Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Războiul feroce a luat zâmbetul de la copii, dar să nu pierdem speranța

de Salvatore Cernuzio

Zece întrebări pentru a reînnoda firul de zece ani de pontificat, dar și pentru a privi la rănile lumii, începând de la "războiul feroce" care a furat zâmbetul atâtor copii, precum și pentru a reflecta asupra neliniștilor inimii omului. Cele care duc la căderea într-o "boală" periculoasă: alipirea de "eșecurile" și de "lucrurile urâte" ale vieții. Papa Francisc este în dialog cu părintele Davide Banzato, preot din comunitatea Nuovi Orizzonti și față cunoscută de la tv cu programul Mediaset I viaggi del cuore. Și tocmai al emisiunii speciale I viaggi del cuore de sâmbătă, 18 februarie 2023, transmisă pe Canale 5 Papa Francisc este protagonistul cu un colocviu la Casa "Sfânta Marta", născut, explică autorul, în mod spontan și neașteptat. De fapt trebuia să fie un mesaj video de salut adresat trupei, regizorilor și producătorului, a devenit un adevărat interviu transmis în parte pe Mediaset. Va fi publicat integral într-o carte editată de Piemme în colaborare cu Libreria Editrice Vaticana la 21 februarie cu titlul "Caută orizontul tău. A ne ridica și a reporni astăzi".

A nu ne alipi de lucrurile urâte

Interviul pornește de la un punct îndrăgit de papa care este cel al amintirii. "Un har", spune el, care "ne duce la rădăcinile actualității noastre". "Cum este personalitatea mea, care urmează să sfârșească viața, de unde a crescut...", explică Papa Francisc, amintind rudele sale din Piemont pe care le-a vizitat personal în noiembrie 2022. "Sunt locuri semnificative de amintire, persoane care au marcat viața noastră. Este ceva bun a călători". Dar în această călătorie în amintire și în rădăcini există totuși "un pericol", avertizează pontiful: "Noi toți am avut în viață: lucruri urâte, lucruri care ne-au făcut să suferim, și există apoi o boală de a ne alipi de eșecurile vieții: nu, asta face rău. Lucrurile urâte, da, dar, să ni le amintim, să-i mulțumim Domnului care ne-a ajutat pentru a ieși, dar să nu ne așezăm acolo, pentru că aceasta este o boală. Este ca și cum (ar fi) o alipire da, de eșecuri, de lucrurile urâte".

Un moment de dezolare umană

Lucruri urâte, afirmă Papa Francisc, se întâmplă atâtea în timpul nostru. Venim dintr-o pandemie care ne-a "slăbit" și acum este războiul: "Un război care este feroce" și care a provocat "o criză economică și financiară". "Astăzi, mai ales în toată Europa, oamenii nu vor ști cum să plătească lumina, de exemplu. Vor trebui să economisească mult", afirmă papa. "Este un moment urât, este un moment de dezolare. Morții sau răniții (care vin din război)... Tu vezi morții torturați înainte de moarte, fotografiile sunt teribile".

Zâmbetul copiilor

Angoasa episcopului de Roma este mai ales pentru copii: "Au uitat să râdă... Aici au venit atâția copii, atâția din Ucraina, nu râd... Sunt amabili, da, dar nu râd, au pierdut râsul. Am mers să vizitez copiii care erau la Bambino Ges?, ucraineni, răniți, niciunul (nu avea) un zâmbet". Pentru Papa Francisc, "a lua zâmbetul de la un copil înseamnă... o tragedie!". Și această tragedie marchează timpul nostru: "Un timp unde negustoria cea mai mare este vânzarea de arme, fabrica de arme. Astăzi, dacă timp de un an - mi-a spus un tehnician - nu s-ar fabrica arme, s-ar termina foamea în lume. Războaiele cer arme. Și pentru ce un război? Pentru că de obicei un imperiu sau un guvern, când slăbește un pic, are nevoie de un război pentru a-și reveni... Este un lucru urât".

A privi orizonturi diferite

În acest scenariu dramatic, papa îndeamnă totuși să nu pierdem speranța și să privim "orizonturi" diferite. "A privi orizonturile vieții, astfel, înseamnă a privi la speranță. Precum și a privi că istoria nu se termină cu tine, nu s-a terminat cu bunicul meu, nu se va termina cu a patra generație care va veni după aceea". Această perspectivă "dă curajul de a merge mereu". Dar atenție, avertizează Papa Francisc, să nu cădem în "psihologia struțului", adică acela care "în fața oricărui lucru pune capul în pământ". Și atenție și la a privi numai propriul ombilic: "Oamenii care se privesc numai pe ei înșiși fac contrariul la căuta orizontul. Orizontul te face să privești totul". Aceasta, afirmă pontiful, este "baza virtuții speranței". Cum spuneau unii Părinți ai Bisericii care prefigurau speranța ca "o ancoră": "Fie că tu ești pe mare sau pe fluviu și arunci ancora pentru a fi sigur și te agăți de funie. Speranța, tu o arunci în veșnicie, ancora, și mergi agățat; dar dacă tu nu privești la orizont, nu mai poți, niciodată nu vei putea arunca o ancoră, nu-i așa?". "În acest timp este dificil", subliniază Papa Francisc, așadar "există Domnul există speranța. Este dificil și urât, există atâta suferință, atâta, dar există și funia și ancora. Este misterul durerii și al speranței".

Cine are credință și cine nu

Și celui care "nu are credință" ce trebuie spus? "Nu este un păcat a nu avea credința", răspunde papa. "Credința este un dar al lui Dumnezeu... Există oameni buni, foarte buni, care nu au darul credinței. Numai îi voi spune: «Fii deschis. Caută. Nu înceta să cauți. Fără angoasă: nu, nu! Deschis în mod natural»". Cel care crede trebuie să fie atent, în schimb, să nu trăiască "precum «păgânul»". Există credincioși care trăiesc așa: "Creștini prefăcuți sau, cum spunea bunica mea, creștini lejeri", spune papa. "Acestora le voi spune: «Schimbă-ți viața! Cum este viața ta? Este o viață corectă? Este o viață în slujba celorlalți? Este o viață care irosește banii?»".

Bogăția nu este păcat

De aici o reflecție despre tema bogăției: "Îmi spunea un domn că aici la Roma sunt restaurante unde, dacă inviți două persoane, la sfârșit vor fi 1.700 de euro. Dar tu trăiești așa, la acel nivel, când există oameni care mor de foame? «Eh, părinte, nu fiți comunist...». Nu, hai, aceasta este Evanghelie, eh?". "Nu vorbesc rău despre bogați, există bogați sfinți care știu să folosească bine propriile bunuri pentru ceilalți", clarifică Papa Francisc. Dar și "conduitele" definesc tipul de credință: "Dacă stilul de viață este păgân, se înțelege că nu are credință sau că are o credință de zugrăveală, de zugrăveală, da: viața ta este zugrăvită de credința dar (credința) nu are rădăcini, nu-i așa?".

În această privință, papa citează fotografia făcută de unul din "fotografii din Vatican" pe stradă la Roma a unei doamne bătrâne și bine îmbrăcate care iese dintr-un restaurant și îl ignoră pe cerșetorul care îi cere pomană: "Dacă tu nu-ți dai seama de ceva și de cineva în spatele vanității tale, al modului tău de a trăi, ești închis în tine însuți...". "Carnea fratelui tău" este "însăși carnea ta", subliniază pontiful: "Poate că mâine vei fi tu în poziția aceea... Nu-ți fie frică să atingi carnea rănită".

"Sclerocardia"

Asta ajută la învingerea "sclerocardiei", a închiderii inimii: "O inimă împietrită este foarte greu de înmuiat". "De atâtea ori Domnul folosește pentru asta situații urâte, cum sunt bolile, așa încât schimbă inima. Dar trebuie să cerem mereu Domnului: fă ca inima mea să nu devină împietrită, fă ca inima mea să fie umană, să fie aproape de orice umanitate. Astăzi, întreabă papa, câți plâng - nu spun fizic, ci în inimă - pentru copiii orfani din Ucraina? Câți suferă pentru asta? Câți suferă pentru copiii străzii care fură pentru că sunt singuri în viață?". Papa Francisc indică un tablou în salonul de la "Sfânta Marta", pictat de un artist piemontez pe baza fotografiei unui sirian care fuge cu fiul. Se numește Ca și ei constrânși să fugim și reprezentă fuga în Egipt. "Noi credem că fuga în Egipt a fost «în trăsură cu îngerii» care duc înainte... Fuga în Egipt a fost așa, așa! Această realitate a trăit-o Isus și această realitate o trăiesc atâția oameni".

"Rugați-vă pentru mine"

În interviu o aluzie și la pontificatul său care la 13 martie împlinește zece ani. Jorge Mario Bergoglio se întoarce înapoi la alegerea sa: "Săracul Petru, ce succesor și-a găsit!", exclamă el râzând, "niciodată nu-mi imaginam un lucru de acest gen pentru viața mea". Totuși a fost "naturalitate" în trecerea de la Buenos Aires la Roma: "Este o privire la orizonturi diferite". Desigur că nu lipsesc neliniștile, dar nu sunt întotdeauna "un rău", dimpotrivă, pot să devină ocazie de "discernământ". Oricum Papa Francisc cere rugăciuni pentru el: "Rugați-vă pentru mine pentru ca să pot fi un papă creștin, nu păgân, ca Domnul să-mi dea harul de a trăi ca un creștin și de a ajuta Biserica, adică sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Nu este acel preot, acel episcop, ci poporul lui Dumnezeu".

(După Vatican News, 18 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 239.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat