Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Liturghia din Miercurea Cenușii

Miercurea Cenușii marchează începutul Postului Mare în Biserica Romano-Catolică. În Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină" din Iași s-a celebrat la ora 18.00 o Liturghie cu un caracter penitențial, prin impunerea cenușii pe capul credincioșilor. A prezidat PS Iosif Păuleț, alături fiind PS Petru Sescu, episcop auxiliar, și PS Petru Gherghel, episcop emerit. Au concelebrat preoți din Episcopie în prezența unui mare număr de credincioși. Liturghia a fost precedat de Calea sfintei cruci, condusă de cei trei episcopi. Predicator la catedrală în timpul Postului Mare, pentru zilele de miercuri și vineri, este pr. Ionuț-Irimia Imbrișcă, profesor și spiritual la Seminarul Mare din Iași. Sfinția Sa a ținut cuvântul de învățătură la debutul acestui timp liturgic marcat de post, rugăciune și pomană.

Miercurea Cenușii este o zi specială în Biserica Romano-Catolică, ea fiind poarta de intrare în Postul Mare - timp de pregătire pentru sărbătoarea Paștelui. O devoțiune îndrăgită de poporul creștin este Calea sfintei cruci. Aceasta a început în catedrala care devenea tot mai plină la ora 17.30. Cei trei episcopi au rostit alternativ rugăciunile, semnalând prin prezența lor importanța parcurgerii în spirit a suferințelor și morții îndurate de Isus pentru mântuirea omenirii.

La ora 18.00 a început Sfânta Liturghie, prin intonarea cântecului "Sus pe muntele Calvar", animat de corul de tineri al catedralei, "Juvenes Ecclesiae". Au fost ascultate lecturi biblice, din profetul Ioel, din Scrisoare a doua către Corinteni și din Evanghelia după Sfântul Matei, care tematizau postul, convertirea, împăcarea cu Dumnezeu.

În predica sa, pr. Ionuț-Irimia Imbrișcă a reliefat importanța convertirii, precizând felul cum trebuie înțeleasă această exigență evanghelică, redând o reflecție pe care o făcea Papa Francisc înaintea Crăciunului anului precedent: "A ne converti înseamnă a învăța mereu, tot mai mult, să luăm în serios mesajul evangheliei și să încercăm să-l punem în practică. Nu înseamnă a ne distanța de rău, ci a pune în practică tot binele posibil".

"În fața evangheliei, rămânem ca niște copii care au nevoie mereu să învețe. A pretinde că știm tot înseamnă să păcătuim cu mândrie spirituală. Contrar convertirii este fixismul", a mai subliniat predicator. Drumul pe care trebuie să-l facem vizează interioritatea noastră. Asemenea lui Augustin, poate spune oricine, că-l caută pe Dumnezeu în afară, în timp ce el este de găsit în interior. Însă postul inimii trebuie susținut de postul trupului, căci amândouă dimensiunile sunt implicate în experimentarea lui Dumnezeu.

"Lent" este cuvântul folosit pentru post în limba engleză, iar în engleza mai veche, el înseamnă împrimăvărare, în sensul de împrospătare. E ceea ce trebuie să realizeze creștinul în Postul Mare.

În evanghelia sa, Isus propune trei căi de trăire a timpului liturgic prezent: postul, pomana și rugăciunea, recomandând discreția în înfăptuirea lor. Postul înseamnă să renunți la tot ceea ce-l împiedică pe Dumnezeu să fie pe primul loc în viața ta.

Oamenii sunt purtători unei flăcări, conform unei parabole ebraice, care se vede cu inima, o flacără care se contopește cu a celuilalt. Izolarea stinge această flacără. E chemarea fiecăruia de a căuta întâlnirea pentru a oferi propria lumină. Faptele bune nasc lumina: "Luminează-l pe celălalt și vei fi și tu lumină!"

După predică, a urmat ritul impunerii cenușii pe capul fiecărui credincios, în semn de pocăință, în timp ce preotul rostea cuvintele evanghelice: "Convertiți-vă și credeți în evanghelia!" Acest gest exprima fragilitatea și slăbiciunea firii umane care are nevoie de Dumnezeu; el simbolizează vremelnicia omului, invitându-l la încredere necondiționată în cel care la-a creat.

Credincioșii au fost invitați să parcurgă drumul convertirii pentru a ajunge la celebrarea misterului pascal la capătul celor 40 de zile.

"Te văd în chinuri grele" a fost cântecul care a încheiat adunarea euharistică.

Domnul să primească intenția de convertire și pocăință a credincioșilor, iar meditarea suferințelor și pătimirii Mântuitorului să fie în fiecare inimă motiv temeinic de reînnoire interioară!

Post binecuvântat, presărat cu roade spirituale!

Pr. Cristian Diac

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 februarie: Iași: Miercurea Cenușii la Catedrala "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Foto: Ovidiu Bișog

* * *

Iași (catedrală): Sfântul Rozariu, Calea Sfintei Cruci și Sfânta Liturghie în direct:


 

lecturi: 600.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat