Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Farrell deschide lucrările întâlnirii "Păstori și credincioși laici chemați să meargă împreună"

Nu delegați, ci coresponsabili

Trebuie depășită logica "delegării" sau cea a "înlocuirii", adică de laici "«delegați» de păstori pentru vreo slujire sporadică" sau care "«înlocuiesc» clericii în unele poziții, dar mișcându-se și ei izolat". Toate acestea sunt "reductive". A subliniat aceasta cardinalul Kevin Joseph Farrell deschizând în dimineața de 16 februarie 2023 lucrările întâlnirii pentru președinții și referenții Comisiilor episcopale pentru laicat, care se desfășoară până la 18 februarie în Aula nouă a Sinodului, în Vatican, despre tema "Păstori și credincioși laici chemați să meargă împreună".

Pentru prefectul Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, a recunoaște și a promova demnitatea și responsabilitatea laicilor, a se folosi de sfatul lor, a le încredința cu încredere roluri pentru slujirea Bisericii, a le lăsa libertate și a-i încuraja să ia inițiative corespunde indicațiilor Conciliului al II-lea din Vatican, îndeosebi din Lumen gentium. În această privință cardinalul s-a oprit asupra a două puncte: invitația la consultare și încredințarea pentru laici a funcțiilor ecleziale care prin natura lor nu cer prezența clericilor.

"Fiecare preot și fiecare episcop - a afirmat el - ar trebui să simtă necesitatea de a-i consulta pe laici înainte de a întreprinde orice inițiativă importantă în propria dieceză sau parohie". În acest sens, "convingerea intimă care determină un slujitor hirotonit să asculte glasul poporului" se naște din certitudinea că există "un har divin deja dăruit și deja activ în fiecare botezat". Acest har creează în fiecare un "simț al Bisericii" și îl face pe fiecare să intuiască unde este binele care trebuie urmărit și realizat.

Asta nu elimină, desigur, "responsabilitatea personală a episcopului cu privire la deciziile de luat". În această privință, un document al Comisiei Teologice Internaționale precizează că într-o dieceză este necesar să se distingă "între procesul pentru a elabora o decizie (decision-making) printr-o lucrare comună de discernământ, consultare și cooperare", și luarea deciziei pastorale (decision-taking) care revine autorității păstorului, "garant al apostolicității și catolicității". De fapt, elaborarea "este o misiune sinodală" în timp ce decizia "este o responsabilitate ministerială".

În Lumen gentium, a evidențiat cardinalul, există invitația de a încredința laicilor funcții ecleziale. La aceste funcții, a explicat el, trebuie cooptați credincioși care "arată că au competențele cerute și acele daruri spirituale deosebite care pot să fie de mare ajutor pentru toată Biserica". În această privință, scrisoarea Papei Francisc "adresată poporului lui Dumnezeu care este pe cale în Germania" amintește că, în afară de harul baptismal comun pentru toți, există și "haruri speciale" în credincioși, care "îi fac potriviți să-și asume roluri și funcții utile pentru reînnoirea și pentru extinderea mai mare a Bisericii".

Este bine de amintit că există numeroase domenii în care laicii sunt adesea "mai competenți decât preoții și consacrații": de exemplu, în domeniul administrației economice și al finanțelor; în dreptul civil; și, pentru cei care au făcut studii specifice, și în dreptul canonic, ca în procesele de nulitate matrimonială. Același lucru se întâmplă în bio-drept și în bioetică; în dialogul dintre știință și credință și în comunicațiile sociale; precum și în arte ca "loc de mărturie și de evanghelizare".

În afară de aceste domenii, prezența și acțiunea laicilor este "de mare folos în Biserică și în activități mai propriu-zis «ecleziale», precum evanghelizarea și activitatea caritativă". În aceste contexte credincioșii "arată adesea că au un zel, o capacitate de inventivitate și un curaj de a explora noi căi și pentru a încerca noi metode pentru a ajunge la cei care sunt departe care adesea duc lipsă de clerici, obișnuiți cu metodologii și practici mai tradiționale și mai puțin «incomode»": este cazul, de exemplu, al evanghelizării "de stradă" sau al evanghelizării diferitelor "ambiente sociale".

De altfel, la dicasterul condus de cardinal fac referință numeroase asociații de credincioși "născut tocmai din impulsul misionar al unor laici doritori să ducă vestea evangheliei în locurile de întâlnire și de muncă ale persoanelor". Păstorii trebuie "desigur să supravegheze și să însoțească toate aceste inițiative luate de laici, dar având mereu mare încredere în discernământul lor și în fidelitatea lor față de evanghelia lui Cristos și față de Biserica sa".

Prefectul a explicat și originea întâlnirii, care este rod al adunării plenare a dicasterului desfășurată în noiembrie 2019. Din reflecțiile și din dialogul din acele zile a reieșit cu claritate exigența de a aprofunda și de a sublinia responsabilitatea fiecărui botezat în Biserică. În acest sens organismul vatican caută să promoveze un model de "pastorație integrată" și de "colaborare și coresponsabilitate pozitivă în cadrul Bisericii, în toate domeniile de competența sa": îndeosebi, în zona pastorației familiale și a pastorației tineretului, și, mai în general, cu referință la credincioșii laici.

Referitor la finalitățile întâlnirii, Farrell a explicat după aceea că scopul este de a sensibiliza cu privire la responsabilitatea care se naște din Botez și care îi unește pe toți și la necesitatea unei formări adecvate, pentru ca "să se trăiască efectiv această coresponsabilitate". În simțirea comună a păstorilor și laicilor încă n-a devenit normală "munca umăr la umăr, fiecare după propriile carisme și după propriile capacități". Și totuși în toate domeniile vieții Bisericii "ar fi roade mari dacă fiecare ar aduce propriul punct de vedere, propriile daruri spirituale, propriile capacități profesionale, propria disponibilitate de timp, de cunoștințe, de experiențe de viață".

Desigur, această prezență activă și responsabilă a laicilor în Biserică "nu le ia nimic din misiunea lor primară de a fi plămadă și ferment în societate și în ambientele obișnuite ale vieții: loc de muncă, școală, mijloace de informare, cultură, sport, politică, economie". Acestea, desigur, trebuie considerate "domeniile obișnuite ale mărturiei creștine a laicilor, dar evitând o viziune rigidă și exclusivistă care îi scoate complet pe laici dintr-o implicare activă în viața eclezială".

Drumul sinodal pe care Biserica îl întreprinde confirmă și întărește obiectivul întâlnirii, situându-l pe fundalul angajării întregii comunități ecleziale de "a merge împreună". Biserica, a afirmat prefectul, este un "subiect comunitar" care știe că are "același spirit, aceeași simțire, aceeași credință și aceeași misiune și de aceea constituie un adevărat organism unitar", chiar dacă "nu sunt anulate personalitățile individuale". Dimpotrivă, toți trebuie să fie "subiecți activi: toți sunt chemați să aducă propria contribuție originală la viața și la misiunea Bisericii, toți sunt chemați să judece cu capul lor și să facă să rodească propriile carisme originale". Sublinierea Bisericii ca "subiect comunitare" și comunitate de "subiecți activi" duce tocmai la valorizarea "simțirii ecleziale" a tuturor credincioșilor laici, a originalității lor, a carismelor lor.

(După L'Osservatore Romano, 16 februarie 2023)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 158.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat