Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Timișoara, gazdă a Campionatului European de Futsal între preoții catolici din Europa

Echipa preoților catolici care au reprezentat în acest an România a obținut locul 6 la cea de-a XV-a ediție a Campionatului European de Fotbal în Sală desfășurat în perioada 13-17 februarie 2023 la Timișoara. Au participat peste 220 preoți romano-catolici și greco-catolici din 16 țări europene (Albania, Austria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Italia, Kazahstan, Kosovo, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și, desigur, țara care a găzduit evenimentul, România). Din echipa României au făcut parte și patru preoți din Dieceza de Iași.

Fotbalul, definit de multe ori ca fiind sportul rege, a reușit în acest an (după o pauză de doi ani din cauza problemelor provocate de virusul SARS-CoV-2) să adune preoții romano-catolici și greco-catolici din diferite țări europene pentru acest campionat, ajuns deja la a XV-a ediție. Fotbalul este un sport frumos, un sport care dezvoltă ideea de spirit echipă, de altruism și fraternitate, e un mod prin care ne ajută să ne mărturisim credința.

Acest turneu a fost cu atât mai frumos cu cât țara care a organizat evenimentul a fost România, iar orașul în care s-au desfășurat majoritatea evenimentelor fiind Timișoara, declarat Capitala Europeană a Culturii pentru anul 2023.

Totuși, aceste zile au fost momente pline de comuniune și de împărtășire între preoții iubitori de fotbal, deoarece în programul fiecărei zile s-a aflat Sfânta Liturghie, masa împreună cu toți participanții, și diferite alte momente în care ne-am putut îmbogăți reciproc din bucuriile vieții preoțești.

Evenimentul cu care s-a început acest turneu a fost Sfânta Liturghie pontificală prezidată de către PS Iosif Csaba Pál, episcop al Diecezei Romano-Catolice de Timișoara, în Biserica "Notre Dame" din cartierul Iosefin, aceasta fiind biserica parohială a Parohiei personale bulgare din Timișoara. La Liturghia de deschidere a participat și episcopul Diecezei de Szeged-Csanád, PS László Kiss-Rigó, un mare iubitor al acestui sport, fiind, timp de mulți ani, portarul reprezentativei maghiare. La începutul Liturghiei, PS Csaba a citit scrisoarea Sfântului Părinte Papa Francisc pentru cea de-a XV-a ediție de Futsal între preoți, în care ne-a determinat să intensificăm sentimentele de prietenie autentică și să împărtășim din experiența noastră pastorală, pentru a ne apropia cât mai mult de oamenii la care am fost trimiși. "Vă doresc să fiți jucători de echipă - a adăugat papa; acest lucru este important nu numai pentru atingerea scopurilor sportive, ci este esențial pentru a merge împreună ca Biserică".

Pe parcursul turneului, Sfânta Liturghie a stat la baza fiecărei zile, astfel că marți Sfânta Liturghie s-a celebrat în Biserica Millennium din Timișoara (cartierul Fabric), miercuri am celebrat la Sanctuarul Marian "Maica Harurilor" de la Radna; joi am celebrat în Biserica "Preasfânta Inimă a lui Isus" (cartierul Elisabetin), unde am avut bucuria de a-l revedea și de a schimba câteva cuvinte cu fostul episcop auxiliar de Iași, PS Aurel Percă, actual arhiepiscop și mitropolit al Arhidiecezei Romano-Catolice de București, cel care a prezidat Sfânta Liturghie din cea de-a patra zi.

Am avut ocazia, de asemenea, de a vizita Memorialul Revoluției din Timișoara, Muzeul și complexul Mănăstirii franciscane de la Radna, Catedrala mitropolitană ortodoxă din Timișoara și muzeul acesteia.

Ca urmare a desfășurării campionatului național de futsal între preoți, organizat anul trecut la Oradea (echipa Diecezei de Iași fiind câștigătoare), au fost selectați următorii jucători: din Dieceza de Iași au participat pr. Emanuel-Petrache Antica, pr. Andrei-Cornel Gherghel, pr. Iulian-Robert Gherghel și pr. Laurențiu Turbuc; din Dieceza de Timișoara au participat pr. Istvan Barazsuly, pr. Dumitru Daniel, pr. Nikola Lauš și pr. Piry Radulov; din Eparhia de Cluj-Gherla au participat pr. Vasile Gabriel Man și pr. Tiberiu Vasile Vaida; din Eparhia de Oradea au participat pr. Iulian Antoniu Suciu și pr. Mihai Simion Terec, iar din Episcopia de Alba-Iulia a participat pr. Ciprian Șcheianu. Acest lot, format din 13 jucători, a reprezentat cu bucurie țara gazdă, câștigând pentru acest an un onorabil loc 6 din 16 echipe participante.

Meciurile din grupe s-au desfășurat în două săli de sport: Sala UVT-Oituz și Sala Sporturilor Constantin Jude. Echipa României s-a aflat în grupa C, grupă din care au făcut parte Slovacia, Italia și Cehia. La finalul grupei, România a ocupat locul secund cu 7 puncte, remizând cu Slovacia (2-2) și învingând Italia (2-1) și Cehia (4-0), criteriul de departajare fiind golaverajul, capitol la care slovacii au stat mai bine doar cu un singur gol, câștigând astfel grupa. În meciul din sferturi, România a pierdut în fața Poloniei cu scorul de 5-0, echipă care mai apoi a câștigat turneul. A urmat meciul pentru locurile 5-8, în care am învins Ungaria cu scorul de 2-0, asigurându-ne un loc 6. În partida contra Croației pentru locul 5, România a fost învinsă cu scorul de 1-0. Trofeul a fost câștigat de către selecționata Poloniei, care a învins Portugalia cu 3-2, reușind să-și apere titlul, obținând locul 1 la ediția a 15-a a Campionatului European de Fotbal în Sală al Preoților Catolici. Următoarea ediție a Campionatului European va avea loc în Albania, pentru care ne vom pregăti mai bine pentru un loc cât mai sus pe podium.

La finalul acestor zile frumoase dorim să îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru clipele pline de har și pentru momentele de comuniune sacerdotală trăite cu bucurie împreună cu toți preoții veniți la acest eveniment. Le mulțumim confraților preoți de la Timișoara și tuturor celor care s-au implicat pentru buna desfășurare a acestui eveniment.

Îi mulțumim părintelui Nikola Lauš (Niky), cel care a coordonat întregul eveniment și care s-a asigurat până și de cel mai mic detaliu ca totul să decurgă bine. De asemenea, îi mulțumim și părintelui Istvan Barazsuly (Piști), cel care a găzduit lotul României și care a fost ghidul și însoțitorul nostru pe toată durata acestui turneu.

Le mulțumim colegilor preoți, atât din echipa noastră cât și din toate celelalte țări, pentru aceste zile pline de har, cât și celor care au susținut acest eveniment. Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toți și să ne dea mult har în slujirea preoțească!

Pr. Iulian-Robert Gherghel

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 13-17 februarie: Timișoara, gazdă a Campionatului European de Futsal între preoții catolici din Europa


 

lecturi: 1342.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat