Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnire cu persoanele văduve

Sâmbătă, 25 februarie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, jud. Neamț a avut loc întâlnirea "de primăvară" cu persoanele văduve. Inițiativa a avut loc sub auspiciile Oficiului pentru Pastorația Familiei, din cadrul Curiei diecezane de Iași, și a adunat persoane văduve din mai multe parohii. Tema întâlnirii a fost inspirată din Evanghelia zilei: "Părăsind toate, s-a ridicat și l-a urmat" (Lc 5, 28).

Evenimentul a început cu primirea participanților și invitarea lor la un ceai sau la o cafea. Și pentru că eram mult prea mulți ca să încăpem în Aula magna a centrului, la propunerea pr. Felician Tiba, organizatorul întâlnirii, am acceptat ca toate conferințele, ca și Sfânta Liturghie, să aibă loc în capela "Sfânta Familie".

Conferința părintelui Felician, cu tema "Părăsind toate, s-a ridicat și l-a urmat", dincolo de imaginile impresionante folosite, ne-a marcat cumva ziua mai ales atunci când am înțeles din cele spune că și noi, persoanele văduve, asemenea ucenicilor, suntem discipoli ai lui Isus. Levi, despre care vorbea Evanghelia zilei, la chemarea lui Isus, fără să facă prea multe calcule, s-a ridicat și l-a urmat. A lăsat toate și l-a urmat. A lăsat "toate", spunea părintele, ca să dobândească "Totul". Pe aceeași logică, rămânând fără soț sau fără soție, depinde de caz, car erau pentru noi "totul", Dumnezeu ne-a chemat să dobândim "Totul", adică pe el. Ca persoane văduve, avem mai mult timp pentru Dumnezeu, pentru opere de caritate, pentru voluntariat, pentru rugăciune, pentru orele de adorație din biserică, pentru rozariu. Persoanele văduve, datorită timpului pe care îl au la dispoziție își pot dedicat viața în întregime lui Dumnezeu, care este "Totul"!

A urmat Sfânta Liturghie în cadrul căreia, la predică, părintele Felician a dezvoltat și mai mult și mai frumos tema zilei. Am cântat, ne-am rugat, am avut posibilitatea să ne spovedim, o pregătire cum nu se putea mai bine pentru începutul Postului Mare.

Prânzul, la rândul său, a avut o însemnătate deosebită pentru noi, pentru că ne-am adunat cu toții în sala de mese, unde, dincolo de hrana în sine, am putut să socializăm, să ne cunoaștem, să împărtășim bucurii și necazuri împreună.

După-amiază a urmat conferința doamnei Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, conferință în cadrul căreia, pornind de la "văduva săracă" din Evanghelie (Mt 12,41-44), ne-a ajutat să înțelegem că, atunci când dăruim, să nu așteptăm absolut nimic în schimb, nici aprecieri, nici laude, nici recunoștință.

"Pare imposibil, spunea doamna Eugenia, dar atunci când Domnul ne cere ceva, înseamnă că este posibil. Tot ceea ce ne cere, poate uneori foarte greu pentru noi, este doar pentru a deveni ceea ce suntem, «chipul și asemănarea» lui Dumnezeu".

Cu ajutorul discursului pe care Isus îl făcuse înainte de exemplul cu văduva, care a dat totul, discursul despre fericiri (Mt 5,1-12), am fost conduse în minunata aventură a lui "Fericiți sunteți..." pentru că "Domnul a privit la smerenia slujitoarei sale", pe când ea era încă "săracă", pentru că doar astfel el a putut să facă în ea lucruri mari.

Întâlnirea s-a încheiat cu mulțumirile pe care pr. Felician le-a adus încă o dată participanților, dar și celor care în felul lor au făcut ca o astfel de zi să fie frumoasă: echipei care s-a ocupat de partea culinară, doamnei Maria Balașcă, care a fost sufletul adunării persoanelor văduve din multele parohii de proveniență, dar și părintelui Marian Cazacu, vicar parohial la Oțeleni, pentru că a ascultat spovezile persoanelor prezente.

Abia așteptăm următoarea întâlnire!

Victorița Gabor

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 25 februarie: Traian: Întâlnire cu persoanele văduve


 

lecturi: 3385.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat