Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© www.humandevelopment.va
Pentru Papa Francisc, Postul Mare are aromă de sinodalitate

În mesajul pentru Postul Mare 2023, muntele de urcat ca metaforă a Sinodului

de Angela Ambrogetti

Chiar și Postul Mare pentru Papa Francisc are aroma Sinodului, atât de mult încât mesajul pentru această perioadă puternică a liturgiei catolice se intitulează "Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal".

Evanghelia Schimbării la Față este pentru papa un prilej de reflecție: "Asceza din Postul Mare este un angajament, animat întotdeauna de har, pentru a depăși lipsa noastră de credință și rezistența noastră de a-l urma pe Isus pe calea crucii".

Să ne lăsăm conduși de Isus spre înălțimi, subliniază papa, un drum într-adevăr, dar un drum în urcuș, "care necesită efort, sacrificiu și concentrare, ca o drumeție în munți". Pentru Papa Francisc, "călătoria noastră în Postul Mare este "sinodală", pentru că o facem împreună pe același drum, discipoli ai unicului Maestru".

Țelul călătoriei este în Evanghelie momentul Schimbării la Față și "chiar și procesul sinodal pare adesea dificil și uneori putem fi descurajați. Dar ceea ce ne așteaptă la sfârșit este, fără îndoială, ceva minunat și surprinzător, care ne va ajuta să înțelegem mai bine voința lui Dumnezeu și misiunea noastră în slujba Împărăției sale". Prezența lui Moise și a lui Ilie pe Tabor, Legea și Profeții și noutatea lui Cristos "împlinire a vechiului Legământ și al promisiunilor; este inseparabilă de istoria lui Dumnezeu cu poporul său și dezvăluie sensul său profund" și astfel, explică papa, "călătoria ascetică a Postului Mare și, în mod similar, călătoria sinodală, ambele au ca scop o transfigurare, atât personală, cât și eclezială. O transformare care, în ambele cazuri, își găsește model în cea a lui Isus și este realizată prin harul misterului său pascal".

Papa Francisc indică două căi "de urmat pentru a urca împreună cu Isus și a ajunge la țintă împreună cu el".

Ascultarea Aceluia care ne vorbește în liturgie și în frații noștri, "mai ales în chipurile și poveștile celor care au nevoie de ajutor", dar și, sinodal vorbind, "ascultarea lui Cristos trece și prin ascultarea fraților și surorilor noastre din Biserică, acea ascultare reciprocă care în unele faze este obiectivul principal, dar care rămâne întotdeauna indispensabilă în metoda și stilul unei Biserici sinodale".

Cea de-a doua indicație a papei este un imn dedicat credinței zilnice și pentru "a nu ne refugia într-o religiozitate făcută din evenimente extraordinare, din experiențe sugestive, de teama de a înfrunta realitatea cu muncile sale zilnice, cu greutățile și contradicțiile sale".

Iar pentru a ajunge la Paști, spre care este orientat Postul Mare, "«retragerea» nu este un scop în sine, ci ne pregătește să trăim patimile și crucea cu credință, speranță și iubire, pentru a ajunge la Înviere. Chiar și călătoria sinodală nu trebuie să ne amăgească că am ajuns atunci când Dumnezeu ne dăruiește harul unor experiențe puternice de comuniune", iar pentru papa harul trăit la Sinod trebuie să-i susțină pe creștini "în a fi artizani ai sinodalității în viața obișnuită a comunităților noastre".

Speranța finală este ca acest Post Mare să fie o experiență a splendorii divine și astfel, "întăriți în credință", să putem "continua împreună pe drumul nostru cu el, slava poporului său și lumina neamurilor".

Mesajul este din nou semnat din Bazilica "Sfântul Ioan din Lateran", la 25 ianuarie, sărbătoarea convertirii Sfântului Paul.

În prezentarea sa în fața presei, cardinalul Michael Czerny, S.I., prefect al Dicasterului pentru slujirea dezvoltării umane integrale, a subliniat că trebuie "să înțelegem că schimbarea de mentalitate - convertirea - și caracterul comunitar al vieții umane sunt munci binecuvântate, de care depinde "ceva minunat și surprinzător" pentru această lume distrusă. Dacă vrem un Post al carității, dacă credem că rugăciunea și postul au efecte reale asupra lumii".

Președinta secției italiene a Fundației Pontificale Ajutorul Bisericii în Dificultate, Sandra Sarti, a amintit activitatea de ajutorare conform indicațiilor papei, iar pr. Walter Magnoni, responsabil al comunității pastorale "Madonna di Lourdes" din Lecco și profesor de etică socială la Facultatea de Economie a Universității Catolice a Sfintei Inimi din Milano, a povestit experiența personală de credință și de munte.

În plus, începând cu Miercurea Cenușii, în fiecare săptămână, pe site-ul web și pe rețelele de socializare ale dicasterului va fi prezentată o nouă etapă a unui drum pentru întreaga călătorie din Postul Mare, până la Paște, pentru un total de șapte etape. Fiecare etapă combină momentele cele mai importante ale urcușului pe munte cu pasaje textuale ale mesajului, propunând astfel o puncte pentru reflecție, individuală, dar și în grup, pentru un parcurs de asceză în Postul Mare. Rezervă-ți timp; pregătirea. Selectează ceea ce este indispensabil; întâlnirea cu ceilalți și pornirea; începutul ascensiunii, cu ochii bine fixați pe traseu; înaintarea în grup, fiecare în ritmul său; știința de a ne ajuta reciproc în dificultăți; sosirea în vârf, minunea panoramei.

(După ACI Stampa, 17 februarie 2023)

Traducere de Ovidiu Bișog

* * *

Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal. Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023 (17 februarie 2023)

Postul Mare - prin pustiul fragilității spre muntele întâlnirii cu Domnul. Mesajul PS Iosif Păuleț pentru Postul Mare 2023


 

lecturi: 462.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat