Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

In memoriam Stanisław Grygiel, profesorul care merită un articol

Stanisław Grygiel este unul din primii profesorii pe care Sfântul Ioan Paul al II-lea i-a adus din Polonia în momentul în care a fondat la Roma, în cadrul Universității Pontificale din Lateran, Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie, astăzi Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Științe despre Căsătorie și Familie.

S-a remarcat în cadrul corpului profesoral atât prin "fața" slavă, prin accentul vădit polonez în italiana pe care o vorbea la perfecție, dar și printr-o atenție specială față de om, atenție învățată cu atâta dăruire de la maestrul său, Karol Wojtyła, Papa Ioan Paul al II-lea.

Pe Stanisław Grygiel l-am avut ca profesor la Institutul "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie din Roma și l-am avut la câte un curs aproape în fiecare semestru. Dacă nu era la curs, sigur era la un curs opțional sau la un seminar. Era în același timp om, profesor, teolog, filozof, antropolog, dar înainte de toate era prieten. Să bei un cappucino cu profesorul Grygiel era o mare onoare, dar să-l asculți vorbind despre Ioan Paul al II-lea, prietenul de casă al familiei Gryigiel, era o plăcere.

De la el l-am cunoscut mai bine pe omul Karol Wojtyła, pe preotul, episcopul și cardinalul Wojtyła și tot de la el l-am cunoscut pe Ioan Paul al II-lea, susținătorul teologiei trupului, apărătorul căsătoriei și al familiei. Prin modul apăsat de a pronunța anumite cuvinte te făcea să înțelegi că în Teologia trupului sunt esențiale. Deseori ne vorbea având mâinile semiîmpreunate, ca și cum ar fi voit să construiască un acoperiș, cu ajutorul căruia să apere toată învățătura despre familie a prietenului său, Ioan Paul al II-lea.

Cât de mult ne doream cu toți colegii să terminăm măcar cu câteva minute mai degrabă ora de curs pentru a lăsa spațiu povestirilor despre Ioan Paul al II-lea!

Iubea România și iubea Iașul, Dieceza de Iași. Prima dată când ne-am prezentat și a auzit că sunt de la Iași, a spus: "Aha, da, de acolo..., știu, voi nu sunteți departe de ceea ce înseamnă Polonia pentru noi în trăirea credinței. Suferința ne-a unit deopotrivă. Și voi aveți suficienți martiri ai credinței".

Cum aș putea uita momentul în care a avut pentru prima dată în mâini traducerea în limba română a catehezelor Papei Ioan Paul al II-lea despre "Iubirea umană în planul lui Dumnezeu?" Era o mândrie pentru institut. Era a treizeci și șasea limbă în care erau traduse. Un vis împlinit de-al Papei Ioan Paul al II-lea cu fiecare traducere care se făcea.

Iar când ne vorba despre Ludmila, soția sa, se însenina deodată. Ne vorbea cu atâta respect și delicatețe, încât părea că e alături și nu vrea să o deranjeze. Avea atât respect față de femeie în general, încât cu toate vorbea la dumneavoastră, chiar dacă erau mult mai mici față de dumnealui.

Stanisław Grygiel, profesorul nostru, al celor care am studiat la Institutul Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Studii despre Căsătorie și Familie din Roma, s-a stins din viață lăsând institutului, dar și Bisericii studii filozofice și antropologice deosebit de profunde. S-a dus să-l întâlnească pe maestrul și prietenul său apropiat, Ioan Paul al II-lea, dar mai ales s-au dus împreună să-l întâlnească pe cel care le-a lumina și le-a motivat fiecare alegere făcută în viață, pe Isus Cristos.

Odihnește-te în pace, profesor drag!

Pr. Felician Tiba,
fost student


 

lecturi: 459.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat