Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

© Vatican Media
Conferință de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023 (17 februarie 2023)

Vineri, 17 februarie 2023, a avut loc în transmisie directă streaming din Sala de Presă a Sfântului Scaun, Sala Sfântul Pius al X-lea, Via dell'Ospedale 1, Conferința de presă de prezentare a Mesajului Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare despre tema "Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal". Au intervenit: Eminența Sa cardinalul Michael Czerny, S.I., prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale; părintele Walter Magnoni, responsabil al comunității pastorale "Sfânta Fecioară Maria de Lourdes" din Lecco și profesor de etică socială în Facultatea de Economie din Universitatea Catolică "Sacro Cuore" din Milano, și dr. Sandra Sarti, președinte al Kirche in Not Italia. Prezentăm în continuare intervențiile:

Intervenția Eminenței Sale cardinalul Michael Czerny, S.I.

Rar legăm Postul Mare și frumusețea, dar este ceea ce Papa Francisc ne invită să facem în mesajul pe care-l prezentăm astăzi. El îndreaptă atenția la muntele pe care Isus le oferă la trei dintre discipolii săi un moment foarte luminos, care va trebui să susțină drumul lor.

Aici sunt două provocări la adresa simțului comun.

Prima: că frumusețea provine din schimbare, sau mai bine zis din truda de a ne regândi pe noi înșine. În limbajul biblic: din convertire.

A doua: că frumusețea este o experiență colectivă, intimă e adevărat, dar nu privată. În limbajul eclezial, este o experiență sinodală. Astfel, când lucrăm asupra noastră înșine în Postul Mare - experimentând o asceză - dorim ca lumina să crească, bucuria să crească. Sperăm în lumina schimbării și în bucuria colectivă.

Este cutumă ca mesajul papei de Postul Mare conține o referință la caritate: Papa Francisc îi îndeamnă pe credincioși să trăiască rugăciunea și postul în direcția unei îmbunătățiri a lumii. Sfântul Paul al VI-lea spunea: în direcția unei dezvoltări umane integrale. Imaginea evanghelică a Schimbării la Față ne ajută anul acesta să interpretăm această orientare în mod mai radical.

Suntem neliniștiți de evenimente dramatice. Situația care a urmat după pandemie este încă nesigură. Războiul din Ucraina nu pare să se îndrepte spre sfârșit și este numai unul printre alte zeci, probabil între toate acela care revelează în mod mai evident cât de expusă este întreaga lume la pericolul distrugerii. În afară de asta, cutremurul devastator din Turcia și din Siria ne amintește de numeroasele catastrofe naturale ale unei creații care pare să strige, care geme și suferă (cf. Rom 8). O idee primitivă despre divinitate ar sugera să se recurgă la sacrificii și penitențe pentru a potoli forțele care ne dăunează. Nu acesta este Postul Mare al creștinilor, care mai degrabă îl mărturisesc pe Cristos ca lumină a lumii și spre el se orientează.

La sfârșitul secolului trecut, cardinalul Carlo Maria Martini a ales textul Schimbării la Față pentru a răspunde la întrebarea lui Dostoievski: "Care frumusețe va salva lumea?". Și afirma: "În discipolii care urcă pe munte, purtând în inima lor toate neliniștile și poverile care agită istoria lor personală și colectivă, este posibil să citim întrebările care sunt în noi cu privire la sensul timpului, cererea de semnificație care vine din angoasele produse de violență și de toate tragediile".

În mesajul din acest an, Papa Francisc se apropie de aceste considerații, recurgând la ceea ce sfântul Ignațiu numea "compoziția locului", adică exercițiul imaginației care ne face să ne identificăm cu situația descrisă. Scrie papa: "Ca în orice excursie angajantă pe munte: urcând trebuie ținută privirea bine îndreptată la cărare; dar panorama care se deschide larg la sfârșit surprinde și răsplătește prin minunăția sa". Astfel, simțim surpriza Schimbării la Față: "Frumusețea divină a acestei viziuni a fost în mod incomparabil superioară oricărei oboseli pe care discipolii poate că au avut-o urcând pe Tabor".

Desigur, asta ne face să ne gândim la trudele tuturor celor care suferă și trăiesc viața lor ca un urcuș prea aspru. Și am putea să ne întrebăm dacă nu cumva indiferența noastră face mai dur drumul lor. Biserica vrea să ajute la înlăturarea obstacolelor și poverilor care împiedică dezvoltarea umană, viața din belșug.

O altă temă din acest an, la care Papa Francisc face referință explicită, este truda de a fi Biserică sinodală. Sau mai bine zis, truda de a deveni astfel: este ca un urcuș lung. Scrie papa: "Și procesul sinodal apare adesea greu și uneori ne-am putea descuraja. Dar ceea ce ne așteaptă la sfârșit este fără îndoială ceva minunat și surprinzător, care ne va ajuta să înțelegem mai bine voința lui Dumnezeu și misiunea noastră în slujba Împărăției sale".

Așadar, trebuie să înțelegem că schimbarea de mentalitate - convertirea - și natura comunitară a vieții umane sunt trude binecuvântate, de care depinde "ceva minunat și surprinzător" pentru această lume aflată în bucăți. Dacă vrem un Post Mare de caritate, dacă noi credem că rugăciunea și postul au efecte reale asupra lumii, trebuie să lărgim ideea de pomană la ceva mai mare, adică la ideea biblică de restituire. După cum drumul sinodal face prezent Cuvântul lui Dumnezeu printre toți botezații și în cadrul Bisericilor locale, tot așa Evanghelia trăită restituie bucurie și speranță întregii omeniri. Bucurie și speranță, Gaudium et spes: este mișcarea Conciliului al II-lea din Vatican, un drum în urcuș pe care Papa Francisc ne îndeamnă să nu-l abandonăm. Drumul este misiunea. Și misiunea este caritatea, care pune în discuție o organizare a lumii și a Bisericii care poate să pară nemodificabilă, dar este schimbătoare, pentru că este rod al deciziilor, al libertății.

Convertire, bucurie, speranță. Dicasterul pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale, începând de astăzi, va relansa din săptămână în săptămână conținuturile acestui mesaj. Dorim să oferim Bisericilor din toată lumea ajutorul nostru, diversificat și foarte concret, pentru a îmbrățișa propunerea de Postul Mare a Papei Francisc și pentru a trăi fiecare propria Schimbare la Față.

Intervenția părintelui Walter Magnoni

Am citit Mesajul papei pentru Postul Mare și mi-am imaginat momentele în care Isus urca pe munți, pentru a se ruga în tăcerea nopții, pentru a relata oamenilor cine este cu adevărat omul fericit și pentru a se schimba la față și a arăta cu anticipație - lui Petru, Iacob și Ioan - gloria Paștelui.

M-am gândit la câte dăți în viața mea mi-am luat timp pentru a urca pe munți, pe care îi iubesc din totdeauna, pentru a căuta pace, pentru a mă bucura de frumusețea creației și pentru a-l lăuda pe Dumnezeul vieții.

Când eram încă adolescent, cred că aveam 13 sau 14 ani, tocmai experiența muntelui m-a făcut să spun cu convingere, pentru prima dată: "Dar atunci Dumnezeu există!".

Am crescut într-o familie care încă de mic m-a educat la credința catolică, dar cu timpul se nășteau în mine atâtea întrebări și aveam îndoieli despre Dumnezeu și existența sa.

Astfel în ziua aceea, în timp ce mergeam cu prietenii mei de la oratoriu prin acei munți, am avut parcă o iluminare. Eram un băiețaș fără mari interese, dincolo de fotbal. Dar acea viziune a fost o frumusețe care m-a cucerit. Munții pe care-i aveam în fața mea îmi relatau despre o imensitate, iar frumusețea lor m-a trimis la mâna creatoare a lui Dumnezeu.

Din acea zi muntele a fost mereu un loc spiritual, o experiență de frumusețe care îmi dăruiește energie și voință de a relata tuturor cum în tăcerea munților este mai ușor "a-l simți pe Dumnezeu". Florile și pietrele, izvoarele de apă și ghețarii continuă să mă încânte.

Scrie papa: "Ca în orice excursie angajantă pe munte: urcând trebuie ținută privirea bine îndreptată la cărare; dar panorama care se deschide larg la sfârșit surprinde și răsplătește prin minunăția sa". Aș vrea să subscriu aceste cuvinte și să spun cu interpretează cu adevărat simțirea mea. Adaug un amănunt: muntele ne relatează și setea noastră de Dumnezeu. Și Isus pe muntele Calvarului experimentează setea. Muntele, mai ales când urcușul este obositor și în zilele mai calde provoacă sete și nu avem întotdeauna cu noi apă suficientă pentru a sătura credința noastră. Astfel de fiecare dată mă gândesc la "setea noastră de Dumnezeu" și îmi revin în minte cuvintele lui José Tolentino Mendonça: "Credința nu rezolvă setea noastră. Adesea o intensifică, o aduce la suprafață și, în unele circumstanțe, o face chiar mai dramatică. Dar credința ne ajută să vedem în sete o formă de drum și de rugăciune".

Îmi place mult legătura pe care pontiful o face între drumul din Postul Mare și sinodalitate. Este un mers împreună ca discipoli ai unicului Învățător.

În această privință aș vrea să vă relatez o inițiativă pe care am promovat-o de când, în urmă cu circa un an și jumătate, am fost chemat să fiu paroh pentru trei parohii în orașul Lecco. Trăiesc într-un teritoriu magnific între lac și munți. Este ținutul de la care Alessandro Manzoni s-a inspirat pentru a scrie vestitul roman "Logodnicii".

Când am ajuns, m-am aflat în fața unei comunități marcate de experiența Covidului. Cei mai fragili încă nu aveau încredere să vină la biserică. Toți purtau masca și nu era ușor să se întâlnească. Și totuși simțeam că în aer era o necesitate puternică de a sta din nou împreună. Astfel am lansat inițiativa "Duminica la munte" și am prezentat-o ca o propunere de sinodalitate. De fapt, "sinod" este etimologic un "a merge împreună". În fiecare lună după liturghia duminicală plecăm pe jos spre una din multele destinații la care se poate ajunge. Nu este necesară înscrierea, este suficient să vină la liturghie deja pregătiți pentru drum. Nu folosim mașini sau alte mijloace pentru a ne apropia de munți, și pentru că suntem cu adevărat la poalele munților. Mici și mari merg împreună. Ajunși la destinație împărtășim mâncarea. Este frumos a vedea că există mereu vreunul care oferă celorlalți ceva ce a gătit. Copiii mănâncă mereu în mod rapid și apoi se joacă în aer liber. Adulții vorbesc între ei. Există persoane venite de puțin timp în parohie care au oportunitatea de a-i cunoaște pe cei care deja trăiesc din totdeauna în acel teritoriu. După aceea, înainte de a coborî, citim împreună predica de pe munte din Mt 5 și de fiecare dată cineva relatează de ce iubește una din fericirile relatate de Isus. Rugăciunea Tatăl Nostru încheie acest moment comunitar.

Îmi dau seama că este ceva foarte simplu, dar văd cum persoanele care participă simt că și acest "a merge împreună" ajută la construirea pașilor comunității.

Lucrul frumos este că și cineva care nu este din Lecco începe să-mi telefoneze pentru a se uni și a trăi cu noi aceste "duminici la munte". A merge, a ne ruga și a împărtăși mâncarea în simplitate favorizează creșterea legăturilor și arată posibilitatea de a merge ușori pe drumurile vieții.

În Laudato si' papa scrie: "Să mergem cântând! Fie ca luptele noastre și preocuparea noastră față de această planetă să nu ne ia bucuria speranței" (LS 244).

Intervenția lui dr. Sandra Sarti

Mulțumesc Eminenței Sale cardinalul Michael Czerny, prefect al Dicasterului pentru Slujirea Dezvoltării Umane Integrale, pentru invitația respectuoasă de a participa la această conferință de presă de prezentare a Mesajului de Postul Mare 2023 al Papei Francisc.

Episodul din Evanghelie ales de Sfântul Părinte, și care constituie obiect de reflecție, este cel al Schimbării la Față petrecută pe Muntele Tabor, Muntele Sfânt al cărui nume este Gebel et-Tur adică Muntele. Muntele, în cultura antică, era locul condiției divine. Pe acel Munte am urcat, cu ani în urmă, sub conducerea preotului meu, împreună cu comunitatea mea parohială, după o lungă perioadă care la nivel personal și familial a fost extrem de grea și în care durerea mea și neputința mea au fost adesea amestecate cu furia. Tocmai pe Tabor, "deoparte", în tăcere, așezată printre frunzele unei ramuri joase a unui copac, am meditat asupra sensului acestei Evanghelii. Și abandonarea la rugăciune în acea tăcere medicamentoasă mi-a redat lumină și speranță. A urca pe Munte mi-a permis să percep îmbrățișarea Domnului și să las să plece furia care era înlăuntrul meu. Sufletul meu a coborât atunci revigorat, purificat și ușor și, chiar și astăzi, când am nevoie, urcă din nou pe aripile rapide ale amintirii și se întoarce acolo, pe Tabor, pentru a regăsi acea tăcere care este conditio sine qua non pentru căutarea lui Dumnezeu și pentru a-l asculta pe Isus care ne vorbește.

Dar dincolo de această trăire foarte personală a mea, astăzi sunt aici și în calitate de președinte al Secțiunii italiene a Fundației Pontificale Aiuto alla Chiesa che Soffre, organizație care din 1947 este alături de creștinii persecutați, și doresc să mărturisesc că munca pe care o desfășurăm în institutul nostru se conjugă cu indicația oferită nouă de Suveranul Pontif de a parcurge două cărări pentru a urca pe munte împreună cu Isus.

Prima cărare este cea indicată de Glasul lui Dumnezeu care erupe din Nor - care îl simbolizează pe Duhul Sfânt - spunând: "Acesta este fiul meu cel iubit în care este plăcerea mea; ascultați de el!". Acest termen "ascultați de el" este calea maestră care ne este indicată. Ascultați de el care este Fiul meu, spune Tatăl, și cu asta vrea să indice că noi toți credincioșii trebuie să-l ascultăm pe Isus și trebuie să-l ascultăm și atunci când vorbește despre Cruce pentru că suferința nu poate să nu facă parte din viața fiecărui om.

Papa Francisc afirmă și că Domnul "... ne vorbește în frați, mai ales în chipurile și în istoriile celor care au nevoie de ajutor". Ei bine, aceasta nu numai că este cărarea pe care comunitatea din Aiuto alla Chiesa che Soffre o parcurge încă de la întemeierea sa ci, mai mult, este obiectivul său prioritar: acela de a-i ajuta pe frații în credință care suferă.

Pentru ACS "chipurile și istoriile celor care au nevoie de ajutor" sunt și cei dintre circa 416 milioane de creștini care trăiesc în cele 26 de națiuni din lume în care încă este activ fenomenul persecuției. Și sunt și vocile celor 5,2 miliarde de persoane care în trei sferturi din lume trăiesc negarea dreptului fundamental la libertate religioasă și îndură consecințele încălcării sale.

A priva orice credincios de posibilitatea de a manifesta propriul crez și de posibilitatea de a exercita propriul cult, înseamnă a exercita o violență asupra sufletului și a încălca unul din drepturile umane fundamentale.

Nevoia de ajutor a fraților noștri în credință, suferința la care sunt supuși numai pentru că sunt creștini, există și condiționează în mod dureros viețile lor. Mulți riscă viața pentru a participa la o Liturghie, alții nu pot participa deloc. Papa Francisc n-a încetat niciodată să denunțe în mod repetat această dramă. Pentru acest motiv Aiuto alla Chiesa che Soffre realizează, grație adunării de fonduri, circa 5.000 de proiecte anuale în aproape 140 de națiuni și folosește resurse pentru a denunța indiferența care înconjoară drama încălcării libertății religioase. Apoi, în aceste ultime timpuri, chipurile și glasurile care strigă ajutor și care reclamă ascultarea noastră cea mai atentă sunt cele care provin din ruinele seismului devastator care a lovit Turcia și Siria.

În afară de asta Sfântul Părinte a indicat o a doua cărare de parcurs, aceea "să nu ne refugiem într-o religiozitate făcută din evenimente extraordinare, din experiențe sugestive, fiindu-ne frică să înfruntăm realitatea cu trudele sale zilnice, cu duritățile sale și contradicțiile sale".

Evanghelia ne învață că nu putem rămâne în cort ci, ascultând cuvântul lui Isus, trebuie mai degrabă să îmbrățișăm propriile necazuri, așa cum face el cu Crucea, și să înfruntăm trudele zilnice susținând și pe cele ale celuilalt pentru că drumul care ne este indicat este un drum comun, de apropiere, de solidaritate și de împărtășire.

Și în această direcție ACS înaintează, susținută de exemplul binefăcătorilor care donează pentru a ajuta frați pe care nu-i cunosc și pe care nu-i vor întâlni vreodată și, în același timp, grație simțului de împărtășire reușim să-i facem pe creștinii care suferă să simtă acea apropiere și acel sprijin care reînnoiește speranța lor și hrănește curajul lor.

Cu toată angajarea noastră personală și profesională, având conștiința că "Crucea mântuiește", reînnoim în fiecare zi comuniunea cu Biserica noastră și perseverăm în tentativa de a pune în practică învățătura cu care Sfântul Părinte ne invită să parcurgem acele două cărări în care fiecare pas al nostru trebuie să se traducă în acțiuni creștine de îndeplinit împreună.

Mulțumesc pentru atenția dumneavoastră.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu

* * *

Asceza din Postul Mare, itinerar sinodal. Mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru Postul Mare 2023


 

lecturi: 274.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat