Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

O viață pentru Viață. In memoriam pr. Valentin Bulai

În fața realității umane de pe pământ, în experiența relațiilor umane, în avalanșa evenimentelor care se succes rapid în viața oamenilor, fiorul morții le curmă.

Moartea intră fără să fie chemată și când te aștepți mai puțin!

În fiecare parohie există cel puțin un om care nu are familie, dar care aparține întregii familii umane... Un om care-l ia în brațe pe om de la sânul mamei și nu-l lasă până la mormânt. Un om care binecuvântează și sfințește leagănul, inelele de la cununie, patul de moarte al celui muribund și sicriul. Un om pe care copiii îl iubesc, îl cinstesc și de care uneori se tem. Un om pe care, chiar și cei care nu-l cunosc, îl numesc "părinte". Un om la picioarele căruia creștinii se duc să-și deschidă larg porțile sufletului și să-și verse lacrimile cele mai ascunse. Un om, prin însăși misiunea lui, e mângâietorul tuturor durerilor sufletești și trupești. Un om care e mijlocitorul dintre cei înstăriți și cei lipsiți, care vede atât pe cel bogat cât și pe cel sărac bătând la ușa sa: bogatul pentru a depune pomana sa secretă, iar săracul pentru a o primi fără a se rușina.. un om care nu aparține niciunei clase sociale, ci aparține în mod egal tuturor.

Acest om este un Om a lui Dumnezeu. Așa l-am văzut pe pr. Valentin, un preot discret, un preot care uita de sine pentru a le veni în ajutor altora cu prețul oricărui sacrificiu! Un preot al lui Dumnezeu, un preot care a îmbinat slujirea lui Cristos cu propria sa suferință, un preot care a iubit Biserica!

Redau scrisoarea unei mame creștine, care-i scria nașei de botez al fiului ei.

"În ziua în care fiul meu a celebrat prima Sfântă Liturghie, i-am mulțumit lui Dumnezeu pentru că sunt mamă de preot! Ți-am scris acum 25 de ani când Dumnezeu mi-a dăruit acest copil... și te-am rugat ca familia voastră să fiți nași! Adu-ți aminte ce nebună eram de fericire!... La Prima lui Sfântă Liturghie, îmi întindeam mâinile spre el, să-i cuprind gâtul, ca și cum l-aș fi prins pe Isus!

Ah, dar câtă deosebire între bucuria de atunci... care umplea într-adevăr inima de un sentiment nou de bucurie. Și mâhnirea care mi-a atins acum inima. Astăzi sunt mama unui preot!... Mă simt asemenea Sfintei Fecioare care îl ținea în brațele sale pe Cristos, mort, rece și fără viață! Îmi amintesc, ca acum, ziua hirotonirii! Am fost acolo, dar n-am văzut pe nimeni altcineva decât pe el, el care îngenunchea, el care era cu fața culcat la pământ, el care se ridica, el care se întorcea recules de la episcop, care i-a pus mâinile pe cap. Nu a fost zi să nu spun: Mulțumesc, Doamne! Acest fiu este al meu, dar de acum nu-mi mai aparține: este al tău. Apără-l chiar și de umbra păcatului. El este sarea pământului; nu permite ca el să se strice!...

El, preotul... deși a slujit departe de mine, zilnic mă uneam în rugăciune cu el, să poată sluji după cum i-ar plăcea lui Isus. Și azi dimineață a celebrat Sfânta Liturghie... suferința pe care a dus-o pe picioare n-am știut-o pe cât a fost, căci dorea să nu-mi împovăreze bătrânețile. Acum privesc la sicriul lui ca la Sfântul Altar. Este imaginea lui Isus care s-a jertfit până la moarte, ca apoi să învie! Fiul meu trăiește! Dumnezeul meu, te iubesc și-l iubesc și pe el! Ce momente! Ele nu se pot descrie niciodată!".

Gândul și pregătirea la moarte este semn de sănătate sufletească. Părintele Valentin o făcea mereu!

Acum o cruce obișnuită îi indică locul din cimitir.... Iată o viață ce s-a scurs! Iată un om care a mers să se odihnească în veșnicie, adică acolo unde sufletul său trăia deja de mai înainte. Pe acest pământ el a îndeplinit acțiunea cea mai măreață: a continuat un adevăr nemuritor, a fost o verigă a unui lanț mare de credință și virtute și a lăsat generațiilor viitoare o credință, o Cale, un Dumnezeu care te vrea fiul lui!

Să nu uităm în rugăciunile noastre pe tânărul preot Valentin! Dumnezeu să-i dea răsplata slujitorului credincios!

Un preot

* * *

A trecut la Domnul pr. Valentin Bulai


 

lecturi: 3885.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat