Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din 2018

Sâmbătă, 18 februarie 2023, la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian a avut loc întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din anul 2018, la cinci ani de la căsătorie. Evenimentul a fost organizat de către Oficiul pentru Pastorația Familiei împreună cu Centrul "Gaudium et spes" Traian.

După ce am fost sunați și invitați personal de către pr. Felician Tiba, coordonatorul pastorației familiei în Dieceza de Iași, ne-am prezentat la Traian la ora stabilită, de data aceasta nu singuri, ca la cursul pentru logodnici, ci "cu mic, cu mare", fiecare cu un copil sau chiar cu doi, după cum ne-a binecuvântat Dumnezeu pe fiecare. Imediat s-a terminat liniștea din centru, ca și curățenia. Unde sunt copii, toate sunt permise! Jucării peste tot, urme peste tot, strigăte peste tot, doar părintele, ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic, în Aula magna a centrului, ne prezenta nestingherit conferința pregătită cu această ocazie.

"Ce frumos, spunea părintele, că astăzi nu mai sunteți singuri! Este vorba de un proiect la care, indiferent cât ați fi visat, nu aveați cum să-l anticipați în toată plinătatea lui. Este vorba de darul vieții, de anii care s-au scurs de la căsătoria voastră, de atâtea daruri pe care le-ați primit de la Dumnezeu în toată această perioadă și pentru care trebuie să-i mulțumiți mereu".

În intervențiile dumnealor, doamna Maria Gherghel și domnișoara Genoveva Burcă, parte din echipa de profesori de la cursul pentru logodnici, ne-au felicitat și încurajat pentru fidelitatea noastră, ca și pentru deschiderea spre viață.

A urmat Liturghia celebrată de către pr. Felician, la începutul căreia am fost invitați să așezăm pe altar toate bucuriile și încercările noastre. "Prin căsătorie, spunea părintele la predică, ca și ucenicii, ați urcat cu Isus pe Muntele Tabor. Rochia de mireasă, costumul de mire, nuntașii care vă înconjurau au însemnat marea «schimbare» a feței voastre de până atunci. Nu v-ați mai fi dorit să se termine ceea ce vedeați și ceea ce trăiați! Dar totul era în vederea a ceea ce avea să urmeze, așa cum în cazul lui Isus și al ucenicilor, fără îndoială, era în vederea crucii. Abia aveau să înțeleagă, așa cum treptat și voi veți să ajunge să înțelegeți «de ce voi» și «de ce astfel»".

La finalul Sfintei Liturghii am avut bucuria de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Petru Sescu, episcop auxiliar de Iași, care, la rândul Excelenței Sale, ne-a felicitat și ne-a încurajat pentru ceea ce urmează în viața noastră.

"Sfânta Fecioară Maria, amintită în zi de sâmbătă, să fie model pentru voi, spunea Preasfințitul. Așa cum la nunta din Cana Galileii a acționat cu discreție, la fel să acționați și voi, unul în folosul altuia, mereu cu Isus și pentru Isus. Doar așa va continua Isus să transforme și pentru voi apa oboselii, poate a încercărilor de multe ori grele din viața voastră, în vinul bucuriei și al armoniei."

După un prânz special, fiecare din familiile prezente a primit un souvenir "auriu", astfel încât să nu uităm că suntem înconjurați cu iubire și că pentru Biserica noastră locală contăm. Familia contează!

A urmat o "masă rotundă" în cadrul căreia am avut posibilitatea să împărtășim din trăirile noastre de zi cu zi, ne-am rugat împreună și întâlnirea noastră s-a sfârșit. O așteptăm cu nerăbdare pe cea de la zece ani. Așa ne-a promis părintele!

Multe mulțumiri organizatorilor, echipei de la Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, celor care ne-au pregătit cu atâta dragoste prânzul, celor care au împodobit sala de mese cu un decor specific, Preasfințitului pentru că ne-a onorat cu prezența și cuvintele sale, dar și pr. Felician Tiba, precum și echipei sale, care neobosiți insistă să fim familii așa cum ne vrea Isus.

Mădălina și Teodor Cobzaru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18 februarie: Traian: Întâlnirea participanților la cursul pentru logodnici din 2018


 

lecturi: 1332.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat