Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Angelus (26 februarie 2023)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Evanghelia din această primă duminică din Postul Mare ni-l prezintă pe Isus în deșert ispitit de diavol (cf. Mt 4,1-11). Diavol înseamnă "dezbinător". Diavolul vrea să creeze mereu dezbinare și este ceea ce își propune și ispitindu-l pe Isus. Să vedem, așadar, de cine vrea să-l dezbine și în ce mod îl ispitește.

De cine vrea diavolul să-l dezbine pe Isus? După ce a primit Botezul de la Ioan în Iordan, Isus a fost numit de Tatăl "Fiul meu iubit" (Mt 3,17) și Duhul Sfânt a coborât asupra lui sub formă de porumbel (cf. v. 16). Evanghelia ne prezintă astfel cele trei Persoane divine unite în iubire. După aceea însuși Isus va spune că a venit în lume pentru a ne face părtași și pe noi de unitatea care există între el și Tatăl (cf. In 17,11). În schimb, diavolul face contrariul: intră în scenă pentru a-l dezbina pe Isus de Tatăl și a-l abate de la misiunea sa de unitate pentru noi. Dezbină mereu.

Să vedem acum în ce mod încearcă să facă asta. Diavolul vrea să profite de condiția umană a lui Isus, care este slabă pentru că a postit patruzeci de zile și i s-a făcut foame (cf. Mt 4,2). Atunci cel răul încearcă să infiltreze în el trei "otrăvuri" puternice, pentru a paraliza misiunea sa de unitate. Aceste otrăvuri sunt alipirea, neîncrederea și puterea. Înainte de toate otrava alipirii de lucruri, de nevoi; cu raționamente convingătoare diavolul încearcă să-i dea sugestie lui Isus: "Îți este foame, de ce trebuie să postești? Ascultă nevoia ta, satisfă-o, ai dreptul și puterea pentru asta: transformă pietrele în pâine". Apoi a doua otravă, neîncrederea: "Ești sigur - insinuează cel rău - că Tatăl vrea binele tău? Pune-l la încercare, șantajează-l! Aruncă-te de pe locul cel mai înalt al templului și fă-l să facă ceea ce vrei tu". În sfârșit puterea: "Nu ai nevoie de Tatăl tău! De ce să aștepți darurile sale? Urmează criteriile lumii, ia-ți totul singur și vei fi puternic!". Cele trei ispitiri ale lui Isus. Și noi trăim între aceste ispite, mereu. Este teribil, dar este așa, și pentru noi: alipirea de lucruri, neîncrederea și setea de putere sunt trei ispite răspândite și periculoase, pe care diavolul le folosește pentru a ne dezbina de Tatăl și a nu ne mai face să ne simțim frați și surori între noi, pentru a ne duce la singurătate și la disperare. Asta a voit să-i facă lui Isus, asta vrea să ne facă nouă: să ne ducă la disperare.

Dar Isus învinge ispitele. Și cum le învinge? Evitând să discute cu diavolul și răspunzând cu cuvântul lui Dumnezeu. Acest lucru este important: cu diavolul nu se discută, cu diavolul nu se dialoghează! Isus îi face față cu cuvântul lui Dumnezeu. Citează trei fraze din Scriptură care vorbesc despre libertatea de lucruri (cf. Dt 8,3), despre încredere (cf. Dt 6,16) și despre slujirea adusă lui Dumnezeu (cf. Dt 6,13), trei fraze opuse ispitirilor. Nu dialoghează niciodată cu diavolul, nu negociază cu el, ci respinge insinuările sale cu cuvintele binefăcătoare ale Scripturii. Este o invitație și pentru noi: cu diavolul nu se discută! Nu se negociază, nu se dialoghează; nu este învins dialogând cu el, este mai puternic decât noi. Pe diavol îl înfrângem opunându-i cu credință cuvântul divin. În acest mod Isus ne învață să apărăm unitatea cu Dumnezeu și între noi de atacurile dezbinătorului. Cuvântul divin care este răspunsul lui Isus la ispita diavolului.

Și ne întrebăm: ce loc are în viața mea cuvântul lui Dumnezeu? Recurg la el în luptele mele spirituale? Dacă am un viciu sau o ispită frecventă, pentru ce, încercând să fiu ajutat, nu caut un verset din cuvântul lui Dumnezeu care să răspundă la acel viciu? Apoi, când vine ispita, îl recit, îl rog încrezându-mă în harul lui Cristos. Să încercăm, ne va ajuta în ispite, ne va ajuta mult, pentru că, printre vocile care se agită înlăuntrul nostru, va răsuna cea binefăcătoare a cuvântului lui Dumnezeu. Maria, care a primit cuvântul lui Dumnezeu și cu umilința sa a înfrânt mândria dezbinătorului, să ne însoțească în lupta spirituală din Postul Mare.

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori!

Încă vin știri dureroase din Țara Sfântă: atâtea persoane ucise, chiar și copii... Cum se poate opri această spirală de violență? Reînnoiesc de a face în așa fel încât dialogul să prevaleze asupra urii și asupra răzbunării și îl rog pe Dumnezeu pentru palestinieni și israelieni, pentru ca să găsească drumul fraternității și al păcii, cu ajutorul comunității internaționale.

Sunt foarte îngrijorat și pentru situația din Burkina Faso, unde continuă atacurile teroriste. Invit să ne rugăm pentru populația din acea țară iubită, pentru ca violențele îndurate să nu-i facă să piardă încrederea în drumul democrației, al dreptății și al păcii.

În această dimineață am aflat cu durere despre naufragiul petrecut pe coasta calabreză, la Crotone. Deja au fost recuperați patruzeci de morți, între care mulți copii. Mă rog pentru fiecare dintre ei, pentru cei dispăruți și pentru ceilalți migranți supraviețuitori. Mulțumesc celor care au adus ajutor și celor care dau primire. Sfânta Fecioară Maria să-i susțină pe acești frați și surori ai noștri. Și să nu uităm tragedia războiului din Ucraina, deja de un an a fost fapt de război. Și să nu uităm durerea poporului sirian și a celui turc datorită cutremurului.

Adresez salutul meu vouă tuturor veniți din Italia și din alte țări. Salut pelerinii care provin din Spania, din Portugalia, din Mexic și din Croația. Salut credincioșii din Palermo, Montelepre, Termini Imerese și Riese Pio X; seminariștii din Seminarul Campano Interregional din Napoli; adolescenții din diferite parohii din Dieceza de Milano; tineri de la Mir din Cavaion și Seba (Verona), grupul din Limbadi și copiii de la Prima Împărtășanie din Sant'Aurea a Ostia Antica.

Primesc Asociația Italiană Donatori de Organe, care celebrează 50 de ani de la înființare: vă mulțumesc pentru angajarea voastră de solidaritate socială și vă îndemn să continuați să promovați viața prin donarea de organe. Apoi, un salut special celor care au venit cu ocazia Zilei Bolilor Rare, care va fi poimâine: reînnoiesc încurajarea mea pentru Asociațiile bolnavilor și a celor din familie; să nu lipsească, în special pentru copii, apropierea noastră pentru a-i face să simtă iubirea și duioșia lui Dumnezeu.

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 313.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat