Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Papa Francisc: Discurs adresat delegației de monahi din Bisericile ortodoxe orientale (23 februarie 2023)

Discursul Sfântului Părinte înmânat

Iubiți frați,

Vă salut cu bucurie în Domnul. Sunt bucuros să vă primesc pentru a treia ediție a aceste inițiative frumoase de vizite la Roma a tinerilor preoți și monahii din Bisericile orientale ortodoxe. Fiți bineveniți! Anul acesta, ați venit aici la începutul Postului Mare, itinerar pe care creștinii îl parcurg ca pregătire pentru Paștele lui Cristos, inima credinței noastre. Îmi vine în minte un alt drum: cel pe care doi discipoli l-au parcurs împreună cu Cel Înviat chiar în ziua de Paște (cf. Lc 24,13-35). Acel drum spre Emaus poate simboliza, într-un anumit sens, parcursul ecumenic al creștinilor spre comuniunea deplină. De fapt, văd puncte în comun între cele două drumuri, trei elemente pe care aș vrea să le împărtășesc cu voi astăzi.

Primul este că dacă creștinii merg împreună, așa cum făceau cei doi discipoli din Emaus, vor fi însoțiți de Cristos, care se va alătura, va motiva și va duce la împlinire parcursul lor. De fapt, Isus ajunge la cei doi discipoli, răscoliți și dezorientați, de-a lungul drumului; se apropie de ei pe neașteptate, devenind călător cu ei. Atunci drumul devine un pelerinaj. Desigur, tristețea și concentrarea pe ei înșiși au împiedicat ochii lor să-l recunoască (cf. v. 16); în mod asemănător, descurajarea și autoreferențialitatea îi împiedică pe creștinii de confesiuni diferite să vadă ceea ce îi unește, să recunoască pe Cel care îi unește. Așadar, fiind credincioși, trebuie să credem că noi cu cât mai mult mergem împreună, cu atât vom fi mai însoțiți în mod misterios de Cristos, pentru că unitatea este un pelerinaj comun.

Spune evanghelistul că acei doi discipoli "vorbeau între ei despre toate cele întâmplate", "vorbeau și se întrebau" (v. 14-15). Acesta este al doilea element, dialogul: dialog al carității, dialog al adevărului, dialog al vieții, pentru a relua cele trei tipologii indicate de Vademecum ecumenic al Dicasterului pentru Promovarea Unității Creștinilor. Dialogul pelerinilor din Emaus duce la dialogul cu Isus, care devine exegetul; pe baza conversațiilor lor, Cristos le vorbește inimilor lor, îi trezește, îi face să ardă explicând în toate Scripturile ceea ce se referă la el (cf. v. 27). Asta ne arată că dialogul între creștini se întemeiază pe cuvântul lui Dumnezeu, că Domnul Isus ne face să înțelegem cu lumina Duhului său.

A peregrina împreună și a dialoga; ajungem la al treilea element: evanghelistul explică faptul că atunci când discipolii s-au apropiat de Emaus, Isus "s-a făcut că merge mai departe" (v. 28). Domnul nu impune prezența sa, ci discipolii îl roagă să rămână: "Rămâi cu noi, pentru că este seară și ziua este de acum pe sfârșite" (v. 29). Au dorit să stea împreună cu Cristos. Nu au mers fiecare la casa proprie, ci au voit să prelungească această companie cu Isus și între ei, l-au rugat, au insistat. Iată al treilea element: trebuie dorită unitatea cu rugăciunea, cu toată inima și forțele, cu insistență, fără a înceta. Pentru că, dacă dorința de unitate este stinsă, nu este suficient a merge și a dialoga: totul devine ceva datorat și formal. În schimb, dacă dorința determină să se deschidă ușile lui Cristos împreună cu fratele, totul se schimbă. Scriptura amintește că Isus nu frânge Pâinea cu discipolii renunțători și neuniți; le revine lor să-l invite, să-l primească, să-l dorească împreună. Probabil asta este ceea ce lipsește mai mult astăzi creștinilor din diferitele confesiuni: o dorință arzătoare de unitate, care vine înainte de interesele de parte.

Iubiți frați, unitatea este pelerinaj, unitatea este dialog, unitatea este dorință. Dacă trăim aceste trei dimensiuni pe drumul ecumenic, atunci, ca acei discipoli, vom ajunge să-l recunoaștem împreună pe Cristos la frângerea Pâinii și vom beneficia de comuniunea cu el la aceeași masă euharistică (cf. v. 30-31). Și așa cum acei doi din Emaus s-au întors în grabă la Ierusalim pentru a relata cu bucurie și uimire ceea ce au experimentat, tot așa și noi vom putea mărturisi în mod credibil pe Răstignitul Înviat, "pentru ca lumea să creadă" (In 17,21). Iubiți frați, ați pornit în călătorie pentru a veni aici. Vă mulțumesc pentru asta. În peregrinarea voastră la Roma sper să puteți simți prezența vie a Celui Înviat, ca să crească a noastră comuniune în dialogul fratern, ca să se reînnoiască în fiecare o dorință arzătoare de unitate.

Domnul să vă binecuvânteze și Născătoarea de Dumnezeu să vă ocrotească! Vă cer să duceți salutul meu episcopilor voștri și Bisericilor voastre. Vreunul dintre voi vine din chinuita Sirie; aș vrea să exprim o apropiere deosebită de acel popor iubit, încercat, în afară de război, de cutremurul care, ca și în Turcia, a provocat atâtea victime și devastări teribile. În fața suferinței atâtor nevinovați, copii, femei, mame, familii, doresc să se facă tot posibilul pentru oameni, să nu existe motive sau sancțiuni care să împiedice ajutoarele urgente și necesare pentru populație.

Iubiți frați, vă mulțumesc și vă port în rugăciune; vă cer, cu rugăminte, să nu uitați de mine, adresându-vă Domnului. Dacă vă este pe plac, acum putem să ne rugăm împreună, fiecare în limba proprie, Tatăl nostru.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 195.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat