Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Împreună pentru Pace... purtători de Speranță

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași a organizat vineri, 24 februarie 2023, un eveniment dedicat persoanelor refugiate din Ucraina, intitulat "Împreună pentru Pace... purtători de Speranță", la Catedrala Romano-Catolică "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași.

În cadrul evenimentului, au avut loc două momente: un moment de comuniune și împărtășire în Aula "Anton Durcovici", prin care am fost chemați cu toții să înălțăm un gând de apropiere, susținere și însoțire pe cale pentru toți cei loviți de catastrofa războiului.

În cadrul acestui moment, în care s-a pus accent pe demnitatea omului și valoarea umană, ne-am simțit binecuvântați de prezența și cuvintele părintelui Oleg Petrov din Ucraina, care a fost implicat de-a lungul timpului, în numeroase activități de ajutorare a refugiaților din Ucraina: "Fiecare om e făptura lui Dumnezeu. Voi ne-ați primit așa cum suntem noi, cu diferite caractere și obiceiuri. Prioritatea este să fim vrednici trupește și sufletește, să nu ne pierdem și să fim oameni. România nu este cea mai bogată țară a Europei, dar ne-a oferit toată dragostea, răbdarea și susținerea. Vă mulțumim din suflet!"

Părintele Iosif Iacob, directorul Asociației Centrul Diecezan Caritas Iași, ne-a binecuvântat cu un cuvânt de suflet: "Acesta este un eveniment în cadrul căruia dorim să evidențiem importanța omeniei și a solidarității, importanța coresponsabilizării pentru binele omului, în favoarea păcii, hrănind, prin ceea ce suntem și facem, speranța. Este un eveniment care dorește să sublinieze că binele continuă să fie prezent în lume și în situații dificile. Este un eveniment care dorește să sublinieze că binele, dreptatea și solidaritatea trebuie să își găsească neîncetat locul în inimile oamenilor."

Am avut onoarea de a-i avea alături pe episcopul emerit al Diecezei de Iași, Preasfințitul Petru Gherghel, și pe părintele Egidiu Condac, econom diecezan și vicar episcopal la Secțiunea Administrație-Economie, care ne sunt în permanență alături și ne asigură de toată susținerea.

Am avut parte de lacrimi și multe emoții la momentele de mărturie a două angajate Caritas, refugiate din Ucraina, care își desfășoară activitatea în cadrul Centrului de servicii sociale pentru refugiați, pe partea de activități educaționale. Au împărtășit cum era viața lor acasă și cum niciodată nu și-au imaginat că trebuie să fugă din calea războiului cu cei mici de mână, câteva lucruri, lăsând familia și toată viața în urmă.

Ulterior, am vizionat un scurt filmuleț, retrospectiva acestui an tulburător în care am avut parte de momente dificile și situații imprevizibile, situații care au necesitat sprijin medical de urgență, consiliere imediată, transport, prezența noastră constantă pentru a veni în sprijinul oricăror situații. Am avut în grijă multe persoane refugiate, printre care copii și adulți cu dizabilități fără însoțitori, persoane cu boli cronice, persoane surdo-mute, copii orfani, suflete care ne-au oferit adevărate lecții de viață și puterea de a continua. Chiar dacă de multe ori cuvintele nu puteau fi rostite, dragostea pentru oameni ne-a ajutat să comunicăm și să oferim speranță.

Finalul primei părți a evenimentului a fost marcat de prezența micuților beneficiari ucraineni care au susținut un moment artistic extrem de emoționant.

Cel de-al doilea moment a debutat cu Calea sfintei cruci, urmată de Sfânta Liturghie pentru victimele războiului și pentru persoanele refugiate. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Iosif Păuleț, episcop de Iași, ne-a adresat cuvântul său. Am avut parte de un moment deosebit de rugăciune pentru cei care se află în continuare în stare de conflict, cei loviți de calamități naturale și cutremure și pentru cei care își plâng morții sau răniții, fiind marcați de suferințe, dureri, singurătate și tot felul de neputințe.

În continuarea acestui eveniment, duminică, 25 februarie 2023, am fost prezenți la Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret pentru a participa la Sfânta Liturghie pentru victimele războiului și pentru persoanele refugiate, la un an de la începerea activității noastre de ajutorarea a persoanelor refugiate la Siret.

Reprezentanții asociației noastre, alături de voluntari, au fost alături anul trecut, zi și noapte, timp de aproape trei luni la Centrul de primire Caritas din Siret, trup și suflet pentru ajutorarea refugiaților din Ucraina. Spațiul pus la dispoziție de Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria", prin bunăvoința pr. Carmil Farțade, a avut capacitatea de a găzdui simultan 50 de persoane refugiate. Am fost părtași la disperarea mamelor, copiilor, bătrânilor, care au fost nevoiți să își părăsească locurile natale, lăsând în urmă persoane dragi și întreaga lor viață.

A fi împreună, a ne sprijini reciproc este un act de responsabilitate umană, iar Biserica susține permanent caritatea. Evanghelia iubirii este prezentă în viața tuturor, mai ales în viața celor aflați în suferință. Sfântul Părinte Papa Francisc, în mesajul cu ocazia Zilei Mondiale a Păcii, spunea: "Doar împreună, în mod fratern, trăind solidaritatea, se poate construi pacea, poate fi garantată dreptatea și se depășesc momentele grele, dificile."

Trăim într-o perioadă de nesiguranță, însă solidaritatea oamenilor de bine în fața crizei refugiaților din Ucraina a fost uimitoare. Mulțumim cu plecăciune tuturor celor care ne sprijină în înfăptuirea binelui: Episcopia Romano-Catolică de Iași, Parohia Romano-Catolică "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Siret, parohiile din Dieceza de Iași, asociațiile și congregațiile partenere, Confederația Caritas România, Asociațiile Caritas din întreaga lume, sponsorii și donatorii din țară și din străinătate.

Vă mulțumim că sunteți și suntem alături în gând, simțire și faptă și ne asumăm responsabilitatea pentru ceea ce lipsește astăzi în lume și pentru ceea ce se poate face pentru o reînnoită speranță.

Să fim cu toții rază de speranță și pace!

Asociația Centrul Diecezan Caritas Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 24 februarie: Iași: Împreună pentru Pace... purtători de Speranță


 

lecturi: 385.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat