Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Ziua Socială a Studenților, ediția a XI-a

Sâmbătă, 25 februarie 2023, la Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, a avut loc a XI-a ediție a Zilei Sociale a Studenților, având ca temă propusă "Fericiți făcătorii de pace" (Mt 5,9), una din fericirile proclamate de Isus.

Acest eveniment a fost organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași, Episcopia Romano-Catolică de Iași, prin Oficiul pentru Pastorația Universitară, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și Asociația Studenților Catolici din Iași.

Prima parte a fost moderată de conf. univ. dr. pr. Fabian Doboș și lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaș, profesori în cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Evenimentul a început cu o rugăciune, fiind urmat de salutul conf. univ. dr. pr. Ștefan Lupu, decan al Facultății de Teologie Romano-Catolică din Iași și rector al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași. Părintele a adus și salutul PS Iosif Păuleț, episcop de Iași, PS Petru Gherghel, episcop emerit, și PS Petru Sescu, episcop auxiliar.

Prima conferință a fost prezidată de pr. Alois Bulai, care a avut ca temă "Pace vă las vouă, pacea mea v-o dau vouă" (In 14,27). Pornind de la acest verset din Evanghelia după Sfântul Ioan, părintele a evidențiat că pacea este darul și binecuvântarea lui Dumnezeu, izvorâtă din unitatea Sfintei Treimi. Isus Cristos, ca revelator unic al Tatălui (cf. In 1,18), în discursul său de la Ultimă Cină, le promite ucenicilor săi adevărata pace, semn al mântuirii definitive, al noului exod. Prin antiteza dintre cei care cred și lume, o temă des întâlnită în discursul ioaneic, Isus este cel care dă pacea adevărată, pe care lumea nu este capabilă să o primească, o pace prin care el se desemnează ca învingător al acesteia.

A doua prelegere a fost ținută de conf. univ. dr. Ilie Gheorghe Fârte, profesor în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, având ca temă "O pedagogie a făcătorului de pace". Acesta a afirmat că nu poți să vorbești despre pace fără război, evidențiind că în toată creația, dar și în noi înșine există o stare conflictuală. Pornind de la exemple din viața de zi cu zi, el a pus în analiză rolul voinței în drumul de a ne descoperii locul. Competiția este cea care ne ajută să ne descoperim locul, iar reușita găsirii acestuia ne face făcători de pace,

După această prelegere, ne-am adunat împreună în capelă pentru a participa la jertfa Sfintei Liturghii, prezidată de PS Iosif Păuleț. În cadrul cuvântului de învățătură, pr. David Eduard Cristian, capelan universitar, ne-a invitat să facem o analiză atentă a inimii. El spunea că un făcător de pace trebuie să fie ca un "pacemaker", deoarece, așa cum un "pacemaker" (stimulator cardiac) ajută inima să aibă un puls normal, la fel și făcătorul de pace trebuie să dea impulsuri pentru ca în această lume să fie un climat de pace. După Sfânta Liturghie, a urmat prânzul, un moment de comuniune și de cunoaștere.

După-amiază, a urmat cea de-a doua parte a acestei zile, moderată de către lect. univ. dr. pr. Lucian Farcaș, care a ținut o conferință intitulată "Soldații și pacea. Conceptul conducerii interioare". Folosindu-se de istoria poporului german în cele două Războaie Mondiale și de experiența serviciului militar obligatoriu din perioada comunistă, părintele a evidențiat dezastrele pe care le aduc ideologiile și naționalismele asupra păcii. Acesta a menționat efemeritatea păcii făcută prin forța armată, văzându-se și în prezent efectele acesteia în zonele de conflict ale lumii.

A doua prelegere a acestei după-amiezi a fost ținută de pr. Cristian Bîrnat, explicând Experimentul Stanford, un experiment care simulează situația dintr-un penitenciar. În cadrul acestuia s-a descoperit cât de mult poate schimba mediul în care trăiește caracterul unei persoane.

După o scurtă pauză, au urmat workshop-urile, participanții organizându-se pe două grupe, unde au pus în discuție dacă funcția sau meseria poate schimba caracterul unei persoane și metodele prin care fiecare dintre noi poate deveni un făuritor de pace. Concluziile acestor discuții au fost prezentate în plen de către un reprezentat al fiecărei grupe. Ca rezumat al acestor discuții, s-a ajuns la constatarea că funcția sau responsabilitatea pot schimba caracterul unei persoane și că putem fi făcători de pace, dacă mai întâi începem să facem pace cu noi înșine.

Ziua s-a încheiat cu un moment de audiție muzicală, ocazie în care participanții și-au delectat urechile și inima cu trei versiuni muzicale ale cântecului "Agnus Dei".

Claudiu Ciasăr

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 februarie: Iași: Ziua Socială a Studenților, ediția a XI-a


 

lecturi: 403.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat