplu un pelerin care începe ultima etapă a pelerinajului pe acest pământ". Piața era plină, precum și străzile limitrofe. Oamenii urlau "Mulțumim" și pe pancarte, fluturate împreună cu steaguri și stindarde, se citea: "Nu pleca". Se împlinesc astăzi zece ani de la ultima apariție publică a lui Benedict al XVI-lea ca pontif al Bisericii universale: la 28 februarie 2013 Ratzinger saluta lumea la fereastra de la palatul din Castel Gandolfo cu un discurs scurt rostit liber. Imediat după aceea, ușile Palatului se închideau și gărzile elvețiene părăseau posturile lor. Renunțarea la pontificat, comunicată în latină la 11 februarie, devenea efectivă și Scaunul Apostolic devenea vacant, pentru prima dată după multe secole nu din cauza morții papei.

Volumul

Cel care amintește acea pagină de istorie a Bisericii moderne este jurnalistul Giacomo Galeazzi, vaticanist de cursă lungă de la La Stampa, în noua sa care Ratzinger. Papa coborât de pe tron, editat de Rubbettino. "La 28 februarie 2013, papa, care de atâtea ori a ridicat glasul în apărarea vieții și a familiei și împotriva păcatului intern din Biserică pe care l-a definit în timpul călătoriei pastorale în Portugalia «cea mai rea persecuție», a coborât de pe tron și s-a retras în rugăciune la Mater Ecclesiae, fosta mănăstire în inima Grădinilor Vaticane, reședință a sa de la 2 mai 2013 până la moarte". Moarte care, scrie autorul, a încheiat "o perioadă fără precedent în două milenii de istorie creștină".

Renunțarea

"Coborât de pe tron". Expresia aleasă de Galeazzi, autor a numeroase volume despre ultimii trei papi, nu este întâmplătoare, ci amintește etimologia latină a ceea ce este numit mai obișnuit "tronul pontifical", "solium pontificius", literal "tronul pontifului". În cazul lui Benedict vrea să indice nu numai gestul renunțări la slujire, la funcțiile sale, la privilegiile sale, ci mișcarea, drumul, procesul care l-a determinat pe Ratzinger să devină din păstor al Bisericii universale la călugăr "ascuns de lume", cum avea să spună el însuși la ultimul Angelus.

Unitatea Bisericii

Luându-și rămas bun în urmă cu zece ani, el însuși a ținut să precizeze că la alegerea sa ca papă a existat ceva ce avea să rămână "pentru totdeauna". Și până la sfârșit a îmbrăcat haina albă, a semnat ca "Benedictus XVI Papa emeritus", a locuit în incinta Sfântului Petru. Toate sunt elemente care au dus la interpretări sectare și ostile ale unității Bisericii, precum și a celei dintre papa emerit și cel care i-a urmat. Moartea, petrecută în ziua pe care Biserica din totdeauna o consacră mulțumirii pentru binefacerile primite în anul care a trecut, a rezolvat ambiguitățile, terminând epoca inedită a celor care în mod eronat au fost definiți "doi papi" care au împărtășit frățește același spațiu fizic și dăruirea pentru aceeași misiune: binele suprem al Bisericii.

Anecdote și culise

Pentru a înțelege toate acestea, acum când sunt deja două luni de la moartea celui care timp de zece ani a fost papă emerit, Giacomo Galeazzi în volum reînnoadă firele istoriei personale a lui Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, folosindu-se de izvoare istorice și jurnalistice, de mărturii dar și de culise și mici anecdote care au ritmat viața, studiile, cei opt ani de pontificat. Așadar, în cele 188 de pagini ale cărții este posibil, de exemplu, să se găsească printre altele numele fostului președinte al Republicii Italiene, Francesco Cossiga, care - se citește - "cita adesea colocviile sale cu Benedict al XVI-lea, de care îl lega iubirea față de literatură precum și pasiunea față de dulciuri. Duminica, fostul șef de stat trimitea în Vatican o cutie sau o tavă".

Tinerețea și Conciliul

Tehnica relatării este aceea a flashback-ului. Se pleacă de la "prezent", adică de la înmormântarea din 5 ianuarie 2023 cu "sicriul sobru și esențial" în Piața "Sfântul Petru", pentru a se întoarce înapoi în timp și a retrăi fazele istorice ale existenței lui Ratzinger, începând de la tinerețea cu "rezistența intelectuală" față de nazism, studiile academice și, mai ales, experiența de expert conciliar. Pentru tânărul teolog - rezident la Roma în Hotel Zanardelli, unde a învățat practica total italiană a "puiului de somn" - Conciliul al II-lea din Vatican "a fost un adevărat semn al destinului, al Providenței", afirmă autorul. "A trăit cele patru sesiuni ale acelei mari aventuri cufundate în ritmul incredibil de inițiative, sesiuni de lucru, brainstorming și elaborări de documente în contact strâns cu cei mai mari episcopi și teologi din secolul al XX-lea, de la Congar la Rahner, la Volk, de la De Lubac la Danielou", care au impregnat gândirea sa.

Conclavul din 2005

Celălalt eveniment istoric pe care cartea îl face să fie retrăit este conclavul din 2005 care l-a ales al 264-lea succesor al lui Petru. "Nu a fost o surpriză pentru nimeni", scrie Galeazzi, amintind legătura strânsă cu predecesorul Ioan Paul al II-lea, care la 16 aprilie 2002 a refuzat demisia prefectului Congregației pentru Doctrina Credinței care împlinea în acea zi 75 de ani. "Karol Wojtyła, deja foarte obosit de boală, nu avea nicio intenție de a renunța la cel mai autoritar colaborator al său în conducerea centrală a Bisericii", se citește.

Gândirea sa despre finanțe și principii nenegociabile

Credința de granit, episcopatul ca paternitate, rădăcinile și moștenirea unui "papă intelectual", "crescut cu Sfântul Augustin, cu Sfântul Bonaventura și cu Origene", sunt celelalte teme explorate în carte, împreună cu o analiză interesantă asupra "modernității" teologiei lui Joseph Ratzinger, teolog non "creativ", dar care "a redat modernitate tradiției", afirmă Galeazzi. Jurnalistul eliberează terenul și de "echivocurile din jurul bătăliilor bioetice întreprinse de Benedict al XVI-lea, făcând claritate cu privire la o formulare care a marcat întregul pontificat: aceea a principiilor nenegociabile care se referă la bioetică (apărarea vieții, a familiei, a libertății educative)". Și prezintă și gândirea pontifului german despre economie și finanțe, care au exercitat o fascinație în unii intelectuali laici precum Marcello Pera sau Massimo Cacciari sau într-un "ateu evlavios" ca Giuliano Ferrara, devenind punct de referință pentru cei cărora le-a fost aplicată definiția de "marxiști ratzingerieni".

Postfața lui Pennisi

Un punct, acesta din urmă, evidențiat și de Monseniorul Michele Pennisi, arhiepiscop de Monreale, în postfața semnată de el în care invită: "După decizia profetică a Papei Benedict de a renunța să slujească Biserica universală, este important de a demara o reflecție din punct de vedere teologic și canonic despre condiția unui Pontif Roman care renunță la exercitarea slujirii petrine".

(După Vatican News, 28 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 488.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat