Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Iosif Păuleț: Mesajul pentru Postul Mare 2023

Postul Mare - prin pustiul fragilității spre muntele întâlnirii cu Domnul

Dragi confrați preoți,
Dragi persoane consacrate,
Iubiți frați și surori în Domnul,

Postul Mare reprezintă o ocazie ce ne este oferită în fiecare an de a face o experiență autentică de credință, ca pregătire pentru celebrarea misterului central al credinței noastre, Învierea Domnului.

Există două imagini biblice pe care Sfânta Biserica ni le propune în această perioadă, care ne pot ajuta să facem din Postul Mare o adevărată experiență de convertire personală și comunitară: pustiul și muntele.

Isus, înainte de a începe activitatea sa publică, a fost condus de Duhul Sfânt în pustiu și acolo a fost ispitit de diavol. Pustiul este locul încercării, al aridității, al tăcerii, al interiorității, al umilinței. În pustiu, resursele sunt limitate, iar ceea ce contează este doar esențialul pentru a trăi. Acolo lași deoparte preocupările inutile pentru a te concentra asupra a ceea ce contează și te ajută să trăiești cu adevărat.

Pustiul nu este doar un spațiu geografic precis, ci mai ales o dimensiune a vieții noastre de credință. Suntem mereu înclinați să ne concentrăm asupra vieții proprii. Lumea însăși, în mijlocul căreia trăim, ne impune un ritm de viață extrem de alert, riscând să ne pierdem reperele fundamentale ale vieții printre atâtea voci și griji care ne asaltează.

Tocmai de aceea Postul Mare este timpul în care Duhul Sfânt dorește să ne conducă și pe noi în pustiu, pentru a reintra în noi înșine prin intermediul rugăciunii. Acolo, în sinceritatea inimii, în tăcere și reculegere interioară, avem posibilitatea să ne analizăm propria viață pentru a o orienta în direcția corectă.

Pentru a trăi bine timpul Postului Mare, vă invit pe toți să găsiți momente de tăcere și de reflecție personală și comunitară. De asemenea, participarea în mod constant la celebrările liturgice care se desfășoară în bisericile noastre, primirea iertării lui Dumnezeu în sacramentul Pocăinței, parcurgerea cu credință a Căii sfintei cruci și meditarea cuvântului lui Dumnezeu ne vor ajuta să depășim pornirile egoiste ale firii noastre și să descoperim vocația la care suntem chemați, aceea de a ne dărui pe noi înșine în iubire.

A doua imagine care ne este propusă în Postul Mare este cea a muntelui, locul intimității și al întâlnirii omului cu Dumnezeu. Sfântul Părinte Papa Francisc, în mesajul pentru Postul Mare, plecând de la episodul Schimbării la Față a lui Isus, subliniază tema ascezei, a urcușului spiritual spre muntele comuniunii cu Dumnezeu: "De fapt, în acest timp liturgic, Domnul ne ia cu sine și ne duce deoparte. Chiar dacă datoriile noastre zilnice ne cer să rămânem în locurile obișnuite, trăind un cotidian adesea repetitiv și uneori plictisitor, în Postul Mare suntem invitați să «urcăm pe un munte înalt» împreună cu Isus, pentru a trăi cu poporul sfânt al lui Dumnezeu o experiență deosebită de asceză".

Papa Francisc nu insistă atât asupra momentului întâlnirii cu Domnul, cât mai ales asupra urcușului pe munte, pe care suntem chemați să-l parcurgem împreună cu ceilalți frați. Spre vârful muntelui nu urcăm singuri, separați unii de alții, ci toți împreună, ca o singură familie unită în Duhul Sfânt, așa cum ne invită și tema anului pastoral în dieceza noastră. Singuri, mai devreme sau mai târziu, riscăm să ne rătăcim și să urmăm căi greșite. Doar împreună, uniți în familia lui Dumnezeu, care este Biserica, susținându-ne și încurajându-ne unii pe alții, putem urca spre muntele Domnului, pentru a gusta bucuria comuniunii și a iubirii sale.

Iubiți frați și surori în Domnul, Isus ne invită să urcăm împreună pe munte. A urca împreună înseamnă a ne ajuta unii pe alții, a ne respecta, a ne asculta, a ne iubi așa cum ne iubește Dumnezeu. În Postul Mare, dorind să ne pregătim cât mai bine pentru solemnitatea Învierii Domnului, să ne întoarcem la stilul lui Dumnezeu, așa cum ne-a invitat Papa Francisc: "Să ne întoarcem mereu la stilul lui Dumnezeu: stilul lui Dumnezeu este apropiere, compasiune și duioșie. Dumnezeu a acționat așa mereu. Dacă noi nu vom ajunge la această Biserică a apropierii cu atitudini de compasiune și duioșie, nu vom fi Biserica Domnului. Și asta nu numai în cuvinte, ci cu prezența, așa încât să se stabilească legături de prietenie mai mari cu societatea și lumea: o Biserică ce nu se desparte de viață, ci ia asupra sa facilitățile și sărăciile din timpul nostru, îngrijind rănile și vindecând inimile istovite cu balsamul lui Dumnezeu. Să nu uităm stilul lui Dumnezeu care trebuie să ne ajute: apropiere, compasiune și duioșie" (Discursul la momentul de reflecție pentru începutul parcursului sinodal, 9 octombrie 2021).

Ca gesturi concrete de apropiere, compasiune și duioșie, vă îndemn să ne deschidem inimile în fața necesităților fraților noștri. În mod deosebit, să ne arătăm solidaritatea și iubirea noastră frățească, rugându-ne lui Dumnezeu pentru toți cei care au de suferit de pe urma epidemiilor, calamităților naturale sau a războaielor.

Împreună cu PS Petru Sescu și cu PS Petru Gherghel, vă doresc tuturor un timp binecuvântat al Postului Mare! Sfânta Fecioară Maria, Maica lui Cristos și a Bisericii, să mijlocească pentru noi și să ne însoțească pe drumul vieții!

În comuniune de rugăciune,

Iosif Păuleț
episcop de Iași

* * *

Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal. Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023

Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023 (17 februarie 2023)


 

lecturi: 1724.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat